Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Ортезни и протективни средства Техника на кинезиотейпинг при болка в горната част на гърба и врата

Техника на кинезиотейпинг при болка в горната част на гърба и врата

Техника на кинезиотейпинг при болка в горната част на гърба и врата - изображение

Схващането и болката в областта на трапецовидните мускули и горната част на гърба е често срещана както при атлети, така и при неспортуващи хора. Много често тази болка е провокирана от натоварване на гърба, продължителна статична работа или пренапрежение на мускулите в областта.

Ако и вие често страдате от подобен проблем, то тази техника на кинезиотейпинг може значително да облекчи страданията ви, а освен това да помогне и за корекцията на вашата стойката. Използването на кинезио ленти е подходящо и при леки разтежения и травми в областта на трапецовидните мускули, поради което често се използва от спортисти.

Нужни материали

  • 5 см широка кинезио лента на ролка или на парчета.
  • Остри ножици.

Подготовка за поставяне

Тази тейпинг техника е разширен вариант на основната техника при болки във врата. За да може да я изпълните, трябва първо да направите стъпките от базовата техника за врат, а след това да продължите както е описано. Изискванията към поставянето и лепнатата са същите. Кожата трябва да е чиста и суха, за да може кинезио лепнатата да прилепне добре за кожата.

Повече за начинът на поставяне може да прочетете в: Съвети и техника на поставяне на кинезио лента

За тази техника ще ви трябват още 2 парчета кинезио лента с размер около 20 см и едно с размер около 15 см. Най добре първо наложете лентата и преценете колко голямо парче ви трябва, след което я отрежете и заоблете краищата й. 3-то парче е малко по-тясно, защото се поставя с по-голямо разпъване от първите 2.

Инструкции за поставяне на кинезио лента при болка в горната част на гърба и врата

Стъпка 1

Направете базовата техника при болка врата. В крайния си вариант тя трябва да изглежда както на снимката.

Залепяне на кинезио лента при болка във врата

Стъпка 2

Залепяне на кинезио лента при болка в гърба и врата

Накарайте пациента да наклони главата си надясно и да задържи в тази позиция. Отлепете защитното фолио и залепете единия край на кинезио лентата в областта на врата, под окосмената част на главата. Без да разтягате значително лентата (максимум до около 25%), я залепете надолу по врата и горната част на трапецовидния мускул. Края на лентата залепете без никакво разтегляне. След това накарайте пациента да върне главата си в неутрално положение. Нормално кинезио лентата трябва леко да се набръчка на места.

Стъпка 3

Залепяне на кинезио лента при болка в гърба и врата

Поставете аналогично лента и за другата страна.

Стъпка 4

Залепяне на кинезио лента при болка в гърба и врата

Това е финалната стъпка, в която се поставя хоризонтално една допълнителна лента от средата на едната лопатка до другата. Както и в основната техника за болки във врата и тук тази лента трябва да бъде поставена с голямо разпъване (приблизително 85%).

За целта предпазното фолио се разкъсва в средата на лентата, а двата и края се разпъват встрани. След това се залепя първо централната част, в областта на лопатките, а след това и страничните. Краищата на кинезио лентата се оставят и се залепват накрая без разпъване.  

Стъпка 5

Разтъркайте добре с длан лентите, за да може да се активира лепилото и те да се залепят добре. Кинезио лентите могат да останат залепени няколко дни, след което

При добро поставяне не е проблем да се взима душ или да се поставят обезболяващи гелове върху лентата.

За по-лесно отстраняване може да навлажните леко лентата или да я намажете с бебешко олио.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортВидеоАлт. медицинаСпециалистиЛюбопитноЗаведенияЛеченияЗдравни съветиНовиниСнимкиИзследванияЛайфстайлКлинични пътекиЗаболявания (МКБ)Социални грижиОрганизацииИсторияНормативни актовеОбразование