Начало Спорт Влез във форма Йога и Пилатес Лесна йога за облекчаване симптомите на предменструален синдром

Лесна йога за облекчаване симптомите на предменструален синдром

Лесна йога за облекчаване симптомите на предменструален синдром - изображение

ПМС или предменструален синдром е съвкупност от симптоми, които милиони жени усещат в т.нар. лутеална фаза от месечния си цикъл. Тази фаза е изключително трудна за жените – физически и психически.

Подуването на корема, главоболието, спазмите, неконтролируемия глад, тревожността и спадът в настроението са последните неща, които ви подканват към упражнения и тесни клинове, нали? Но истината е, че именно движението и релаксацията са нещата, които ще ви помогнат да преминете по-леко през този период. Така че, вместо да посягате към купа със сладки изкушения, развийте йога постелката си и следвайте тази проста рутина, с която ще победите симптомите на ПМС.

Йога и нейните асани (пози) прилагат правилния натиск върху определени органи, като същевременно позволяват контролирано дишане и мисъл. Това успокоява нервите, подобрява настроението ви и ви прави по-щастливи – все неща, от които се нуждаете.

 Кръгови движения на врата

Настанете се удобно в поза Лотос и започнете кръгови движения във врата първо на едната страна, а после на другата. Кръговите движения на врата са чудесен начин да се отпуснете и да загреете преди йога практиката. Започнете като поеме дълбоко дъх и завъртите главата си в едната посока. Отпуснете мускулите на лицето и челюстта си, поемайки дълбоко дъх. Издишвайки, завъртете главата си в обратна посока.

Пози котка — крава

Започнете на четири крака, колене под бедрата, ръце под раменете. Вдишвайки, приберете брадичката към гърдите, прибирайки таза. Извийте гърба като котка. Издишайте, повдигнете брадичката към тавана и се извийте назад в обратна посока. Повторете 10 пъти.

Завъртане на торса

Това е най-доброто движение за облекчаване болки в кръста и намаляване на спазмите.

Започнете в седнало положение с ръце на коленете си. Прехвърлете единия крак върху другия, допрете дланите в позиция "молитва"  и завъртете торса над кръстосания крак, използвайки лакътя като лост върху бедрото. Ангажирайте коремните мускули и издишайте. Задръжте, вдишвайки. Върнете се в изходна позиция, издишвайки. Сменете позицията с краката и повторете движението на другата страна. В тази поза главата, гърдите и торса се извъртат заедно, докато вдишвате дълбоко.

Поза Мост

Тази поза облекчава стреса в мускулите на гърба, както и тези на гръбначния стълб и врата. Тя също намалява стреса, тревожността и депресията, тъй като има успокояващ ефект върху мозъка.

Легнете по гръб и сгънете коленете си. Уверете се, че глезените и коленете ви са в права линия. Поставете ръцете си с дланите надолу от двете си страни. Вдишвайки, бавно повдигнете гърба (горната, средната и долната част на гърба) от пода, докато гърдите ви докоснат брадичката.

Дръжте бедрата си успоредни на пода. За да имате по-добра упора, може да сключите дланите на ръцете си заедно. Задръжте позата, придържайки ръцете, раменете и краката си плътно към пода.

По възможност задръжте позата за няколко минути (вдишвайки и издишвайки дълбоко). Издишайки, отпуснете тялото на пода в изходна позиция.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСпорт и туризъмСпортНовиниЛеченияИнтервютаБотаникаЗаведения