Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Теория на феникса

Теория на феникса

Теория на феникса - изображение

Срамувате ли се от тялото си и от факта, че сте позволили предишното ви стройно тяло да стане неузнаваемо от натрупаните излишни мазнини по него? При много хора го има това чувство за вина, че просто са позволили на обездвижването и на преяждането с вредни храни да ги победи и да ги промени така, че да не е останало нищо от онова стройно и хармонично тяло, което са притежавали като по-млади.

Какво се случва след това? Вашето самочувствие спада драстично, чувствате се невидими, особено за срещуположния пол, социалните ви контакти значително намаляват, а вие не се чувствате добре в собственото си тяло. Да, доказано е, че нашите тела директно рефлектират върху това кои сме ние, как мислим, как се чувстваме... Физиката ни е нашето съобщение към света, да, точно така, първото съобщение, което другите хора получават при първата среща с нас. Може би това е най-крещящото съобщение... а когато не сме поддържани, съобщението обикновено е: „Аз съм мързелив и позволявам на вредните навици да вземат превес над моето собствено „Аз“.“ Може да ви звучи грубо, но това е тъжната истина, тъй като сами сме позволили да разрушим телата си, а от това следва разрушаване на здравето и като цяло на живота.

Много често идва един момент, в който се поглеждаме в огледалото или гледаме някаква наша снимка, например лятна, от плажа, на която сме по бански и нещо в нас сякаш се преобръща. В нас идва едно странно желание да разбием огледалото на парчета или да изгорим снимката. Отчаянието се превръща в ярост и си казваме, че това трябва да се промени и да се преборим с излишните килограми, връщайки си контрола върху собствените ни тела... В един такъв момент, мнозина от нас са готови да влязат в огъня и да се преродят.

Раждането от пепелта

Моделът на успеха е ясен. Независимо от поставената цел – бърза загуба на мастна тъкан или трупане на масивна мускулатура, тези, които в крайна сметка успяват, винаги започват по един и същ начин – те се вбесяват на себе си.

Това е първата фаза от „Теория на феникса“. В митологията, тази птица завършва своя жизнен цикъл избухвайки в пламъци, след което от собствената си пепел, огнената птица се преражда.

Нека сега погледнем към модела на успеха у хората, които радикално са се справили с наднорменото тегло и сега притежават страхотна физика – това са фениксите в света на фитнеса. Какъв е бил тласъкът към техните големи физически метаморфози? Как те са превърнали промяната на тялото си в начин на живот, а не са направили поредната диета с йо-йо ефект?

Онези от хората, които са постигнали изумителни успехи в преобразяване на телата си обикновено следват едни и същи правила. Те са оставили следата, която всеки един от нас може да следва... разбира се, ако има мотивацията и смелостта да го направи.

Възходът на феникса

Теорията на феникса включва четири основни етапа:

І. Травматично събитие, което води до внезапно осъзнаване и пробуждане;

ІІ. Гняв и твърдо решение за промяна на нещата;

ІІІ. Физическа трансформация;

ІV. Постоянен напредък, подхранван от страха от регресия.

Нека разгледаме по-подробно всеки един от тези етапи:

Етап І. Травматично събитие, което води до внезапно осъзнаване и пробуждане

Травматичното събитие може да бъде от различно естество:

 • Видели сте колко е процента на телесните ви мазнини и това ви е стреснало;

 • Видели сте своя снимка, на която сте изглеждали меко казано не много добре;

 • Прекалено слаби сте и според вашите виждания нямате шансове с нежния пол, особено в компания на по-мускулести ваши приятели;

 • Вие сте на средна възраст и вашият личен лекар ви е стреснал с прогноза за влошаване на здравословното ви състояние, „ако не се вземете в ръце“.

Списъкът е безкрайно дълъг, тъй като всеки човек може да открие своя причина, която да го накара да потърси промяна в тялото си. Повечето хора доста често се замислят, че са прекалено пълни, че са прекалено слаби, че не са във форма и това в един момент преобръща мисленето им. Те се събуждат от психологическата им дрямка, признават си, че нещата не са добре и тогава се възползват от този мощен катализатор. Именно това е стимулът на пламъка на феникса и началото на теорията.

Етап ІІ. Гняв и твърдо решение за промяна на нещата

Хората, които губят голямо количество мазнини и натрупват значително количество мускулна маса, не го правят случайно и не „отбиват номера“. Никой и никога не е направил радикална трансформация на тялото си с „мисля, че искам да го направя“, „вече ще внимавам с какво се храня“ и с „ще се опитам да тренирам малко повече“.

Истинската трансформация се прави с пълно фокусиране върху детайлите, хранителен режим и тренировки граничещи с вманиачаване, както и пълно незачитане на това, което останалите хора си мислят за този, който е решил да се промени. Най-честата причина, която кара хората да се решат на такова сериозно предизвикателство е яростта – тази ярост и гняв към самия себе си, към това, че човека сам е позволил пренебрегването на здравето и естетичната си визия.

Не забравяйте, че фениксът умира в огъня и се преражда отново в огън. Насоченият гняв към самия себе си е точно този огън. Човека се сърди на себе си, самозапалва се, започва да се храни от огъня и прекъсва старите си навици, създава нови такива, които са важни за постигане на зададените цели. Най-често е това разликата между онези, които успяват, и тази, които не се справят. Неуспешните хора са тези, които имат прояви на слабости и търсят извинения в това, че понякога „съгрешават“ в своето хранене. Успешните хора се ядосват на себе си още щом помислят за някаква храна, която би ги провалила, остават силни и не посягат към нея.

Същото нещо се случва и при тренировките. Когато човек не е напълно решителен, той избягва трудните упражнения или не завършва всички повторения или серии. Човекът-феникс ще „изгори“ всички извинения, ще даде всичко от себе си и ще завърши тренировката си, дори това да е с цената на отказ от мускулите му.

Това е тайната на успешно променили физиката си хора. Те не се стремят да държат нещата в ръцете си, а просто се хвърлят с главата напред и не мислят за нищо друго, освен за целта си. Те са яростни, а не положително настроени. От тях можете да чуете да си казват по-скоро: „Не бъди дебелак със слаба воля, направи го, загубеняк!“, отколкото „Ще успея, защото съм победител в сърцето си!“

Тук е мястото да припомним незабравимата реч на Майкъл Дъглас в ролята на алчния брокер от филма „Уол Стрийт“ Гордън Геко: „Въпросът, дами и господа е, че гневът – поради липсата на по-добра дума – е добър. Гневът е правилното нещо. Гневът работи. Гневът изяснява нещата, той пронизва и улавя същността на еволюционния дух. Почувствайте го! Хранете го! Канализирайте го! Използвайте го!“

Етап ІІІ. Физическа трансформация

Подхранвани от драматичното събитие, което е разпалило огъня на гневната решителност, вие трябва да преминете към следващата стъпка, а именно здравата работа по процеса на трансформация – диетата, тренировките и промените в начина на живот.

Този процес може да отнеме 6 седмици или 6 години. Важното е, че той вече е в ход. Най-успешните променили се хора рядко почиват на лаврите си и са доволни от постигнатото. Те винаги търсят начин за постигане на подобрение. Те не се отказват и не правят регрес, защото винаги продължат напред към все по-нови и по-нови поставени от самите тях цели: повече мускули, по-малко телесни мазнини, вдигане на по-голяма тежест и т.н.

Не рядко има спънки и проблеми по време на първоначалната трансформация. Повечето хора са опитвали веднъж или два пъти, преди най-накрая да успеят. Тайната трансформацията, била тя и частична, са постоянството и придържането към следните правила:

 • Поддържайте „пожара“! Бъдете поне малко „луди“! Погледнете онези снимки, които са ви накарали да потърсите промените! Не забравяйте, че вече сте по-добре, но все още не сте там, където ви се иска да бъдете по отношение на физиката си!

 • Не се чувствайте доволни от постигнатото! Много често, когато човек се нуждае да свали 20 килограма мазнини, сваля 10, след което спира да тренира или просто тренира до толкова, че да поддържа постигнатото. Никога не си мислете, че сте постигнали достатъчно! Фениксът се ражда отново, за да продължи да лети.

Етап ІV. Постоянен напредък, подхранван от страха от регресия

Тези, които поддържат или продължават да подобряват физиката си след успешната трансформация са най-често изключително критични към себе си. Точно както с помощта на отрицателната емоция на гнева се стига до положителна промяна, така и супер високите стандарти и изисквания към самия себе си могат да бъдат полезен инструмент в поддръжката или в непрекъснатия напредък.

В повечето легенди се твърди, че фениксът не може да бъде победен от враговете си. Той единствен може да унищожи сам себе си. При хората, опитващи да подобрят физиката си е същото – те са най-лошите си врагове. Много рядко някой друг е виновен за тяхното извънредно напълняване. В крайна сметка, другите хора могат да ни разсейват, да се опитват да ни саботират или да ни изкушават, но ние самите сме тези, които избираме дали да се отдадем на тези изкушения или да останем силни.

Две неща са ключови тук:

 • Положителната обратна връзка

 • Страхът от регресия и загуба на постигнатото

На първо място, физически прероденият човек вижда света през своите „нови очи“. Просто е удивително как всичко се променя, когато човек стане по-слаб или по-мускулест. Веднага хората започват да го възприемат по различен начин. Той става много по-забележим, тъй като стройната физика променя начина, по който хората гледат на променилия се човек. Когато човек види положителната настройка към него, за него е ясно, че всичко това е в резултат на неговото отношение към собственото му тяло, което го стимулира да продължи да се грижи за него още по-усърдно.

На второ място, след като се видят двете страни в нашия социален свят, от една страна когато човек е бил със затлъстяване и излишни килограми и от друга страна, когато вече е по-слаб и много по-мускулест, тогава идва страха да не се стига отново до напълняване. Този страх е много силен мотиватор, дори по-силен от първоначалния, който е бил свързан с драматичното събитие.

Силният контрол и редовното отчитане на резултатите са от ключово значение за положителната трансформация. Когато човек чувства, че нещата са под негов контрол, той много по-лесно постига резултатите. В теорията на феникса, отчетността е нещото, което създава правилната умствена нагласа за успех в дългосрочен план. Когато нещата са добре контролирани, тогава човекът е по-отговорен. Той знае, че ако нещата не са както се очаква, тогава вината си е лично негова, тъй като не е спазил някои от собствените си задания. Ако обаче нещата се получават по най-добрия начин, то това е награда за положените усилия. Всичко се брои: всяка тренировка, всяка хапка от храната, която приемате...

Това може да ви прозвучи странно или дори ненормално, но при такива драстични промени реалността е такава. Отличните резултати често се получават от негативните чувства, преживявания и емоции. В контекста на този материал, именно „негативността“ е горивото на трансформиращият физиката огън.

Дали това прави човека, който е постигнал своето физическо прераждане по-ядосан, отрицателен или обсебен? Не. Това е така, тъй като крайния резултат е изключително положителен. Той изглежда по-добре, чувства се по-добре, здравето му се подобрява, социалния му живот се променя в положителна насока, той е способен сам да контролира живота си. Негативните емоции като гняв, страх и самокритичност просто стоят като фон, за да го държат на пистата.

И така, нека обобщим уроците на феникса:

 1. Старото ни тяло може да умре от някакво бурно преживяване. Уловете травматичното усещане, канализирайте го и го превърнете в горивото на вашата положителна промяна!

 2. Новата ви физика е проява на болката и на гнева.

 3. Недоволството и поставянето на високи изисквания към себе си гарантират траен успех.

 4. Привидно отрицателните емоции могат да бъдат насочвани към драстична положителна промяна и върхови постижения.

Теорията на феникса е против това, което проповядват повечето мотивационни гуру. Те говорят за положителната мотивация, такава, която произлиза от личното желание, но как да бъде събудено това желание, когато е по-лесно да седнеш на дивана пред телевизора, отколкото да се изпотиш в залата или парка. В реалния живот, това което наистина работи не е никак хубаво. Напротив, в повечето случаи е затормозяващо и отвратително. Но пък резултатите от от него са прекрасни и когато се постигнат, няма човек, който да не им се радва.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноНормативни актовеЛеченияБотаникаПсихологияСоциални грижиЗдравни съветиФизиологияИсторияХранене при...РецептиКлинични пътекиКалкулаториПроизводители