Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Колко често трябва да се тренира коремната мускулатура?

Колко често трябва да се тренира коремната мускулатура?

Колко често трябва да се тренира коремната мускулатура? - изображение

Колко често трябва да се тренира коремната мускулатура?“ Това е въпрос, който всеки занимаващ се с фитнес и като цяло с тренировки си е задавал хиляди пъти. Задавал съм го и аз и съм получавал толкова много различни отговори и обяснения. Затова реших да синтезирам нещата и да сложа край на грешните подходи, които не водят до никакви положителни резултати, а дори понякога се стига до претоварване на мускулите и до тяхното разграждане. Всичко казано по-надолу е плод на задълбочени изследвания и на моят бих казал вече дългогодишен опит. Не всяко нещо работи за всеки един от нас, тъй като телата са различни. Ето защо можете да използвате моите съвети като основа, върху която да базирате нещата за своя лична употреба, добавяйки фини настройки за вас самите.

Първо, нека започна с това, че съществуват 2 основни категории хора: Такива, които просто искат тънка и стегната талия (почти всички жени спадат към тази категория) и такива, които желаят изпъкнали и добре изразени плочки.

Колко често трябва да се тренира корема?

След доста време на редовни тренировки открих, че корема прилича изключително много на прасците – и двете мускулни групи се нуждаят от много голям обем работа, за да растат. Имайки в предвид това, аз съм силно против мнението, че е достатъчен един ден от седмицата, за да притежавате стегнат и оформен корем. Аз тренирам за коремната мускулатура по четири дни в седмицата, като разделям тренировките на две – един ден тренирам за долна и горна част на корема, а в следващият за долна част и за косите мускули.

В крайна сметка, всеки би могъл да прецени как да тренира и с колко свободно време разполага за целта. Лично аз разпределям тренировките си за корем така: Започвам в понеделник с долна и горна част, вторник правя долна и коси мускули, в сряда почивам и повтарям тренировките в четвъртък и в петък. През уикенда отново почивам. Все пак, това е примерна програма, като не винаги имам свободно време точно по този начин да ги подреждам нещата, а се случва да премествам дните така, че да ми се впише тренировката в дневния график. Въпреки това, неделята винаги ми е почивен ден, ако трябва дори тренирам само три дни в дадената седмица.

Има много дебати относно това, че не могат да се разделят горната и долната част на корема, тъй като rectus abdominis представлява един голям и дълъг мускул. В отговор на това ще кажа само, легнете на под, хванете с крака 10-килограмов дъмбел и изпълнете обратна коремна преса (с повдигане на краката) и след това ми кажете къде усещате натоварването! Разбира се, при тренировка на долната част се натоварва и горната, това няма как да бъде оспорено, но не случайно има упражнения за горна и за долна част, просто е доказано, че едните са фокусирани предимно към едната, а другите към другата част на правия коремен мускул.

Причината, поради която е добре долната част на корема да бъде най-силно натоварвана е, че тя има нужда от това. Както е известно, върху нея се натрупва най-голям процент от телесните мазнини и затова тя има нужда от повече внимание.

Нека поговорим и за сериите и повторенията. В първите два дни обичам да натоваря добре корема, така че използвам тежести, с които да се увеличи още повече съпротивлението. Правя между 12 и 15 повторения, за да увелича мускулната маса, а в следващите два дни залагам на орелефяването с използване на повече повторения – между 30 и 50.

Искам да разсея и един мит, който се носи във фитнес средите вече дълги години. Мнозина вярват, че тренировката за косите коремни мускули води до увеличаване на обиколката на талията. Това не е вярно, единствените две неща, които могат да увеличат талията ви е натрупването на мазнини в тази област и правенето на цикъл със стероиди. Първото е ясно на всички, а причината, поради която стероидите причиняват увеличаване на талията е, че освен неестественото покачване на мускулна маса се повишава и обема вътрешните органи. Това се нарича „анаболни черва“ или „разширен корем“.

Един бърз съвет: Ако не разполагате с достатъчно време за тренировка на корема отделно от основната си тренировка за останалите мускулни групи на тялото, можете да правите упражненията за корем вместо почивка. Например, правите серии за гърди и почивате 1 минута. Вместо да седнете и да чакате за следващата серия, правете упражнения за корема.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиДиетиВидеоЛайфстайлХранене при...Новини