Начало Спорт Влез във форма Тренировки и програми Тонус и бодър дух Баре - тренировки вдъхновени от балета за извайване на красиво тялото

Баре - тренировки вдъхновени от балета за извайване на красиво тялото

Баре - тренировки вдъхновени от балета за извайване на красиво тялото - изображение

Един от фитнес стиловете слабо познати у нас, но предпочитан от много жени в цял свят, са баре тренировките (barre, barre workout). Те съчетват в себе си движения от балет, йога и пилатес и могат да се изпълняват както групово с инструктор, така и самостоятелно в домашни условия. Поради това че развиват едновременно гъвкавост, баланс, сила, изправят стойката и скулптурират тялото, те са страхотен начин за бързо влизане във форма и извайване на тяло като на балерина. Поради това, че не натоварват във висока степен ставите и сърцето могат бъдат изпълнявани от всеки, без ограничение в теглото и възрастта.

Основни предимства на баре тренировките:

  • Подобряват гъвкавостта
  • Подобряват баланса
  • Изправят стойката
  • Подобряване на координацията и научаване на основни позиции от балета.
  • Тонизиране на мускулите на цялото тяло с акцент на долните крайници и гърба.
  • Здравословна нискоинтензивна тренировка, която може да се практикува от всеки.

Вижте още: 5-те ползи тренировките на балетна станка - Баре

Малко история

Името на стила "баре" (barre) идва от наименованието на балетната станка, на която се правят много от разтяганията и упражненията в балета. Характерно за него е, че много от позициите на упражненията се базират на тези в класическия балет, като в голяма част от тях се използва и опората на станка. В домашни условия за изпълнение на упражненията най-често се използват стабилен стол или маса, които се използват за опора.

Самият стил е създаден от германската балерина Лоте Берк, която, след като претърпява травма, започва да използва тренировките по балет с цел рехабилитация. Така тя вижда потенциала на балета във възстановяването и тренировките за поддържане на добра форма и започва да развива това активно. Така през 1959г. тя открива първото си студио в лондон и започва да преподава тренировки по баре. За известността на този тип класове помагат известни личности, които ги посещават редовно, като Джоан Колинс и Барбара Стрейзън. През 1971 Лидия Бах, американска студентка от "Бърк", пренася балетните тренировки в САЩ и открива първото студио " Lotte Berk Method " в Ню Йорк. Така постепенно балетните тренировки се разпространяват по цял свят и започват да се появяват техни разновидности (Pure Barre, The Bar Method, Barre3, Beyond Barre и др.) и варианти за домашна тренировка.

Како представляват тренировките

Самите тренировки, макар базирани на тези в класическия балет, не изискват предварителна подготовка или обувки и трико за балет. Тренировката е близка до тази с общоразвиващата гимнастиката, пилатеса и йогата, като в зависимост от типа на упражненията може да е по-динамична или с по-ниска интензивност. Упражненията могат да са както от земя, за което ви трябва постелка за йога, така и от изправено положение. Във втория случай на помощ идва балетната станка, стабилна маса, стол или стена, която да ползвате за опора. При изпълнението им обикновено се използва тежестта на тялото, но могат да се включат малки ръчни тежести, като гирички и малки гумени топки с цел повишаване на натоварването.

В повечето класове по баре тренировката започва с упражнения от земя на постелката със собствена тежест, след което има серия от упражнения за ръце, а след това упражнения за от стоеж за долната част на тялото. Накрая може да се завърши с няколко упражнения с фокус върху централната част на тялото, които да са на станка или върху постелка.

Основната разлика между този тип тренировки и другите фитнес класове е, че тук не се използват толкова многоставни упражнения (като клекове, напади и подскоци), а се набляга на къси и изометрични упражнения. Така, когато мускулите работят в стабилизиращ тялото режим, тренировката е не по-малко натоварваща, но рискът от травми е по-нисък.

Единствения начин да усетите ефектът от тези тренировки е да го изпитате върху себе си, затова не се замисляйте много, а просто опитайте. Резултатите няма да закъснеят.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиЛайфстайлСпорт и туризъмЗдравни съветиСоциални грижи