Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Възпалителни и дегенеративни заболявания Периартрит на раменна става в спорта

Периартрит на раменна става в спорта

Периартрит на раменна става в спорта - изображение

Еднo от често срещаните заболявания в спорта, засягащо структурите в областта на раменна става, е т. нар. периартрит на раменна става или болест на "ротаторния маншон". Състоянието, което се отбелязва като периартрит, е дистрофично-дегенративно микротравматично заболяване на меките тъкани около раменната става и се среща най-често в спортове като волейбол, хандбал, гимнастика, акробатика, борба, самбо, плуване и спортове, в които се изисква хвърляне и движения с горни крайници.

Какво е периартрит на раменна става и какви са симптомите?

Биомеханиката на движенията в раменната става е сложен механизъм, съчетаващ работата на мускулите на рамото и мускулите на лопатката и се нарича скапуло-хумерален ритъм. Ротаторния маншон около раменната става е съставен от мускулите, които извършват въртеливи движения в рамото (ротатори) и по-точно от техните сухожилия. Те обгръщат главата на рамената кост (като в маншон) и при движение я стабилизират и придържат към лопатката. Бурсите в раменната става представляват две торбички изпълнени с течност, които предпазват ротаторния маншон при движение от намиращия се над тях костен израстък на лопатката акромион. Така се обезпечава нормалното и гладко движение в рамото. При периартрит на раменната става се засягат всички нейни структури: ставната капсула, двете серозни торбички (бурсите) на рамото, ставните връзки и сухожилията на ротаторния маншон. Една от причините за увреждането на този анатомичен комплекс е, че при нормално повдигане на ръката има контакт между ротаторния маншон, бурсата и твърдия костен свод на акромиона. При това се създават условия за оток, микрокръвоизливи, възпаление на бурсата и задебеляване и травмиране на сухожилието на мускула над гребена на лопатката (m. supraspinatus). Понякога процеса води до натрупвания на калциеви отлагания в сухожилието на мускула и накрая - частични или пълни разкъсвания, поради претърпяната дегенерация. Когато има хронично задебеляване на сухожилията на ротаторния маншон, при движение те се притискат от твърдия свод на рамото, което е съпътсвтано със силна болка. Това състояние се отбелязва като - синдром на притискане в рамото (inpingement syndrom).

При спортистите болката е важен фактор, който води до намаляване на обема, интензивността и влошаване на техниката при тренировка, което е свързано с намаляване на постиженията. При периартрит на раменна става е налице дълготрайна болезненост, която се засилва при движение и в началните стадии намалява при покой. На по-късен етап понякога се появява и нощем и нарушава съня. Налице е също прищракване при движение и е много характерна промяна в силата на болката в определена част от движението на ръката нагоре - "болезнена дъга". При повечето случаи се наблюдава също слабост, схващане и ограничаване на движенията в раменната става от незначителна степен до пълно обездвижване - т.нар. "замръзнало рамо".

Причини за поява на периартрит на раменната става

Появата на периартрит на раменната става при спортисти се свързва с пренапрежението и хроничната микротравматизация на структурите на ротаторния маншон и рамената става. Това касае всички спортове свързани със свръхнатоварване на горните крайници при повдигане, избутване, хвърляне или теглене. Периартрит на раменната става може да се получи и в резултат на системни удари, травми и падания върху твърд терен в спортове като волейбол, хандбал, самбо, акробатика и др.
Освен в микротравматизма, много изследвания показват, че към причините за периартрит на раменната става са включени и други фактори свързани с възрастовите изменения, съпътстващи заболявания и автоимунен компонент, поради което в много от случаите този проблем се появява без конкретна причина и също така изчезва спонтанно.

Оценка и диагностика на периартрит на раменната става

Диагностицирането на периартрит на раменната става въз основа на кличиничната картина и симптомите, като при повечето спортисти те са свързани със силна болка по време на упражняване на дадения вид спорт или движение с горен крайник, а не рядко и болка по време на сън и покои. При палпация се установява локална болка в браздата между делтоидния и пекторалния мускул и болезнено подута субделтоидна и субакромиална бурса, както и уплътнения и скованост на рамото.

Ренгенографията на раменна става не показва състоянието на ротаторния маншон, но може да разкрие наличие на артроза, шипове в рамото, свободни частици, счупвания от падане, неестествено изместване на раменната кост и сходни проблеми. За по-точната диагностика на периартрит на раменната става може да се използва ЯМР (ядрено магнитен резонанс), който засича възпалението на сухожилията, разкъсаните сухожилия, големината на увреждането, степента на мускулната атрофия и всякакви съпътстващи проблеми.

Лечение на периартрит на раменната става

Лечението на периартрит на раменната става може да е консарвативно, освен когато степента на увредата е твърде голяма и движенията са силно намалени. Класическите методи на лечение включват почивка, промяна на натоварването, нестероидни противовъзпалителни средства, физиотерапия и рехабилитация. Бързото възстановяване и завръщане към спортна дейност е свързано с прилагането системно и комплексно на правилно подбрани към периода на заболяването комплекс от упражнения и физикални средства. От физикалните средства в зависимост периода, могат да се използват:

Медикаментозно могат да се използват нестероидни и обезболяващи средства във фазата на силна болка, а по преценка на лекуващия лекар и кортикостероиди директно в бурсата на рамото. Прилагането на кортикостероиди спомага за успокояването на болката, отока и предотвратява по-нататъшни увреждания, но някои изследвания сочат, че дори 3 инжекции са достатъчни, за да се получи руптура (скъсване) на някое от сухожилията на ротаторния маншон.

Ако физиотерапевтичната програма и медикаментозното лечение не са ефективни, се прибягва до оперативно лечение, което включва възстановяване на ротаторния маншон, като най-съвременните методики използват артроскопски методи с цел по-малката травматичност и по-бързото възстановяване.

Физиотерапия и рехабилитация

Целите на физиотерапията и рехабилитацията при периартрит на раменна става са свързани с премахване на болката, възстановяване обема на движение, мускулния тонус и силата на засегнатия горен крайник. Програмата по кинезитерапия може да се раздели на няколко периода в зависимост от степента на болката и възпалението.

  • Остър период - периода на силна болка
    През този период се цели намаляване на болката, релаксация на мускулатурата и поддържане обема на движение. Много е важно упражненията в комплекса по кинезитерапия да не причиняват болка, защото това допълнително води до спазъм, което забавя процеса на възстановяване. Използват се махови упражнения от отбременено положение, упражнения за поддържане на обема, леки техники ПИР (пост изометрична релаксация) и мобилизации на раменна става. От физикалните средства се използват криотерапия (плик с натрошен лед в кърпа за 10-15 мин.), а от електролечението TENS, средночестотни токове и нискочестотни токове с обезболяващи параметри.
  • Подостър период - период на умерена болка
    В този период се разгръщат средствата на кинезитерапията, като допълнително се включват упражнения с уреди (тояжки, гирички, леки тежести), упражнения на шведска стена и на уреди, като е добре да се редуват упражнения за обем и сила с релаксиращи упражнения. Много добър вариант е подводната гимнастика с температура на водата 32-34 градуса, заради отбременяването на ръката във водната среда. Упражненията се изпълняват до лека болка като целта в този период е максимално възвръщане на обема на движение в ставата, и постепенно възстановяване на мускулната сила. За релаксиране на мускулатурата се прилага релаксиращ масаж и техники на ПИР. От физикалните средства, освен тези в острия период може и да се използва и УЗ (ултразвук) или фонофореза (въвеждане на лекарства с УЗ) с кортикостероиди или нестероидни противовъзпалителни средства.
  • Хроничен период - период на възстановяване
    В този период се цели максимално бързото възстановяване на функцията на раменната става, като средствата са насочени към противодействие на обездвижването в рамото и възвръщане на силата и обема на движение. При не провеждане на физиотерапия и рехабилитация, много често се стига до пълно обездвижване на рамото "замръзнало рамо", като тази фаза може да трае няколко месеца. Използват се всички средства на кинезитерапията от предишния период, а от физиотерапевтичните процедури са показни също топлините процедури и балнеолечението.

Профилактика

В профилактиката на периартрита на рамото основна роля играе поддържането на мускулите на ротаторния маншон, избягване на претоварванията и достъчното време за време за възстановяване. За подържането на мускулите около рамото може да се изполват следните упражнения:

Още по темата:

4.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛеченияАлт. медицинаНовиниИзследванияЛюбопитноФизиологияБотаникаКлинични пътекиИсторияХранене при...СнимкиЛайфстайлПатологияМикробиологияЗаболявания (МКБ)ПсихологияВидеоСпециалистиСпорт и туризъмИнтервютаСоциални грижиАнкетиОбразованиеЗаведенияТестовеДиетиОрганизацииНормативни актовеПроизводителиРецепти