Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Джага

Джага

Джага - изображение

Джага е вид настолна игра и спорт, който се базира на футбола. Наименованието на този вид спорт не е унифицирано и може да се срещне в различните страни като футбол на маса, ръчен футбол, футболито, футболин, фла-флу, фусбол, билярдино, тотό, футболи, пеболим, канчитас, матракийос и други.

Създаване на джагите

Играта, такава, каквато я познаваме днес е създадена от Харолд Сийрлс Торнтън през 1921 година и патентована през 1923. Идеята му идва по време на мач на Тотнъм, на който той е голям привърженик. Хортнът иска да пресъздаде футболната игра в домашни условия и прави първата джага.

Начин на игра

За да започне играта, топката се пуска през отвор от едната страна на масата или с ръка в центъра й. Играчите се опитват да я спечелят, използвайки фигурите на футболисти, които са монтирани върху въртящи се лостове и да я изпратят към вратата на противника. Опитните играчи могат да изстрелят топката със скорост до 50-60 километра. По време на състезанията е абсолютно забранено да се въртят лостовете на 360 градуса с плъзгане на дланта по тях. Единственият разрешен начин за изстрел е със захващане на дръжките на лостовете и движение в китката. По време на Световните първенства от 2012 година е разрешено да се прави 360-градусово завъртане, но само 2 оборота и то преди или след като е произведен изстрел. Победител е този, който пръв отбележи определен брой голове, обикновено 5, 6 или 11 в зависимост от правилата на конкретното състезание.

Масите за джага могат да се различават по размер, но типичните са с размери 120 на 61 сантиметра. Футболистите са разположени на 8 лоста, като те могат да бъдат изработени от пластмаса, метал, дърво и въглеродни нишки. Всеки отбор може да бъде от 1 или двама играчи, като се контролират общо 4 от 8-те лоста. Фигурите на футболистите са два различни цвята, за да се ориентират по-бързо състезателите. Конфигурацията на фигурите по лостовете е следната:

Първи ред: Вратар – 1 фигура

Втори ред: Защитници – 2 фигури

Трети ред: Нападатели на противника – 3 фигури

Четвърти ред: Полузащитници – 5 фигури

Пети ред: Полузащитници на противника – 5 фигури

Шести ред: Нападатели – 3 фигури

Седми ред: Защита на противника – 2 фигури

Осми ред: Вратар на противника – 1 фигура

Това разпределение на фигурите е стандартно за състазанията, но могат да съществуват и други, като те се нареждат подобно на схемите в реалния футбол.

Всеки от отборите застава от своята страна на масата, като ако се играе по двойки, тогава единият от състезателите контролира защитата и вратаря, а другият полузащитниците и нападателите. Има и състезания, които не са официални и може да има дори 3 или 4 играча от страна, като те контролират по една от линиите на отбора.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпорт и туризъмСпортЛюбопитноАнкетиЛайфстайлСнимкиТестовеВидеоНовиниХранене при...