Начало Спорт Влез във форма Йога и Пилатес Здравословни ползи от пилатеса

Здравословни ползи от пилатеса

Здравословни ползи от пилатеса - изображение

Едно от популярните по цял свят занимания с множество здравословни ползи е пилатеса. Той представлява нискоинтензивна гимнастика, която съчетава психическата релаксация с укрепването и баланса на мускулите на цялото тяло. Благодарение на метода "Пилатес" и упражненията използвани в него могат да се преодолеят редица проблеми свързани с мускулния дисбаланс в тялотои проблеми с гръбначния стълб. Освен това пилатеса е отлично средство за поддържане на форма, изгаряне на калории и тонизиране на цялото тяло.

Корекция на дисбалансите в тялото

Поддържането на физиологичните извивки на гръбначния стълб е ключов фактор за правилното положение на тялото в пространството. При нарушаване на мускулния баланс се променя цялата конфигурация на тялото и определени мускули се пренатоварват, а други отслабват. Това води до напрежение болка и дискомфорт в мускулите, сухожилията и ставите, а на по късен етап може да е причина за различни хронични заболявания и гръбначни изкривявания. Пилатес дава възможност да се коригира мускулния дисбаланс и така да се повиши ефективността на работа на мускулите и да се поддържа правилно положение на тялото.

Основни ползи:

 • Здравите мускули на тялото противодействат на гравитацията действаща на гръбнака и така натоварването върху ставите се намалява.
 • Рискът от контузии като разтежения намалява, особено ако изпълнявате динамични упражнения.
 • Благодарение на добрия мускулен баланс се подобрява стойката и походката.

Повишаване на силата

Пилатес е изключително популярна система, защото за поддържането на мускулите на цялото тяло, не са нужни уреди. В пилатес се използва основно тежестта на тялото и така чрез различни позиции и движения се подобрява цялостния мускулен тонус и засилват мускулите. Пилатес упражненията са насочени към равномерното натоварване на всички мускулни групи в тялото, чрез динамично и изометрично натоварване, като никоя част не се пренебрегва. Така чрез редуване на различните позиции седеж, лег и стоеж се постига значително натоварване мускулите дори без използването на допълнителни тежести

Основни ползи:

 • Здравите и силни мускули са предпоставка за по-големи физически възможности и по-рядка поява на умора, болка или дискомфорт свързани с мускулната работа.
 • По-развитата мускулатура изисква повече енергия, което увеличава метаболизма и помага за изгарянето на повече калории при физическа дейност.
 • Пилатес развива мускулната сила от дълбоките мускули на трупа към крайниците, което може да е от голяма ползва за хората имащи проблеми с гръбначния стълб.

Повишаване на гъвкавостта

За да можем да използваме максималния капацитет на физически възможности на нашето тяло то трябва да е хармонично развито и да има баланс между силата и гъвкавостта. Както в професионалния спорт така и в Пилатеса се отделя голямо внимание на това силата и гъвкавостта да в оптимална комбинация. Прекалено развитите и стегнати мускули ограничават гъвкавостта и това може да доведе до схващания, напрежение и болки в различни части на тялото. Обратно слабите мускули съчетани с висока гъвкавост са предпоставка за различни дисбаланси в тялото и травми.
Оптималната гъвкавост е показател за добра фитнес форма и дава възможност да извършват движения с голям обхват на движение. Също така гъвкавостта показва добро състояние на ставите и по-малък риск от износването им.

Пилатес системата развива гъвкавостта, чрез различни упражнения за статичен и динамичен стречинг, което най-общо се отбелязва като разтягане. Тези стречинг упражнения постепенно подобряват гъвкавостта и премахват напрежението в мускулите. Благодарение на стречинг упражненията в пилатеса се постига баланс между противоположно действащите мускулни групи в тялото.

Основни ползи:

 • Премахва се напрежението в мускулите, движенията в ставите стават свободни.
 • Подобрява се микроциркулацията в мускулите и състоянието на ставите.
 • Профилактират се дегенеративните заболявания на опорно-двигателния апарат.

Повишаване на издръжливостта

Издръжливостта е качество, което ни помага да поемаме натоварване за продължителен период от време. При ниска издръжливост на мускулите, не само няма да можем да тренираме продължително, но и ще се уморяваме значително по-бързо дори при ежедневната ни работа.

Пилатес развива общата издръжливост, като едновременно тренира мускулите и психическата устойчивост. Така благодарение на симетричното развитие на тези качества, чрез пилатеса ние ще можем много по-лесно да извършваме ежедневни дейности, като изкачване на стълби, дълго ходене и или носене на предмети.

Основни ползи:

 • Развитие на физическа и психическа издръжливост.
 • По-лесно извършване на ежедневни дейности изискващи издръжливост.
 • Подобряване на работата на сърдечно-съдовата система.

Оформяне и активност

В много случаи хората водят заседнал начин на живот и техните мускули могат да бъдат доста слаби. Това съчетано с неправилно хранене е предпоставка за наднормено тегло и множество заболявания като хипертония, диабет, атеросклероза, артрозни заболявания и др. Пилатес упражненията помагат в значителна степен да се повиши общата двигателна активност и да се укрепи и оформи цялото тяло. Така благодарение на комбинацията пилатес и подходяща диета, може не само да ви помогне за оформянето на атлетично тяло, но и да ви предпази от множеството рискови за здравето фактори свързани с липсата на движение.

Основни ползи:

 • Оформяне на талията, раменете, корема, бедрата и задните части.
 • Противодействие на обездвижването и профилактика на свързаните с него заболявания.
 • Тотална промяна на тялото при продължително практикуване.

Намаляване на стреса

Стресът е един от най-големите негативни фактори в съвременния живот, който засяга както емоционалното, така и физическото здраве. Упражненията като тези в пилатеса се явяват едно от най-ефективните и комплексни средства за контрол на стреса. Благодарение на контрола върху дишането, дълбоката концентрация и релаксацията по време на изпълнение на упражненията, може в значителна степен да въздейства върху психическото напрежение, безпокойството и умората свързани със стреса.

Основни ползи:

 • Усещане за спокойствие, благополучие и релаксация по време и след тренировката
 • Освобождаване на ендорфини, носещи усещане за спокойствие и удоволствие
 • Подобряване на съня и намаляване на умората

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицинаСпорт и туризъмХранене при...ЛеченияНормативни актовеАнкетиСнимкиИсторияИнтервютаНовиниПсихологияРецептиДиетиТестовеВидеоСпециалистиОрганизацииСоциални грижиЗаведенияФизиологияОбразованиеПроизводителиОткритияКлинични пътекиБотаника