Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Смит машина

Смит машина

Смит машина - изображение

Смит машината е част от почти всяка фитнес зала. Състои се от щанга, която е фиксирана към стоманени релси, които позволяват тя да се движи единствено във вертикална посока. В по-новите варианти на Смит машина, самите релси могат да се движат напред и назад, с което се дава възможност за използването на повече видове упражнения, включително и добавяне на седалки и лежанки. При някой от тези уреди има възможност да се подреждат дисковете за щангата, като ефектът тук е двоен – тежестите стабилизират машината и са под ръка на трениращия.

Произход

Противно на очакванията, Смит машината е създадена от Джак Ла Лейн, който се опитва да създава различни видове машини в своя фитнес през 50-те години. Уредът е харесан от Руди Смит, който заедно с Пол Мартин вземат модела и го подобряват значително. Поставят го във фитнесите на Вик Тейни в Лос Анжелис, на която верига Смит е изпълнителен директор, и наблюдават дали трениращите ще проявят интерес към нововъведението. Малко неочаквано, Смит машината се възприема изключително добре и това кара Пол Мартин и Руди Смит да започнат масово производство. Така този фитнес уред се превръща в един от най-популярните в света.

По-добра ли е Смит машината от свободната щанга?

Този уред има предимствата на щангата, но също така и множество места за закачане на лоста, като не се налага да полагате огромни усилия да вдигнете до определено ниво. Закачането може да стане във всеки един момент, като единственото условие е да се завъртят леко китките на ръцете. Това е много удобно, когато се вдигат големи тежести, тъй като няма да имате нужда от човек, който да ви помага. Повечето модели имат заключване с куки, блокировка или друг вид приспособления, които да спрат щангата, ако тя започне да ви става прекалено тежка, което прави Смит машината много по-безопасна за използване от свободната щанга.

Благодарение на релсите, лостът на машината не може да се движи напред, назад или настрани, а само вертикално, което от своя страна изисква по-малко стабилизиране от страна на трениращият. Така той може да се съсредоточи върху самите тежести и така се постигат по-добри резултати.

До тук говорихме за плюсовете на Смит машината, но както можете да се досетите, тя има и някой отрицателни черти. Ако редовно тренирате на този уред, без да използвате щанги и други свободни тежести, след време започва да се вижда ясно дисбаланса в развитието на мускулатурата и отслабване на стабилизиращите мускули, което пък от своя страна създава потенциален риск от контузии.

Ефективност на Смит машината

Според изследванията, свободните тежести карат 43% повече мускули да се включват в упражненията, в сравнение със Смит машината. Когато се правят например клекове, класическото изпълнение с щанга натоварва с 50% повече четириглавите мускули на бедрата. Някой веднага ще се зачудят, какъв е смисълът от използването на Смит машината... Идеята на този уред не е нито да замести свободните тежести, нито да бъде използвана за изолиращи упражнения. Нейният смисъл се изразява в това, тя да бъде използвана когато трениращият е сам и няма кой да му помага в някой от упражненията и да го пази. Както споменахме и по-рано, Смит машината няма за цел да бъде по-ефективна от щангите, а да бъде по-безопасна и предпазваща от травми.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниСпорт и туризъмСнимкиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиАнкетиХранене при...ОрганизацииОбразованиеВидеоПроизводители