Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Разгрявка, стречинг и масаж Защо масажът след тренировка е толкова важен?

Защо масажът след тренировка е толкова важен?

Защо масажът след тренировка е толкова важен? - изображение

Много хора обичат масаж, но голяма част от тях го възприемат по-скоро като глезотия, а не толкова като възстановителна или лечебна процедура. Това е така, защото много често хората си правят масаж еднократно, само за удоволствие и не търсят от него друг ефект. Когато се касае обаче за спорт, тренировки или травми, добре направения масаж е изключително важен и незаменим. Той спомага както за доброто и бързо възстановяване след тренировка, така и за справянето с много ставни и мускулни проблеми, свързани с големите физически натоварвания.

Как действа масажът на тялото?

Много хора смятат, че масажът е просто едно чисто механично размачкване, което отпуска мускулите. Всъщност масажът има много и различни ефекти, една част от които са ниво тъкани, а друга на ниво нервна система.

На първо място, благодарение на масажа отпадните продукти от метаболизма се извеждат по-лесно от тъканите и мускулите, а на тяхно място с кръвта постъпват ценни хранителни вещества, необходими за възстановяването на клетките. Това е изключително важно, защото след всяка тренировка се появяват микроскопични разкъсвания в мускулите и сухожилията, което провокира болка и възпаление. Чрез подобряване на кръвообращението и доставянето на тези важни хранителни вещества до клетките, увредените участъци се възстановят по-бързо, а болката и възпалението се намаляват. Дренирането на лимфата пък спомага за изхвърлянето на всички задържани отпадни продукти, които пречат на нормалното функциониране на клетките и ги увреждат.

Освен чрез подобреното кръвообращение и дренирането на тъканите, масажът действа изключително благотворно и на централната нервната система. Това става чрез балансиране на възбудно-задръжните процеси в кората на главния мозък и отделянето по време на масажа на някои хормони като ендорфини, серотонин и допамин. Тези вещества често се наричат "хормони на щастието", защото подобряват настроението, потискат болката и носят чувство за приятно усещане. Така чрез масажа едновременно се намаляват нивата на стрес, сваля се натрупаното напрежение, а болката се притъпява. Освен за емоционалното състояние, релаксацията е изключително важен фактор и за мускулния растеж, защото тя намалява нивата на хормона кортизол, който е един от стресовите хормони, които пречат на натрупването на мускулна маса.

Като краен резултат на въздействието на ниво тъкани и нервна система, напрегнатите мускули след тренировка се отпускат, техния тонус се регулира, а болката и чувството за скованост изчезват. Това е изключително важно за спортистите, защото те често се оплакват от прескачания, напрежение и възли в мускулите, които са резултат именно от повишения тонус и натрупаните отпадни продукти. Така благодарение на масажа се постига едно цялостно и пълно възстановяване.

Основни ефекти от масажа

  • подобрява кръвообращението
  • подобрява лимфообращението и дренира тъканите
  • ускорява възстановяването на тъканите и клетките
  • подобрява еластичността на тъканите
  • релаксира мускулите
  • подобрява настроението и психоемоционалното състояние
  • намалява нивата на стресовите хормони
  • намалява болката и сковаността
  • намалява възпалението

Колко често трябва да се правят масажи?

Ефектите от масажа са най-силно изразени, ако той се прави редовно и целенасочено. Това не означава, че еднократният масаж е неефективен, а че ползите от него ще се увеличат и потенцират, ако той се прави редовно. Затова в най-добрия случай масажите се правят възможно най-често, а всеки масаж може да се променя според конкретните нужди и цели.

Трябва ли да е болезнен масажа, за да е ефективен?

Много хора не си правят масажи, защото ги смятат болезнени. При различни състояния и проблеми, масажът наистина може да бъде болезнен, но никога не трябва да е травмиращ. Болката сама по себе си по време на масаж не означава, че той е по-добър или по-ефективен, защото тя е субективен фактор. Всеки човек има праг на болката, а ролята на терапевта е да съумее да работи така, че да не го преминава. В много от случаите самите мускули са болезнени при масаж, но тази болка трябва да е търпима, а след масажа да изчезва. Когато по време на масаж се усеща силна болка, човек е напрегнат, а мускулите се стягат, което затруднява обработването им. Затова терапевтът може работи силно и дълбоко, но не трябва предизвиква рефлекторна защитна реакция на мускулите и стягане. Така дълбок и ефективен масаж, не означава непременно болезнен масаж, а това е свързано по-скоро с техниката и прага на болката всеки човек.

Какво не трябва да правим след масаж?

След масаж за възстановяване след тренировка е добре да нямаме физически натоварвания, защото мускулите и връзките са с намален тонус и това може да доведе до травма. Също така, заради ефекта на релаксация, е по-добре да си отделим поне 30-60 минути за почивка, докато тонуса ни отново се върне. През това време е добре да сме в добре затоплено помещение и да приемаме допълнително течности.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлХранене при...СпециалистиЛеченияНовиниИсторияАлт. медицинаБотаникаСпорт и туризъмСоциални грижиИнтервютаПсихологияДиетиФизиологияТестовеАнкетиОбразованиеЗаведенияОрганизацииНормативни актовеПроизводителиРецепти