Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия 7 предимства на тренировките с дъмбели

7 предимства на тренировките с дъмбели

7 предимства на тренировките с дъмбели - изображение

Мнозина не приемат гирите като сериозен уред за тренировки, твърдят, че те не са достатъчни за постигане на каквито и да били видими промени във физиката на човек. Това със сигурност не е така и всеки уважаващ себе си бодибилдър или почитател на фитнеса знае, че никоя тренировъчна програма не е достатъчно пълна без упражненията с тях. Гирите може да не са в основата на тренировките, но те имат онази роля, която прави разликата. Нека погледнем кои са седемте предимства на всемогъщите дъмбели:

Стабилизация и активация

В проучване са били сравнени активизацията на мускулите на гърдите, трицепсите и бицепсите чрез метода електромиография, при изпълнение на тласкане на щанга от лежанка, лежанка на Смит машина и тласкане на дъмбели от лежанка. Щангата и дъмбелите са показали идентични показатели при активизацията на гърдите и триципсите. Активизацията на бицепсите е била значително по-висока при използването на гирите. Защо? Просто дъмбелите изискват много по-силна стабилизация на тежестта, а от това следва, че се активират много повече мускулни влакна.

Идентифициране и премахване на мускулния дисбаланс

Гири принуждават крайници да работи едностранно. Ако едната ви ръка е значително по-слаба от другата, това няма как да се скрие. Свръхкомпенсацията е невъзможна с гирите, за разлика от работата с щанга или на машина, където по-силната ръка може да подпомогне повдигането. Именно затова, гирите са най-доброто средство за борба с мускулния дисбаланс.

Безопасност

При работата с гири, за разлика от тази с щанга, не можете бъдете притиснати от тежестта. Ако не можете да я вдигнете, просто я пускате на земята и всичко е наред. Това прави този уред един от най-безопасните във фитнеса.

Екстремно интензивни техники

Изпълнението на най-интензивните тренировъчни техники като почивка-пауза или дроп серии е най-лесно с помощта на дъмбелите. Просто заставате до стойката с гирите и започвате истинската работа, без никакво забавяне.

Увеличен диапазон на движенията

Един от най-ефективните начини за натоварване на мускулите за нарастване на силата и на техния обем е чрез увеличаване на диапазона на движенията. Гребането и лежанката могат да се изпълнят с много по-голям диапазон с гирите, отколкото с щанга, като това може да спомогне за много по-добро натоварване на мускулите и съответно растеж.

Свобода на движенията

Когато правите тласкането на щанга от лежанка, ръцете и раменете ви са фиксирани и движението се извършва в една и съща равнина. При гирите нещата стоят по-различно, тъй като модела на движение е много по-свободен. Така, несъзнателно може да се избегнат определени точки от амплитудата, при които се изпитва болка, чрез въртене на раменете навън или навътре.

Превенция на контузиите

Ако се получават инциденти при работа с дъмбелите, то те големия процент от тях се дължат на неправилното им поставяне на стойката при връщането им. Това обикновено е резултат от невнимание от страна на трениращия. Сами по себе си, дъмбелите не могат да предизвикат контузии. В дългосрочен период, гирите могат да ви помогнат да подобрите мускулния си дисбаланс, но не и да травмирате тялото си.

 

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноЛайфстайлХранене при...Новини