Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Тренировъчни съвети за коригиране на мускулния дисбаланс

Тренировъчни съвети за коригиране на мускулния дисбаланс

Тренировъчни съвети за коригиране на мускулния дисбаланс - изображение

Много са пътищата за получаването на дисбаланс във вашата физика. Например, вашата работа е свързана с физически натоварвания, а на вас ви е по-удобно да вдигате нещата с лявата или с дясната ви ръка. Фаворизирането на определената ръка през цялото време със сигурност ще създаде дисбаланс, оставяйки неизползваната ръка по-слаба. Дори и работата с компютър може да доведе до промяна в силата и структурата на ръката, която държи мишката почти постоянно. Да не забравяме и майките, които много често имат предпочитана страна, от която носят децата си.

Ето защо, в този материал ще се „гмурнем в дълбокото“ и ще ви покажем как да коригирате нещата и да върнете обратно баланса.

Фитнес машините замаскират мускулния дисбаланс

Тренирането само на машините във фитнеса, без да се обръща внимание на свободните тежести като гири и щанги, не е препоръчително. Не ме разбирайте погрешно, машините страхотни, но повечето от тях не имитират естествените движения на тялото, като по този начин могат да задълбочат допълнително дисбаланса. Това най-вероятно няма да се случи бързо, но повтарящите се моменти водят до натрупване и до влошаване на нещата.

В случай, че винаги залагате на машините, вие не работите в ползва на коригиране на дисбалансите в мускулното си развитие. Ако например, лявата ви ръка е по-слаба от дясната, при изпълнение на раменни преси на Смит машина, вие няма да усетите това, тъй като дяната ръка ще поеме по-голямата част от тежестта и ще помогне на лявата (което води до получаване на още по-силно дебалансиране). Когато обаче се премине към същото упражнение с дъмбели, ясно се откроява разликата. С дясната ръка без проблеми правите зададените серии и повторения, докато с лявата още в средата на сериите силите ви започват да не достигат. Това е изключително силен сигнал за дисбаланса, докато с машините дори може да не го забележите.

Фиксиране на проблема със свободни тежести

И така, как можете да фиксирате дисбаланса във физиката си?

Отделете време, за да откриете каква тежест е подходяща за вашата слаба страна! Отново ще продължа да използвам раменните преси като пример. Намерете дъмбел, с който можете да направите 10-12 повторения със слабата ви ръка! Ако почувствате, че прекалено лесно сте успели да направите повдиганията, вземете по-тежки дъмбели и отново повторете теста. Теглото трябва да бъде предизвикателно, но все пак трябва да успеете да постигнете зададената цел от 10-12 повторения и то изпълнени в правилната форма.

Дори тази тежест да бъде не особено голяма за силната ви ръка, тук не целим да измерим коя ръка ви е по-силна, а се стремим да коригираме дисбаланса.

Използването на свободни тежести достатъчно дълго ще накара по-слабата ви страна да навакса изоставането си. Много важно е да тренирате по-леко силната ви страна, за да може слабата да я настигне по развитие. Трябва да оставите на страна егото си, тренирайки с по-малките тежести със силната си ръка, това е за ваше добро...

Другата опция – работа на скрипец

Ако имате чувството, че се нуждаете от нещо като мост между машините и свободните тежести, то скрипеца е точно за нас. В действителност, дори и на напредналите бодибилдъри се налага да включват работата със скрипец в своите програми. Порталният скрипец може да предложи натоварване в няколко равнини, наподобявайки естествените движения на тялото ви. Той също така изисква от вас да контролирате издърпването и спускането на тежестта, което допълнително прави корекция в дисбаланса, като всичко това се случва заедно със стабилизирането на мускулите в краката, коремно-мускулния корсет и мускулите на гърба, които са по протежението на гръбначния стълб. Този невероятен уред присъства в почти всяка фитнес зала, като вие можете да изпълнявате огромен брой упражнения на него. Предимството на порталния скрипец е, че можете да зададете различни тежести за едната и за другата ви ръка, като още веднъж повтарям, оставете егото си навън, във фитнеса сте с една цел и тя е да поправите дисбаланса във физиката си!

Тренировка за ръцете и раменете за коригиране на мускулния дисбаланс

Военни преси с дъмбели

2 серии по 12 повторения – загряващи серии: тук вие ще тествате тежестите, затова използвайте тези повторения за да откриете най-подходящите за слабата ви ръка!

3 работни серии по 12 повторения

Трицепс кикбек с дъмбел с наклон на торса напред

2 серии по 12 повторения – загряващи серии: тук вие ще тествате тежестите, затова използвайте тези повторения за да откриете най-подходящите за слабата ви ръка!

3 работни серии по 12 повторения

Кофички на успоредка

1 серия с 6 повторения – загряваща серия: тази загряваща серия е за преценяване на подвижността на раменете ви. Ако се чувствате добре, преминете към същинските серии!

3 работни серии по 8-12 (или до отказ на по-слабата ви страна): те са страхотен начин за корекция на дисбаланса, тъй като вие ще успеете да направите толкова кофички, колкото слабата ви ръка успее да извърши.

Раменен флайс с кръстосано издърпване на долен портален скрипец


2 серии по 10 повторения – загряващи серии: тук вие ще тествате тежестите, затова използвайте тези повторения за да откриете най-подходящите за слабата ви страна!

3 работни серии по 12-15 повторения

Бицепс сгъване с дъмбели


2 серии по 10 повторения – загряващи серии: тук вие ще тествате тежестите, затова използвайте тези повторения за да откриете най-подходящите за слабата ви ръка!

3 работни серии по 12-15 повторения

Бицепс сгъване с 2 ръце на долен скрипец със закачено въже (дланите са успоредни една на друга както при чукчетата)


1 загряваща серия с 10 повторения: тук вие ще тествате тежестите, затова използвайте тези повторения за да откриете най-подходящите за слабата ви ръка!

3 работни серии по 12-15 повторения

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортАлт. медицинаЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияРецептиСоциални грижиХранене при...ДиетиНовиниИнтервютаФизиологияИзследванияНормативни актовеЛеченияКлинични пътекиИсторияОрганизацииБотаника