Начало Спорт Влез във форма Фитнес упражнения Фитнес и Културизъм Раменна тяга на Смит машина

Раменна тяга на Смит машина

Раменна тяга на Смит машина - изображение

Съществуват различни начини за натоварването на горната част на трапецовидните мускули, като голямата част от упражненията се използват и за раменете (раменни преси, странично повдигане на дъмбели, вертикално гребане), но изолираните движения се ограничават до повдигане на раменете с неговите вариации – с щанга, с дъмбели, на долен скрипец и на Смит машина. Те от своя страна могат да се изпълняват с лоста пред тялото или по-добрата вариация зад гърба. Когато държите щангата зад гърба, това ви принуждава да поддържате раменете си назад, което ангажира и допълнителни гръбни мускули, а така се получава много по-правилна стойка на тялото. Чистото изпълнение води до по-ефективно натоварване на трапецовидните мускули и много по-добри резултати.

Как се изпълнява раменна тяга на Смит машина

  1. Нагласете височината на лоста така, че да е на височина около средата на бедрата ви.

  2. Застанете пред лоста, с гръб към него, и го хванете с подхват на широчината на раменете.

  3. Започнете повдиганията на раменете, като държите коленете си леко свити, а ръцете са напълно изпънати.

  4. При повдигането, което трябва да е възможно най-високо, в горна позиция задръжте тежестта за момент, за да се получи още по-добра контракция на мускулите. След това свалете щангата бавно.

Кога се изпълнява упражнението?

Раменните преси на Смит машина могат да се включат в деня за гръб или за рамене, тъй като някои считат трапеца като продължение на раменете, а други като горна част на гърба.

Серии

Упражнението се прави в 3-4 серии по 12-15 повторения. Можете да го правите и с малко по-голяма тежест, тъй като Смит машината го позволява и намалява рисковете от неправилно изпълнение.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиАлт. медицинаСнимкиИзследванияНовиниЛайфстайлКлинични пътекиЛюбопитноПсихологияАнкетиЛеченияВидеоТестовеСпециалисти