Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Ортезни и протективни средства Използване на ортези в спорта

Използване на ортези в спорта

Използване на ортези в спорта - изображение

 С развитието на ортотиката, в спорта навлизат все по-модерни средства подпомагащи опорно-двигателния апарат, наречени ортези. Тези средства са плод на дългогодишни разработки и съчетават в себе си научни познания в областта на кинезиологията, патокинезиологията, биомеханиката, инженерството и други науки. Към ортезите влизат много богата гама от продукти, за почти всички части на тялото, с различна форма, функция и направени от различен материал.

Какво представляват ортезите и каква е тяхната функция?

Ортезите са продукт на науката ортотика, която е раздел от медицината, занимаваща се с разработване на специални приспособления, подпомагащи функционалното лечение на увредени части от тялото. Движението във всяка една става се осъществява благодарение на два основни компонента - динамичен и статичен. Динамичния компонент са мускулите, които чрез свиването си дават нужната теглеща сила за извършване на движение. Статичния компонент са ставата и ставните връзки, които позволяват определен обем и вид движения, съответстващ на тяхната биомеханика. Ако динамичната сила е прекалено голяма, тя може да увреди структурите на ставата, да намали нейната стабилност и да наруши функцията и. За да се подпомогне възстановяването на ставно мускулния апарат и неговата функция, в спортната медицина се използват ортези. Те стабилизират увредените части от тялото и не позволяват движения, които могат да доведат до допълнително травматизиране. Чрез ортезите се избягват недостатъците на гипсовите имобилизиращи превръзки свързани с: мускулната атрофия, нарушено кръвообращение и увреждане на кожата. Това е особено важно за спорта, защото периодът за пълното възстановяване на мускулната сила на имобилизиран с гипс крайник е 7 до 10 пъти повече от времето на самата имобилизация. Ортезите могат да бъдат, както обикновени еластични ленти от лек материал като неопрен, така и сложни структури от метал, пластмаса и текстил, позволяващи точно определен обем и посока на движение. Така в зависимост от тежестта, вида на увредата и нуждата от стабилизация, се подбира точния вид ортеза. За разлика от спортния тейпинг и другите стабилизиращи превръзки, ортезите могат да се използват многократно и за дълъг период от време. В много от случаите ортезите се изработват индивидуално, за конкретен човек и заболяване. Единственият "недостатък" на високотехнологичните ортези е тяхната висока цена, но тя се компенсира от възможността за дълга употреба и бързото възстановяване.
Ортезите могат да бъдат класифицирани според мястото, на което се поставят, тяхната стабилизацията и функции. Еластичните текстилни ортези се използват при по-леки травми с цел допълнително подпомагане (от англ. Support), като в тях могат да се вграждат различни метални елементи, с цел допълнителна стабилност. По-сложните структури съдържащи метални скоби и елементи (от англ. Brace), се прикрепват към крайника или травмираната част от тялото, като дават възможност за точно определена корекция. При тях има възможност за задаване на определен ъгъл и обем на движение.

Функиите, които ортезите изпълняват са:

 • Ограничават движението в определена посока
 • Предотвратяват допълнително увреждане
 • Подпомагат цялостната биомеханика и движение
 • Подпомагат естественото възстановяване
 • Балансират натоварването в отделните части на тялото

При какви травми и заболявания могат да се използват ортези?

Според своята структура и стабилност, различните ортези се използват при различни по тежест травми и заболявания.

Ортези с максимална степен на стабилизация и защита - изработени са предимно от медицинска стомана, имащи метални панти и ремъци за прикрепяне.

 • при тежки навяхвания и сериозни заболявания на опорно-двигателния апарат
 • за предотвратяване на изкълчвания и луксации в травмирани стави
  в следопартативния период, по време на рехабилитацията

Ортези с висока степен на стабилизация и защита - изработени са предимно от текстил, но имат вложени в тях метални елементи, действащи като арматура.

 • при хронични ставни заболявания
 • при хронични заболявания на меките тъкани

Ортези със средна степен на защита - изработени предимно еластични текстилни материали като неопрен. Текстилът, освен че в някаква степен подкрепя ставата, също така подобрява кръвообращението, затопля и така стимулира оздравителния процес

 • при по-леки разтежения и навяхвания.
 • за предпазване на ставите от преохлаждане

Ортезите не лекуват самостоятелно навяхвания, разтежения и скъсване на връзки, те само подпомагат възстановителния процес и намаляват болката. Затова ортезите трябва да се използват като спомагателно средство на лечението, а не като основно. При не правилен подбор на ортеза, тя няма да навреди, но вероятно няма да е ефективна и да помогне.

Какви са най-често използваните ортези в спорта?

Ортези за коляно

Травмите на коляното са едни от най-честите в спорта, затова и колянните ортези са едни от най-често използваните. При тежките травми на коляното, като увреда на ставни връзки, се използват ортези с максимална степен на защита, които не позволяват усукващи движения и предпазват от задълбочаване на травмата. При по-леките навяхвания и болки в капачето на коляното се използват ортези със специален "пателарен водач". Това е гумен или силиконов пръстен около капачето, който облекчава натоварването върху него.

Ортези за глезен

Ортезите за глезен се използват за повишаване на стабилността на глезена, при много спортовете, поради възможността за навяхването му. Поради това, че по-стабилните ортези с максимална фиксация са неудобни за носене, те се използват само в периода на рехабилитация и извън игра. По-удобните и леки ортези от текстил могат да се използват по време на игра, но тяхната стабилност е по-малка и не винаги са ефективни.

Ортези за лакът

Най-често срещаните проблеми свързани с лакътната става са латералния и медиалния епикондилит, които са по-известни като "тенис лакът" и "голф лакът". При тези заболявания се използват ортези, които напълно и частично покриват лакътната става. Използването на ортези при епикондилити може да помогне за намаляване на болката и увеличаване на силата на захвата. Много хора погрешно смятат, че ортезата трябва да се постави директно върху засегнатата област. В действителност, тя трябва да се постави в горната част на предмишницата, на около 10 см под лакътя. Ортези за лакътна става могат се използват и в рехабилитационния период, след счупвания и изкълчвания в областта на лакътя.

Ортези за бедро

За бедро има само няколко вида ортези, поради сложната анатомия и локализация на тазобедрената става. Твърдите ортези с максимална степен на защита, могат в голяма степен да ограничат движението и се прилага за фрактури и сериозни травми. При разтежение и травми на мускулите в областта на бедрото, най-често се използват плътно прилепнали неопренови ортези.

Ортези за рамо

Раменната става позволява разнообразни движения, затова нейната стабилност често се нарушава. Поради голямата амплитуда и движенията в раменната става, за нея няма метални ортези, а се предлагат само такива от текстил. Тези ортези се използват при увреди на ротаторния маншон, бурсит на рамото и раменна нестабилност. Трябва да се отбележи, че при силно изразена нестабилност в рамото, ортезите не са много ефективни. Това важи особено за тежки натоварвания и спортове като борба или вдигане на тежести.

Ортези за китка

Ортезите за китка се използват при различни увреждания на сухожилия, навяхвания и след фрактурни състояния. В зависимост от проблема се подбира подходяща ортеза със съответната степен на стабилност и функционалност. При заболявания като скиорски палец, синдром на дьо Кервен и синдром на карпалния тунел, се използват специални ортези с подкрепа и за палеца.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСпециалистиЗаведенияЛеченияИсторияНовиниСоциални грижиАлт. медицинаЛюбопитноОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеОбразованиеЗдравни съветиСнимкиСпорт и туризъмХранене при...ИнтервютаПсихологияАнкетиФизиологияТестовеДиетиПроизводителиРецептиБотаника