Начало Спорт Влез във форма Спорт в свободното време Здравословни ползи от йогата

Здравословни ползи от йогата

Здравословни ползи от йогата - изображение

Всеки човек е чувал за множеството здравословни ползи от йогата и нейното положително влияние върху духа и цялото тяло. Йогата е древно индийска философия датираща от хиляди години, която е създадена с цел духовното усъвършенстване, но в съвременния свят е популярна най-вече с физическите аспекти на Хата йога. Тази част от йога философията използва основно различни пози наречени асани, дихателни практики и медитация. Поради своята популярност Хата йогата е и най-използваната по цял свят и с най-много изследвания за нейните здравословни ползи. Доказано е, че редовното практикуване на йога упражнения може да подобри физическата форма, да помогне за нормализиране на кръвното налягане, за контрол на диабета, борба с болката, при астма, затлъстяване, ортопедични проблеми и др. Освен това йогата е едно от най-добрите средства в борбата със стреса, депресиите и може да значително да помогне за повишаване на концентрацията и паметта.

Развиване на гъвкавост

 

Много хора, когато чуят за йога си мислят, че трябва да притежават гъвкавост на гимнастик, за да я практикуват. Всъщност няма ограничение за практикуване на йога и дори да не сте в млада възраст, йогата може значително да помогне за подобряване на гъвкавост. Самите пози на йогата помагат постепенно и безопасно да се разтегнат всички скъсени мускули и така да подобри цялостната подвижност и гъвкавост. Това помага за борбата с мускулния дисбаланс, схващания, болка и дискомфорт. Успоредно с това се подобрява ставната функция, чрез добрата лубрикация на ставите, като така се дава възможност за по-лесното извършване на движения с пълен обхват.

Чрез йога упражненията се разтягат не само мускулите, но и всички меки тъкани в тялото, като сухожилия, връзки, фасции и ставни капсули. Така чрез подобряване на кръвообращението около тези тъкани се намалява риска от развитие на дегенеративни заболявания и се увеличава тяхната здравина.

Без значение на каква възраст сте и в каква физическа форма, йогата може за много кратък период от време осезаемо да повиши вашата гъвкавост. В едно от изследванията се посочва, че практикуващите йога хора могат да повишат гъвкавостта си до 35% за 8 седмици. Най-голяма полза от това има в подобряването на баланса на мускулите на гърба и стойката.

Подобряване на стойката

 

Подобряването на стойката е пряк резултат от добрата гъвкавост, баланс и сила на мускулите в цялото тяло. Различните пози от стоеж и седеж допринасят за засилване на дълбоките мускули на трупа и корема, като така се запазват физиологичните извивки на гръбначния стълб. Освен това йогата помага за трениране на правилно телодържане и изправяне на гърба, което допълнително помага за добрата стойка. Пряка полза от това е превенцията и коригирането на различни гръбначни изкривявания и проблеми с гръбначния стълб.

Регулиране и подобряване дишането

 

Понеже йогата използва различни дихателни техники свързани с дълбоко, контролирано и съзнателно дишане, това носи значителни ползи и за дихателната система. Йога упражненията помагат за тренирането и контрола на мускулите свързани с дихателните движения и така се подобрява цялостната дихателна функция и снабдяването на тялото с кислород. Също така повечето дихателни практики в йогата акцентират върху дълбокото вдишване и продължителното издишване, което значително може да намали нивото на стрес и да релаксира цялото тяло.

Намаляване на стреса

 

Дори начинаещите могат да потвърдят положителните ефекти на йогата за намаляване на стреса натрупан в ежедневието. Някой стилове в йогата акцентират върху специални техники на медитация за успокояване на ума и блокиране на нахлуващите мисли, които често са резултат на стреса през деня. Други стилове използват дихателни техники, чрез които съзнанието се фокусира върху акта на дишане и така човек се освобождава от натрупаните негативни емоции и стрес.

Изследвания показват, че тези антистрес ефекти не са чисто психологически, а са свързани с повлияването на различни медиаторни вещества и хормони в тялото. Така например се намаляват нивата на стресовите хормони адреналин, норадреналин и кортизол, което води до чувство на спокойствие. Някои прочувания сочат, че освен това се увеличават нивата на хормона окситоцин, свързан с чувството за комфорт, доверие и приятно усещане.

Повишаване на концентрацията

 

Един от параметрите, който по-трудно се вкарва в границите на научните изследвания е влиянието върху концентрацията. Въпреки това почти всеки посещаващ класовете по йога може да ви потвърди, че тя влияе положително върху способността за съсредоточаване и умствена работа. Изследвания в тази област свързват тези ефекти с повишаване на нивата на кислород към мозъка и регулиране на възбудно-задръжните процеси. Поради тази ефекти на йогата се проучват дори възможностите й като допълнително средство за облекчаване на симптомите на обсесивно-компулсивно разстройство.

Положително повлияване на сърдечно-съдовата система

 

Може би една от най-изследваните и доказани ползи на йогата е нейното положително влияние върху сърдечно-съдовата система. Отдавна известен факт е, че йогата помага за намаляване на кръвното налягане и забавяне на сърдечната дейност. Това може да бъде от голяма ползва за хората страдащи от хипертония, сърдечни заболявания или инсулт. Така йогата се явява универсално средство, което може да бъде полезно както за превенцията, така и в рехабилитацията на сърдечно-съдови заболявания. Някои проучвания сочат, че системното практикуване на йога може да забави развитието на атеросклерозата, чрез намаляване на холестерола и триглицеридите в кръвта. 

Помощ при различни заболявания 

 

Различни изследвания в западния свят потвърждават, че йогата е едно от най-полезните за здравето занимания и може да помогне при редица заболявания. В едно от изследванията се посочва, че дори практикуването на йога 2 пъти седмично може значително да намали риска от диабет, хипертония и сърдечни заболявания. Също така йогата е изключително добро помощно средство в борбата с астма, артритни заболявания, болките в гърба и др. проблеми на съвременния човек.

Други ползи

Макар изследванията да потвърждават множеството здравословни ползи на йогата, има една чисто духовна част от нея, която трудно може да бъде потвърдена от медицинските изследвания. В тази си част йогата помага за повишаване на енергийните нива на тялото, духовното изграждане и цялостна промяна на мирогледа. Това помага в голяма степен за подобряване на начина на живот и отношението към света и хората. Затова йогата не трябва да се разглежда само като комплекс от упражнения, а като цялостна философия и начин на живот, който помага на всички аспекти на здравето.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСпортАлт. медицинаИнтервютаХранене при...ЛеченияНормативни актовеСнимкиСпорт и туризъмНовиниПсихологияЗаведенияИсторияРецептиДиетиАнкетиТестовеВидеоСпециалистиОрганизацииСоциални грижиФизиологияОбразованиеПроизводителиОткритияКлинични пътекиБотаника