Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Ортезни и протективни средства Кинезиотейпинг при болка във врата (основна техника)

Кинезиотейпинг при болка във врата (основна техника)

Кинезиотейпинг при болка във врата (основна техника) - изображение

Ако търсите лесен и безопасен начин за облекчаване на схващането и болката във врата, може да опитате тази техника на кинезиотейпинг. Тя ще ви помогне да премахнете напрежението в мускулите и да стимулирате естествените възстановителни процеси. За да я направите, ще трябва да се снабдите с кинезио лента, която може да намерите в специализираните магазини за спортни аксесоари или в по-големите аптеки. За да има максимален ефект от поставянето, е добре тя да бъде поставена от специалист, но при по-базовите техники, като тази, може да разчитате и на вашия треньор или приятел.

Самата кинезио лента е специален кинезитерапевтичен продукт, използван най-често от професионалните спортисти, който има уникални характеристики. Кинезио тейпът е лента от естествен материал с еластичност, като на човешката кожа, която се залепя директно. Продава се в различни цветове и размери, като за конкретната техника може да използвате произволен цвят или комбинация от няколко различни. Самите цветове не определят по-различни свойства на лентата, а са свързани с теорията за цветовото въздействие върху възстановяването.

Повече за действието и приложението може да прочетете в: Кинезиотейпинг

Нужни материали

  • Кинезио лента с широчина 5 см
  • Остра ножица

Подготовка за поставяне

Винаги когато използвате кинезио лента, кожата трябва да бъде напълно суха и почистена от мазнини, за да може тя да се прикрепи добре. За целта почистете кожата в участъка със спирт или сапун и вода. Ако има значително окосмяване, е добре мястото да бъде избръснато.

Самата кинезио лента трябва да бъде нарязана на парчета с подходяща дължина, а краищата им е добре да бъдат заоблени. Това помага за предотвратяване на случайно отлепяне. Човекът, на който се поставя лентата, е най-добре да бъде седнал, за да може да е в удобна позиция.

Следващата техника е невъзможно да бъде поставена собственоръчно, затова инструкциите са насочени към човекът, поставящ лентата.

Инструкции за поставяне на кинезио лента при болки във врата

Стъпка 1

Отрежете от роклята достатъчно дълго парче (около 20-25 см.), което да стига от зоната между лопатките до окосмената част на тила. Заоблете краищата му, след което го разделете от едната страна по дължина през средата, така че да придобие формата на латинската буква "Y" Оставете основа, която не е разделена с дължина около 5 см.

Стъпка 2

Залепяне на кинезио лента при болка във врата

Премахнете част от защитната лепенка от основата на лентата и я залепете в областта между лопатките, точно върху гръбначния стълб. Не разпъвайте кинезио лентата, когато поставяте тази част, а просто я залепете.

Стъпка 3

Залепяне на кинезио лента при болка във врата

За тази стъпка накарайте пациента да наведе главата си напред, така че брадичката му да се приближи или опре в гръдния кош. Това разпъване на шията е изключително важно, за да може самата кинезио лентата да бъде поставена правилно.

След това разлепете защитното фолио от двете разделени части и ги залепете по дължината на врата от двете страни на гръбначния стълб, без значително разпъване (до около 25%). Краищата залепете без никакво разпъване. За да може да се активира лепилото, разтъркайте добре тейпа след поставянето му.

Стъпка 4

Накарайте пациента да изправи глава и си подгответе още едно парче кинезио лента, която да е също около 20-25 см. Тази лента оставете цяла, само заоблете нейните краища.

Залепяне на кинезио лента при болка във врата

Второто парче трябва да поставите перпендикулярно на първото, в зоната където горната част на гърба преминава във врата, приблизително на нивото на 7-ми шиен прешлен (най изпъкналия при навеждане на главата напред). Тази напречна лента се поставя с голямо разпъване (около 80%), затова е най добре да разкъсате защитната хартия в средата на лентата и да я разлепите леко към двата края. След това разпънете двата края и залепите първо средата, а разпъвайки я и двете й странични части. Краищата залепете без разтягане. Разтъркайте лентата с длан, за да активирате лепилото.

Стъпка 5

Това е всичко, което трябва на правите. Самата кинезио лента може да се носи до 2-3 дни, след което да се смени с нова. Лентата е така проектирана, може да мокри и върху нея да се намазват обезболяващи гелове.

Ако имате болки и в гърба и проблеми със стойката, може да продължите с: Техника на кинезиотейпинг при болка в горната част на гърба и врата

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортВидеоАлт. медицинаЗаведенияСпециалистиЛюбопитноЛеченияНовиниЗдравни съветиСоциални грижиОрганизацииНормативни актовеЛайфстайлКлинични пътекиИсторияОбразование