Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Пудовка

Пудовка

Пудовка - изображение

Пудовката доскоро беше на практика непознат фитнес уред в България, въпреки че от много години той присъства тренировъчните зали. Днес обаче, упражненията с нея се считат за една от най-нашумелите фитнес тенденции. Какво трябва да знаете за нея:

Какво представлява пудовката?

Този фитнес уред е познат на човечеството от векове. Обикновено е изработена от чугун и има форма на топка за боулинг, с добавена ръкохватка. Въпреки, че не изглежда като конвенционалните уреди и машини, пудовката е един от най-ефективните инструменти, които можете да използвате.

Какви са ползите от използването на пудовка?

Този уред е подходящ за всички трениращи, без значение от нивото им на подготовка, пол и възраст. През различните периоди от време, пудовката е била използвана за традиционни упражнения за цялото тяло, по-късно се преминава към изолиращи упражнения, докато в днешни дни се набляга на функционалните фитнес тренировки. Използването на пудовка носи много ползи, а някой от тях са следните:

  • Подобряване на кондицията на целия организъм. Частите на тялото се научават да работят в синергия, като всички мускули едновременно стават по-силни.

  • Подобрени резултати с по-малко прекарано време във фитнеса. Това се дължи на факта, че пудовката стимулира множество мускулни групи и енергийни системи едновременно, като това води до повишена устойчивост срещу травми.

  • Дава възможност за едновременна аеробна и анаеробна тренировка

  • Подобрена мобилност и диапазон на движенията

  • Подобрява плътността на мускулите, без да увеличава излишно обема им. Тренировката е чиста и тонизираща, което се харесва еднакво както на мъжете, така и на жените.

  • Прави тялото много по-атлетично

  • Пудовката бързо изгаря калории – за една минута се горят около 20 калории, което за един час е 1200 калории.

Как да започнете да използвате пудовката?

За да тренирате с този уред е нужно малко време, в което да свикнете с неговото използване. Просто трябва да имате добра двигателна култура, защото в противен случай често се получават някой натъртвания и подутини. Упражненията с пудовката включват няколко стави и мускулни групи едновременно, често по начини, които са непознати на повечето от трениращите. И тъй като движенията са доста по-различни от тези при традиционните силови, те изискват време за обучение. Когато се свикне погрешно, това създава риск от травми на ставите, гърба и гръбначния стълб. Добре е да попитате треньорите в залите как се използва пудовката. Веднъж усвоили техниката, тя ще ви остане в главата за цял живот, точно както карането на колело – веднъж нучил се да кара, човек никога не го забравя, дори и ако години наред не се е качвал върху колелото.

Какви пудовки е добре да използвате?

Теглото на пудовките е различно и варира от 1 до около 50 килограма. Разби се, най-добре е да започнете с по-леки, докато подобрите техниката си достатъчно, след което можете да преминете към по-тежки уреди, без риск от травма. Мъжете обикновено започват с пудовки тежащи между 11 и 15 килограма, докато жените стартират с тежести между 5 и 10 килограма, в зависимост от тяхната подготовка.

Най-леките пудовки не са подходящи за възрастните, тъй като тяхната маса не позволява задоволително натоварване, което обезсмисля целият ви труд. Те могат да бъдат използвани от начинаещите деца и юноши. Макар да звучи нелогично, прекалено леките тежести могат да доведат до свикване с неправилни движения, тъй като мускулите и ставите не усещат напрежение.

Още по темата:

4.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиСпорт и туризъмНовиниСнимкиЛайфстайлЛюбопитноАнкетиХранене при...ВидеоОбразованиеОрганизацииПроизводители