Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Снабдяващи с хранителни вещества Топ 7 на суплементите преди тренировка

Топ 7 на суплементите преди тренировка

Топ 7 на суплементите преди тренировка - изображение

В предишни материали съм споделял с вас хранителните добавки, които са подходящи за прием след тренировка. Днес реших да ви представя и тези за най-критичния момент, а именно този преди тренировката, където вие трябва да заредите тялото си, за да има то необходимата енергия, фокус и сила и вие да направите една пълноценна тренировъчна сесия. Избирането на правилните нутриенти ще ви даде възможност да работите с по-голяма интензивност, с по-големи тежести и ще увеличи времето до отказ на мускулите. Това в крайна сметка ще ви донесе по-добри резултати.

Ако до този момент не сте правили зареждане преди тренировка, може би сега е времето да започнете! Опитайте тези 7 изпитани суплемента или всеки един от тях по отделно! За максимални резултати ги приемайте 15-30 минути преди тренировка!

Креатин

Повечето от сериозно трениращите са опитвали тази хранителна добавка. Всъщност, креатина отдавна присъства във фитнес средите и е една от най-добре изследваната и ефективна съставка. Зареждането с креатин помага за регенерирането на аденозин трифосфата, с което не само се правят по-дълги серии и повторения, но се получава повече мускулна сила. Недостатък на креатина е, че понякога може да доведе до подуване на корема и задържане на вода – странични ефекти, които не са желани от никой трениращ, особено от нежния пол. Водата е необходима за транспорта на креатин в мускулните клетки, и поради това може да се получи това задържане на вода в организма. Препоръчителната дневна доза е 3 грама, в продължение на 4-6 седмици. Добре е креатин да се използва в основния период на натрупване на мускулна маса, за да се избегне проблема със задържане на вода по време на летния сезон или на състезанията по културизъм и фитнес, ако сте участници в такъв тип надпревари.

Бета-аланин

Той не е сред жизненоважните аминокиселини, като действието му е да увеличи нивото на карнозин в кръвта. Карнозинът неутрализира млечната киселина в мускулите, чрез заключване на водородните йони, и по този начин увеличава времето до достигане на умората, което ще ви позволи да правите много повече повторения и брой серии. Бета аланинът има един страничен ефект, който се нарича „изгаряща треска“. В комбинация с креатин води до значително увеличаване на мускулната маса, вдигане на повече килограми и по-бърза загуба на мастната тъкан. Обичайната доза е 1,6 грама на прием.

Аргинин

Той е аминокиселина, която не може да бъде произвеждана от тялото по естествен начин, но участва в множество процеси, включително в секрецията на хормони, отстраняване на токсичните отпадъци, подобряване на сексуалните функции и на имунната защита. Може би най-добрата функция на аргинина е способността му да произвежда азотен оксид и да разширява кръвоносните съдове. Така много по-лесно се пренасят хранителните вещества към мускулите и се подпомага растежа и възстановяването им.

В резултат на разширяването на съдовете, мускулите също така се напомпват много по-силно по време на тренировката. Количеството на аргинин, което се приема за най-добри резултати преди тренировка е между 500 и 1000 милиграма.

Цитрулин малат

Също неесенциална аминокиселина, която има голямо отношение за максимизиране на ползите от вашите тренировки. По време на интензивна тренировка може да се получи метаболитно разграждане на аминокиселините, повишава се нивото на амоняка, отделят се токсични азотни съединения, намалява количеството на аргинин. Зареждането с цитрулин малат увеличава нивата на аргинин, с това се повишава и азотния оксид, който е на разположение на мускулите. Цинтрулин малатът също може да помогне за премахването на отпадните продукти от метаболизма на протеините, за намаляване на негативните ефекти от амоняка, намалява чувството на умора и на болка в мускулите.

Този суплемент може да увеличи и анаеробното производство на енергия, което ще доведе до повече повторения в сериите и скоростта на образуване на аденозин трифосфат (АТФ). Това означава, че вие ще разполагате с повече енергия за работа на мускулите и вие много по-лесно ще правите тренировката си.

Кофеин

Това съединение е енергиен стимулатор и може би е най-често използваното сред останалите в този списък. Кофеинът се съдържа навсякъде, от кафе, шоколад и чай, до енергийните напитки. Може би и вие сте се възползвали от енергизиращия ефект на кофеина по време на на дългия ви работен ден. Приет преди тренировка, този суплемент ви помага да правите по-дълги тренировки и увеличава фокуса ви. Типичната доза кофеин е между 100 и 200 милиграма, в зависимост от чувствителността ви към него.

Тирозин

Тази неесенциална аминокиселина намалява чувството на умора и увеличава физическата издръжливост по време стресови състояния, каквито са и тренировките. Тирозинът подобрява концентрацията, повишава скоростта на реакция и увеличава фокусирането върху самата работа. Препоръчителната доза е между 500 и 1000 милиграма преди тренировката.

Витамин В6 и В12

Това са най-често използваните витамини като фитнес добавки, заради способността им да влияят на енергийните пътища. В6 участва много силно в метаболизма на протеините и подпомага координирането на аминокиселините, което е от решаващо значение за изграждането на мускулите. Той също така участва в използването на въглехидратите. Изследванията са показали, че спортистите имат повишени нужди от витамин В6. Витамин В12 участва в метаболизма на въглехидратите и помага предаването на сигналите през нервните клетки, което е от основно значение за мускулната контракция, координация и за растежа на мускулите. Той също така участва в метаболизма на всяка клетка в тялото, особено засягащи ДНК синтеза, синтеза на мастни киселини и производството на енергия.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЛюбопитноСъставкиЗдравни съветиАлт. медицинаИсторияХранене при...НовиниИзследванияФизиологияЛайфстайлБотаникаИнтервютаСнимкиПроизводителиОткритияНормативни актове