Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Стимулиране на мозъка с тренировки

Стимулиране на мозъка с тренировки

Стимулиране на мозъка с тренировки - изображение

Може би не сте запознати, но упражненията могат да имат забележителни ефекти върху мозъка. Последните проучвания показват редица предимства, които трениращите получават, включително подобряване на мозъчната дейност, засилване на паметта, премахване на депресиите, увеличаване на вниманието и много по-високи резултати в учението. Научно е доказано, че аеробните натоварвания помагат на учениците и студентите, които участват във визираното изследване, да изкарат по-високи оценки от своите съученици, които не се занимават с тренировки, в различни по сложност тестове. Най-интересното е, че тук няма изключения, всички трениращи учащи са имали по-високи оценки от другата група. Но как може да се повишат умствените възможности чрез тренировките?

Сутрешни тренировки

Ползите от упражненията изглежда, че произлизат най-вече от активността преди ученето. Бягането преди училище или Джъмпинг Джак преди да се тръгне за офиса може да ви направи много по-ефективни ученици или служители. При студентите, които посещават фитнес зала рано сутрин, преди да отидат на лекциите, се наблюдава че получават по-високи резултати от тестовете, което според учените е пряко зависимо от тяхната физическа активност.

Изследвания с лабораторни мишки са показали, че ако бъдат принудени да проявят повече активност, клетките в хипокампуса (района от мозъка, който е най-тясно свързан с паметта) имат по-голям растеж. Връзките в техния мозък също стават по-силни. Учените предполагат, че същото се случва и при хората, с оглед на получените резултати на студентите и на учениците, които са били подложени на дълги проучвания.

Ползи за паметта

Аеробните упражнения не само подобряват способността за учене и съсредоточаване, но също така засилват и паметта. Това е особено важно да се запомни от по-възрастните хора.

Дори леки тренировки като например с разтягащи упражнения или колоездене могат да помогнат за подобряване на паметта и мисленето. Това означава, че ако останете активни през годините ще получите ползи не само за тялото, но и за ума си.

Упражненията могат да намалят риска от деменция, а най-малкото ще намалят вероятността от получаване на инсулт или инфаркт.

Учене в движение 

Със сигурност не сте опитвали този начин на учене, най-вероятно четете лекциите и учебниците седнали или легнали. Вероятно ще ви отнеме малко време за свикване, но ритмичните дейности ще помогнат много за по-лесното запомняне и запазване на прочетената информация. Опитайте да четете докато въртите на велоергометър или пък правите упражнения за долната част на тялото като клекове, напади или различни видове коремни преси!  

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлНовиниПсихологияСнимкиАлт. медицинаСпортБотаникаИсторияЛеченияКлинични пътекиАнкетиВидеоТестовеСпециалистиФизиологияХранене при...