Начало Спорт Влез във форма Йога и Пилатес Йога в борбата с целулита

Йога в борбата с целулита

Йога  в борбата с целулита - изображение

Всички знаем, че борбата с целулита е трудна и скъпа задача, но гладката кожа невинаги е свързана само с козметични процедури. Едно от най-достъпните и напълно безплатни неща за поддържането на красива фигура е практикуването на йога.  И макар тези упражнения да не водят до мигновени резултати, в дългосрочен план те могат да ви донесат множество здравословни ползи и да напрявят тялото ви красиво и хармонично.

Как йогата помага в  борбата с целулита?

Целулитът може да е козметичен проблем, но той е пряко свързан с нашия метаболизъм и начина ни на живот.  Ако прекарваме часове наред в седене, в проблемните зони започват да се натрупват мазнини, които в последствие преминават през отслабените места на подкожната съединителната тъкан. Резултатът е ясен - образува се целулит.

За да спрем този процес е изключително важно да възстановим мускулния тонус в тези проблемни зони. Именно работата на мускулите е в основата на изгарянето на излишните мазнините, а подобряването на кръво- и лимфотока ще допринесе за премахването на целулита и предотврати появата му за в бъдеще.

Комплексът, който сме ви приготвили по-долу, работи както цялостно, така и върху зоните, които са засегнати от целулит. Именно това прави йога добър избор за справяне с проблема и цялостно решение за здравето и красотата ви. Следващите пози ще атакуват целулита, но едновременно с това ще направят чудеса и в други области на тялото ви. С други думи – ако "не сте човек на спорта", изберете йога, защото този избор ви дава повече от едно решение на множество проблеми!

Друго важно и любопитно уточнение е, че дишането, на което йогата отдава централно значение, оказва изключително голямо влияние върху нашия организъм и заслужава нашето внимание. Твърдението в йогата, че дишането е жизнена сила, не е никак абстрактно. Дишането оказва жизненоважни физиологични резултати (например – вдишването с отворена уста повишава нивото на кортизол – стресов хормон - в организма, затова е важно да вдишваме през носа, а не през устата).

Въпросът е дълъг, затова просто ни се доверете – дишайте правилно, докато изпълнявате позите и знайте, че това е 50% от свършената работа. Дишането тук ще наподобява това, което извършвате, когато искате да почистите очилата си, но със затворена уста. Стига толкова неясни приказки, да се залавяме за "работа".
Правете долния комплекс от асани (пози) по 20 минути, 3 дни в седмицата (добро съчетание за бързи резултатите е добавянето на кардиоупражнения) и само за 6 седмици ще имате по-гладка кожа, обещаваме!

Навеждане напред с опора (Уттанасана)

Навежане напред с опора

Застанете изправени, с крака на леко разстояние един от друг. Наведете ханша напред, свивайки леко коленете си (не се прегърбвайте, торсът е в изправено състояние, а навеждането става единствено от торса). Поставете гърдите си на горната част на бедрата, а главата отпусната към земята. Ангажирайте четириглавите мускули (тези в предната и странична част на бедрото) и бавно изпънете краката. Задръжте в тази поза за 5-8 бавни, дълбоки вдишвания.

Поза стол (Уткатасана)

Поза стол

Застанете с крака един до друг. Големите пръсти се докосват, а глезените са леко раздалечени. Свийте коленете, а бедрата ангажирайте назад (сякаш ще сядате на стол), повдигнете  гръдния кош към небето. В същото време ръцете са изпънати към небето на една равнина с ушите, но раменете са отпуснати и отдалечени от ушите (не трябва да чувствате напрежение в тях).

Отпуснете се, доколкото е възможно; старайте се положението на краката ви да е 90 градуса (доколкото се чувствате удобно). Ще ви е по-лесно ако съсредоточите тежестта си в петите. Внимавайте за положението на гърба, той не трябва да е извит. Коленете трябва да са на едно ниво с пръстите на краката. Ако сте изпълнили всички условия,  ще се чувствате по-удобно в позата. Задръжте за 5-8 вдишвания, преди да се изправите. Повторете още 3 пъти.

Поза орел (Гарудасана)

поза орел

Свийте леко колене и кръстосайте десния над левия си крак в горната част на бедрото. След това се опитайте да удвоите кръстосването като прокарате крака си зад прасеца или глезена си. Увийте дясната си ръка зад лявата и обратно в дланите; Натиснете дланите заедно.

Стиснете здраво бедрата и стегнете корема към гръбнака, докато потънете в позата по-ниско. Огънете леко в коляното и се наклонете леко напред в кръста. Задръжте за 5 вдишвания, след това повторете с ръце и крака в обратен вариант.

По-лесен вариант:

Aко двойното оплитане на краката ви е твърде голямо предизвикателство, кръстосайте ги само веднъж в бедрото и подпрете горната част на пръстите на крака си на земята за баланс. Ако раменете ви са прекалено стегнати, за да кръстосате двойно ръцете си, увийте ги само в лактите и притиснете гръбната част на ръцете си заедно.

Поза Войн III (Вирабхадрасана ІІІ)

поза войн 3

Застанете с крака един до друг и прехвърлете тежестта напред в десния крак. Отлепете десния крак, повдигнете го и го изпънете назад, издавайки торса си напред. Тялото ви трябва да бъде в хоризонтална линия от главата, през торса, до петата. Ръцете могат да са встрани до тялото, а може да са издадени напред, сякаш се пресягате за нещо. Представете си, че балансирате с чаша чай на долната част на гърба (такава трябва да е неговата позиция). Задръжте за 5 вдишвания. След това бавно се върнете в изправено положение. Сменете краката и повторете.

По-лесен вариант:

Aко балансирането на един крак е предизвикателство за вас, разперете ръцете си встрани като самолетни крила, това ще ви помогне да запазите равновесие. Подпрете се на стол или протегнете ръка, за да докоснете стената. Най-важното нещо е да запазите гърба си плосък и тялото си в права линия.

Поза висок ездач с усукване (Утита ашва санчаланасана)

поза висок ездач

Застанате с краката един до друг, заемете позиция "молитва", с ръце по средата на гръдния кош. Стегнете корема и опънете левия крак назад, така че дясното коляно да бъде директно над десния глезен. Издайте гърдите си напред, докато усуквате кръста надясно.

Поставете лакътя си от външната страна на десния крак, там, където се пада коляното ви. Погледнете нагоре към десния си лакът. Задръжте в тази поза за 5-8 вдишвания. Върнете торса към центъра и се върнете към основното положение. Повторете позата и с другата страна на тялото си.

Поза нисък ездач с усукване (Ашва санчаланасана)

Тя се изпълнява по същия начин като горната, но с коляно върху постелката.

Поза кравешко лице (Гомукхасана)

поза кравешко лице

Застанете на ръце и колене и плъзнете десния крак назад, за да се кръстоса с левия, притискайки заедно най-горната вътрешна част на бедрата. Нека дясното коляно да бъде върху левия крак. Опитайте да поставите петите на равно разстояние от бедрата. Нека тежестта бъде равномерно разпределена върху седалището. Ще почувствате освобождаване на напрежението главно в ханша и задната част, както и нежно разтягане в бедрата. Задръжте позата толкова дълго, колкото желаете, но за поне 8-10 вдишвания. Сменете краката и повторете.

По-лесен вариант:

Поставете одеяло или йога блок по дупето, ако бедрата ви са прекалено стегнати или имате проблеми с коляното. Може да преминете в тази поза от седнало положение с крака в предната част. Постарайте се да кръстосате краката си достатъчно високо в горната част на бедрата.

Поза мост (Сету Бандха Сарвангасана)

поза мост

Легнете по гръб със свити колене и крака плътно върху постелката. Бедрата са на разстояние един от друг. Натиснете стъпалата си и повдигнете бедрата и дупето на разстояние от земята. Притиснете раменете надолу и далеч от ушите си. Нека ръцете ви бъдат изпънати под бедрата, със сключени пръсти. Притиснете сключените длани в постелката. Стегнете седалището и мускулите на корема и задръжте така за 5-8 вдишвания. Отпуснете се леко на постелката. Повторете още 2 пъти.

Поза Полусвещ (Випарита Карани)

поза свещ

Легнете върху постелка със сгънато одеяло под раменете, така че врата и главата ви да са на 3-4 см по-ниско от раменете. Притиснете дланите върху постелката и сгънете колената. Повдигнете краката и кръста от постелката и насочете краката към главата. Нека пръстите на краката ви бъдат устремени към повърхността зад вас.

Сгънете лактите и поставете дланите си върху кръста. Така ще имате опора, вдигайки краката към тавана. Задръжте за 30 секунди до 5 минути.

По-лесен вариант:

Притиснете гърба и седалището към стена, извъртете се така, че  краката да са върху стената, докато лежите по гръб на земята. (Седалището трябва да бъде плътно към мястото, където земята и стената се срещат.) Притиснете бедрата към стената, държейки краката паралелно и леко сгънати в коленете. Задръжте за 5 минути.

 

Фотограф: Пламен Георгиев

Модел: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиСпортЛюбопитноЛайфстайлСпорт и туризъмСнимкиНовиниПсихологияИнтервютаЗаведенияХранене при...ДиетиЗдравни проблемиЛеченияБотаникаАнкетиТестовеВидеоСпециалисти