Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни турнири и първенства Турнири в тениса Купа Дейвис

Купа Дейвис

Купа Дейвис - изображение

Купа Дейвис е най-силният международен отборен турнир в мъжкия тенис. Ръководи се от Международната Федерация по Тенис и неговият формат е с директни елиминации. Тази надпревара между страните започва през 1900 година, като предизвикателство между Великобритания и САЩ. До 2013 година в него се включват 130 държави, като най-успешните сред тях са САЩ (32 титли и 29 пъти подгласници на победителя) и Австралия (28 титли, включително 4 в смесен отбор с Нова Зеландия, както и 19 пъти подгласник на носителя на Купа Дейвис). Еквивалент на турнира при жените е Фед Къп.

История на Купа Дейвис

Идеята за турнирът се заражда през 1899 година, когато четирима тенисисти от отбора на харвардския университет решават да направят състезание срещу британците. След като тенис асоциацията от Острова се съгласява на такава надпревара, единият от четиримата играчи на Харвард, Дуайт Дейвис измисля какъв да бъде формата на турнира и поръчва сребърния трофей при Шрийв, Кръмп и Лоу, като заплаща за него 1000 долара. Самата купа е изработена от англичанина Роуланд Роудс.

Първият мач между САЩ и Великобритания (която тогава се състезава под наименованието „Британски острови“) се провежда на терена на Лонгууд Крикет Клуб в Масачузец през 1900 година. Американският отбор, част от който е и Дуайт Дейвис, изненадва гордите англичани и печели Купа Дейвис с 3 победи. През следващата година турнирът не се състои, но през 1902 година САЩ отново са носители на купата. В следващите четири години обаче, Купа Дейвис отива от другата страна на Атлантика. От 1905 година, в спора за купата се включват и Белгия, Австрия, Франция, сборен отбор на Азия и също такъв на Австралия и Нова Зеландия (този отбор съществува до 1914 година.

Турнирът първоначално е бил наречен Международно тенис предизвикателство на трева, но много скоро става известен като Купа Дейвис, в чест на човекът който закупува трофея, за който се състезават страните.

От 1950 до 1967 година Австралия е тоталният доминант в този най-силен международен мъжки тенис турнир, като печелят трофея 15 пъти за тези 18 години.

До 1973 година, Купа Дейвис е била печелена само САЩ, Великобритания, Франция и Австралия. Тяхната доминация прекъсва, след като през 1974 година до финала достигат Индия и ЮАР и в крайна сметка африканците печелят служебно турнира, след като индийците отказват да пътуват до Черния континент, в знак на протест срещу политиката на апартейд, провеждана от южноафриканското правителство. През следващата година отново до финала достигат отбори, които са считани за пълни аутсайдери. В този финал Швеция побеждава Чехословакия с 3:2.

От 1989 година в правилата на Купа Дейвис се въвежда тайбрек.

За 100-годишният юбилей на турнира, 129 страни се състезават за ценния трофей.

Формат на Купа Дейвис

Турнирът

Топ 16 на най-високо класираните държави в света имат право на участие в Купа Дейвис. Останалите отбори се съревновават на регионален принцип, като зоните са разделени по следния начин – Северна и Южна Америка, Азия и Океания и Европа и Африка. Преди всяко започване на турнирът, Международната Тенис Федерация определя чрез жребий кои от страните ще бъдат домакини.

В Световната група, в която са включени 16-те най-добри отбори се играят четири елиминационни кръга. Тези тимове се поставят в основната схема според класирането им преди турнира, което се взема предвид представянето им от предходната година. Загубилите още в първия кръг отиват в плейофите, където се конкурират с победителите от зоналните турнири. Победителите в тези преигравания се класират за Топ 16 през следващата година, а загубилите изпадат в І група на съответната регионална зона.

Всяка от трите регионални зони се разделя на 4 групи, като победителите от всяка група печелят промоция за по-горната, а загубилите изпадат едно ниво надолу.

Структурата


Ниво Група/и
1

Световна група

16 отбора

2

Група 1 Американска зона

5 страни

Група 1 Евро-Африканска зона

11 страни

Група 1 Зона Азия и Океания

8 страни

3

Група 2 Американска зона

8 страни

Група 2 Евро-Африканска зона

16 страни

Група 2 Зона Азия и Океания

8 страни

4

Група 3 Американска зона

11 страни

Група 3 Зона Европа

13 страни

Група 3 Зона Африка

15 страни

Група 3 Зона Азия и Океания

8 страни

5      

Група 4 Зона Азия и Океания

11 страни


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСоциални грижиСнимкиСпорт и туризъмХранене при...ЛайфстайлЗдравни съвети