Начало Спорт Влез във форма Йога и Пилатес Пауър йога

Пауър йога

Пауър йога - изображение

Съществуват различни съвременни стилове йога и Пауър йога, наричана още силова йога, е един от тях. Тя е един от новите стилове, който се явява по-енергичен западен вариант на индийската Ащанга йога. Думата "пауър" (англ. power — сила, енергия) описва именно този по-висок интензитет на практиките.

По какво се различава Пауър йога от другите стилове йога

Основна отличителна черта на Пауър йога, е че при нея няма точна последователност на асаните. За разлика например от системи като Ащанга йога, при този вид йога се работи с произволно избрани асани, което цели по-голяма свобода и разнообразие на йога практиките. Това излизане от традиционната йога е типично за западните практики и е свързано с акцентът върху физическата форма.

Друга характерна особеност на Пауър йога е фокусът върху силата и издръжливостта. При нея всяка една поза може да бъде повторена повече пъти, а подбраните пози да изискват значителна физическа подготовка. Този тип йога, особено за по-напредналите, изисква изключителни физически качества, като сила, издръжливост, координация, баланс. Това я прави подходяща по-спортен тип хора, които искат да намерят по-силова и динамична алтернатива на йога, като я доближава до гимнастиката и пилатес. В много от случаите Пауър йога се рекламира като йога за отслабване или силова йога.

Характерни особености на Пауър йога

  • Използва по-динамично и силово изпълнение на позите
  • Акцентира върху самодисциплината и стриктните правила
  • Практикува се в затоплена стая

Въпреки, че Пауър йога е създадена на основата Ащанга йога в нея се включват и елементи от Бикрам йога и Айенгар йога.

За кого са подходящи класовете по Пауър йога

  • Пауър йога е изключително подходяща за физически подготвени хора и спортисти.
  • Консултирайте се с йога инструктора, ако страдате от здравословен проблем или не сте в добра физическа форма.
  • Използвайте подходящи (с "дишаща" материя и свободни) дрехи по-време на йога практиката, с цел предпазване от прегряване.
  • Поради по силовия характер на този тип йога, тя не се препоръчва при бременни. В случаите, когато се практикува от тях, е добре това да бъде направено след консултация с лекар.
  • Поради по-голямо физическо натоварване и високата температура, Пауър йога не се препоръчва на хора със сърдечно-съдови, респираторни и тежки хронични заболявания.

Ползи от практиките по Пауър йога

Ефекти от POWER YOGA
ФизическиПодобрява мускулната сила и тонус
Подобрява издръжливостта
Подобрява гъвкавостта
Подобрява кръвообращението
Ускорява метаболизма
Подпомага изгарянето на калории
ПсихическиПодобрява концентрацията
Тонизира нервната система
Намалява стреса
Намалява тревожността

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиСпорт и туризъмЛайфстайлНовиниАлт. медицинаПсихологияИнтервютаЗаведенияРецептиБотаникаХранене при...