Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни турнири и първенства Турнири в тениса Открито първенство на Австралия по тенис

Открито първенство на Австралия по тенис

Открито първенство на Австралия по тенис - изображение

Откритото първенство на Австралия е един от четирите големи тенис турнири, провеждащ се през последните 2 седмици на януари в Мелбърн. Първото издание на турнира е през 1905 година, а по хронология това е първият турнир от Големия шлем през годината. Събитията тук са синглите при мъжете, жените, двойки мъже, жени и смесени двойки; шампионат за юноши, а също и за хора в инвалидни колички, мачове между легенди в тениса и различни благотворителни прояви. От 1988 година, турнирът се играе на твърди кортове в Мелбърн парк.

Аустрелиан Оупън (от английски) има много висока посещаемост, като е на второ място след Откритото първенство по тенис на САЩ. Неговите два основни корта, Род Лейвър Арена и Хайзенс Арена, разполагат със стъклени подвижни покриви, които се използват при много горещо време или при дъжд.

История на Откритото първенство на Австралия по тенис

Както споменахме по-рано, турнирът започва да се провежда през 1905 година на кортовете на Крикет Граунд. Първоначално е известен като Австрало-азиатското първенство, от 1927 година името му се променя на Австралийското първенство, а от 1969 година със започването на Оупън ерата се променя и името му, което и до днес е Откритото първенство на Австралия. От годината на създаването му, този тенис шампионат е провеждан на 7 различни места – 5 в Австралия и 2 в Нова Зеландия, както следва: Мелбърн (55 пъти), Сидни (17 пъти), Аделаида (14 пъти), Бризбейн (7 пъти), Пърт (3 пъти), Крайстчърч (през 1906 година) и в Хестингс (през 1927 година). Въпреки, че Аустрелиън Оупън стартира през 1905 година, той не е считан за основен турнир от Международната Федерация по т

Тенис на Трева чак до 1924 година. През 1972 година е решено, турнирът да се провежда в Кууйонг Клуб по тенис на трева в Мелбърн, като този град получава най-силно подкрепа за своята кандидатура. През 1988 година, Откритото първенство на Австралия по тенис се премества в новоизградения Мелбърн парк, където се провежда и до днес.

Новите съоръжения отговарят на всички изисквания за провеждане на турнир от този ранг и се решават проблемите с капацитета, които са били наболели за Кууйонг Клуб. Успехът от това преместване е незабавен, като посещаемостта се увеличава с 90% през 1988 година, спрямо предходната (266436 срещу 140000 зрители).

Поради географската отдалеченост на Австралия, много малко чуждестранни играчи участват в този турнир в началото на 20-ти век. В това няма нищо учудващо, тъй като през 1920 година, пътуването от Европа до Австралия е отнемало 45 дни. Първите тенисисти, които идват със самолет са от американския отбор от Купа Дейвис, през 1946 година. Дори вътре в самия континент, много от играчите не могат да участват, защото разстоянието между източния и западния бряг е около 3000 километра. На турнирът в Крайстчърч през 1906 година участват едва 10 тенисиста, а победителят е новозеландец.

През първите години, Австрало-азиатското първенство има много силна конкуренция от страна на други турнири. През 1905 година всички австралийски щати и Нова Зеландия си имат свои първенства, първият от които е организиран през 1880 година и се нарича Първенство на колонията на Виктория, а по-късно Шампионат на Виктория. В онези години, най-добрите двама тенисисти – австралиецът Норман Брукс (чието име е изписано върху трофеят на сингъл при мъжете) и новозеландецът Антъни Уайлдинг, почти не участват на предшественика Аустрелиън Оупън. Двамата имат общо 3 участия, при които печелят титлите. Дори когато шампионатът се провежда в Хейстингс (Нова Зеландия), Уайлдинг предпочита да участва на Уимбълдън (където има 3 титли), вместо да се върне в родината си за този турнир. Брукс също е привлечен повече от най-престижният тревен турнир в света, като веднъж достига до финал веднъж и два пъти печели титлата в Лондон.

С навлизането на Оупън ерата през 1969 година, мачовете започват да се играят на кортовете Милтън в Бризбейн, като на участие имат право и професионални играчи, което до този момент е било забранено. Въпреки това, с изключение на 1969 и 1971 година, много от най-добрите играчи пропускат Аустрелиън Оупън, поради отдалечеността, неудобните дати (около Коледа и Нова Година) и най-вече заради ниският награден фонд.

През 1983 година това се променя, като в Откритото първенство на Австралия по тенис участват Иван Лендъл, Джон Макенроу и Матс Виландер. Виландер печели турнира на сингъл при мъжете, а след това и двата си мача за Купа Дейвис, между отборите на Австралия и Швеция (в крайна сметка обаче шведите губят двубоя). След тази година, Международната Федерация по Тенис на Трева подканят австралийската федерация да променят мястото на провеждане на Аустрелиън Оупън, тъй като Кууйонг Клуб е прекалено малко съоръжение, за събитие от такъв ранг. За целта е изграден комплексът във Флайндерс парк (преименуван по-късно на Мелбърн парк), а кортовете вече не са с тревна настилка, а с твърда. Матс Виландер се превръща в единственият играч, който успява да спечели трофея и на двата вида настилки – трева и твърда (позната като Ребаунд Ас).

През 2008 година, след като е била използвана в продължение на 20 години, настилката е заменена от малко по-мека, акрилна повърхност, чиято „скорост“ се определя като средна и е известна с наименованието Плексикушон Престиж. Роджър Федерер и Серина Уилямс са единствените играчи, които печелят Откритото първенство на Австралия по тенис на твърдата и на акрилната настилка. Основните предимства на новата повърхност на кортовете са по-добрата консистенция и по-малко задържане на топлината, поради по-тънкия горен слой. Много от специалистите не са убедени, че си е струвало да се разработва тази нова повърхност, тъй като тя е много сходна с повърхността Деко Торф, която вече се е използвала в Откритото първенство на Съединените щати.

Датите на провеждането на турнира силно варират през годините, като понякога той е в началото на януари, друг път в средата на декември, а е имало и случаи да се провежда през зимата, т.е. в средата на август (Австралия е в Южното полукълбо и сезоните са обратни на тези в Северното полукълбо), когато времето не е толкова горещо и влажно. От 1987 година турнирът се играе в последните 2 седмици на януари и въпреки протестите на някой от най-добрите играчи като Рафаел Надал и Роджър Федерер, че това е твърде скоро след Коледните празници и играчите не могат да навлязат в оптимална форма, този период не се е променил и до днес. Предложенията бяха да се избере февруари, но организаторите обясняват, че така ще се излезе извън лятната ваканция на училищата и университетите и така ще спадне значително посещаемостта (заради големия интерес от страна на ученици и студенти към тенис турнира).

От Нов Южен Уелс са изразили желание през 2008 година те да се превърнат в домакин на турнира, след като през 2016 година изтече правото на Мелбърн за организатор. След направените подобрения за стотици милиони долари в Мелбърн парк, с обновяването и увеличаването на капацитета на единият от главните кортове – Маргарет Арена, който се сдобива и с покрив, изграждането на нови тренировъчни центрове за играчите, а също и покриването на голяма част от градският площад в града, който е снабден с множество големи екрани, на които се предава директно всеки един от мачовете, Мелбърн си гарантира домакинството поне до 2036 година.

Всички тези усилия на градската управа и на организаторите дават много добри резултати, които могат да се видят и от постоянно нарастващата посещаемост през последните години:

  • 2004 – 521691 зрители

  • 2005 – 543,873 зрители

  • 2006 – 550,550 зрители

  • 2007 – 554,858 зрители

  • 2008 – 605,735 зрители

  • 2009 – 603,160 зрители

  • 2010 – 653,860 зрители

  • 2011 – 651,127 зрители

  • 2012 – 686,006 зрители

Трофеите на Откритото първенство на Австралия по тенис

Върху оригиналните трофеи от турнира се изписват имената на всеки един победител през годините. Самите победители поучават точно копие, което остава за тях самите. Победителката на сингъл при дамите получава КупаДафни Акурст Мемориъл, а нейният еквивалент при мъжете е Купа Норман Брукс Чалендж.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлИсторияНовиниСнимкиЛюбопитноСпорт и туризъмХранене при...Здравни съвети