Начало Спорт Влез във форма Фитнес упражнения Фитнес и Културизъм Комбинирано коремно натоварване

Комбинирано коремно натоварване

Комбинирано коремно натоварване - изображение

Както всеки знае, основният начин за натоварване на корема са коремните преси с повдигане на тялото или на краката, както и извиването на кръста. Те са много ефективни, но има и нещо по-добро от тях, а именно комбинацията им в едно упражнение. То е с висока степен на трудност и затова е добре да се прави само от трениращи с по-голям опит. Съществуват пет различни вида упражнения за комбинирано коремно натоварване, като те са следните:

  • Едновременно вдигане на торса и коленете – това е може би най-лесната комбинация от всичките пет. Много добре натоварва правия мускул на корема, както в горната, така и в долната му част. Не го изпълнявайте на твърда повърхност, а сложете подложка, тъй като се получава голям натиск върху върха на опашката. Свиването се изпълнява до докосване гърдите с коленете, а ръцете могат да са зад врата или от двете страни на главата.

  • Едновременно вдигане на торса и краката – Това е по-трудният вариант за изпълнение и буквално пали коремните мускули. Прави се само на хоризонтална повърхност и както при предходната комбинация, тук също трябва мека подложка. Можете да поставите ръцете си в изпънато положение, като се стремите да докоснете пръстите на краката си в горно положение, а също така може да ги поставите зад врата или да пляскате зад краката.

  • Повдигане на торса с извивка в кръста – Не е трудно за изпълнение, като най-добре е да се изпълнява на наклонена лежанка. Извивката се прави в горно положение, а в началната фаза (долу), тялото е изправено. Можете да редувате извиване на ляво и надясно, а също така да правите и комбинация ляво-дясно при всяко вдигане. Старайте се да правите резки извивки.

  • Повдигане на торса и коленете с извиване – Счита се за трудно упражнение, защото през цялото време гладките и косите мускули на корема са поставени под напрежение. Стремите се да докоснете ляв лакът с дясно коляно и обратно, като ръцете са поставени зад врата.

  • Повдигане на торса и краката с извиване – Не препоръчваме това упражнение за хората, които имат слаба коремна стена, защото натоварването тук е просто убийствено. Повторенията тук са малко, като колкото и сила да имате, тя бързо се изчерпва. Техниката за изпълнение е подобна на предният тип комбинация, но трудността е в пъти по-голяма.

Начин за изпълнение на комбинациите

Не правете този тип коремни преси много бързо, защото ще натоварите кръста си, по-добре е да ги правите със средно темпо. Правете първите три комбинации, докато мускулите на корема ви станат достатъчно силни. Четвъртият вариант е за напреднали, а петият е за силно напреднали (в това можете да се уверите, след като опитате) 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиЛайфстайлВидеоДиетиХранене при...НовиниАлт. медицинаИнтервютаФизиологияИзследванияЛеченияПсихологияКлинични пътекиОрганизацииНормативни актовеИсторияБотаника