Начало Спорт Влез във форма Спорт в свободното време Функционална тренировка

Функционална тренировка

Функционална тренировка - изображение

Един от най-добрите начини за повишаване на ефективността на тялото и справяне с ежедневните физически задачи е функционалната тренировка. Този метод на тренировка е изключително универсален и се използва както във фитнеса и спортната подготовка, така и за целите на рехабилитацията. Самото име "функционален" подсказва и идеята на такъв тип тренировка. При нея упражненията са насочени към подобряване на функционирането и работата на тялото в извършване на определена дейност, а не просто тренирането на отделни мускули.

Какво представлява функционалната тренировка?

Функционалните тренировки включват специално подбрани упражнения, които симулират натоварването от ежедневните ни занимания, дадена работа или спорт, като така тренират мускулите и движенията, свързани с тях. За разлика от други методи, при функционалните тренировки, мускулите от различните части на тялото се тренират заедно и координирано, като това спомага за хармоничното развитие на тялото и неговите качества. Характерно за функционалните упражнения е, че те са многоставни и често включват уреди като медицински топки, пудовки, въжета, ластици, гуми и др.

Всяко едно упражнение, което е насочено към подобряване физическите ни качества или е в полза на човешката дейност, може да бъде наречено функционално. Така например, клековете тренират мускулите и техниката, които са ни нужни да се изправим от стола, а носенето на пудовки или упражненията с българска торба, ни помагат да се справяме с носенето на предмети в ежедневието. Затова функционалните упражнения могат да са много и различни, свързани с вдигането и носенето на различни тежести или да включат хвърляне на топки, упражнения с въжета, скачане и бягане срещу съпротивление. Те най-често обхващат много мускулни групи и тренират балансирано силата, издръжливостта, гъвкавостта, ловкостта и координацията.

 Функицонални упражнения

Какви са ползите от функционалната тренировка?

Благодарение на това, че тренират всички основни мускулни групи, в това число мускулите на гърба и кръста, функционалните упражнения значително могат да намалят риска от травми в ежедневието или спорта. Така здравите мускули и уменията придобити от тренировките ще са ни в помощ да прескочим ограда, да носим диван, да бутаме кола, да повдигнем чувал, без риск да си причиним травма. Освен това, много от дейностите в ежедневието като изкачване на стълби, вдигане на предмети или дори навеждане и изправяне, ще са ни значително по-лесни.

Функционалните упражнения в медицинската рехабилитация

физиотерапия - функционална тренировка

В рехабилитацията, функционалните упражнения често се използват при възрастни хора, такива прекарали инсулт или хора със счупвания, с цел обучение в ходене, ставане и повишаване на силата, координацията и баланса. Така те могат по-бързо да възстановят нормалните си дейности в ежедневието и да се намали риска от падания и травми.

Функционална тренировка при спортистите

В спортната подготовка функционални са всички упражнения, които са насочени към подобряване на възможностите на атлета в съответния спорт. Често се включват упражнения имитиращи специфични движения за дадения спорт. Така за баскетболиста функционалните упражнения ще подобрят отскокът и хвърлянето на топка, а при боксьора силата и точността на удара. Нуждата от функционална тренировка при спортистите се налага, поради това че техниката и силата е най-добре да се тренират заедно. Ако имаме сила и издръжливост, но тя не са съчетани с умения и дейността на нервната система, няма как да постигнем добри резултати. В повечето случаи функционалните тренировки целят усъвършенстването на определени качества като бързина, точност или специфична за спорта техника.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиЛайфстайлПсихологияАлт. медицинаЛеченияАнкетиТестовеВидеоСпециалистиХранене при...Новини