Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Разбийте фитнес митовете и заблудите

Разбийте фитнес митовете и заблудите

Разбийте фитнес митовете и заблудите - изображение

Може би сте малко объркани що се отнася до най-добрият начин за поддържане на формата. Все пак има стотици видове упражнения и начини да бъдат използвани. За щастие, повечето видове спортна дейност са добри за тялото. Както се казва обаче, всичко е в детайлите. Ето защо, аз ще се опитам да ви ги подскажа, за да не ставате жертва на някой погрешни схващания и митове:

Ако вдигам тежести тялото ми ще стане масивно

Имали ли сте възможност да погледнете 1 килограм мазнини и 1 килограм мускули? Ако това е така, може би сте забелязали колко по-малки по обем са мускулите, въпреки еднаквото тегло. Това навежда ли ви на мисълта, че колкото повече изчистени мускули имате в тялото, толкова по-малко място ще заемат те? Огромната част от трениращите вярват, че с усилени тренировки ще заприличат на културисти. Това изобщо не е вярно... Да, ще започнете да изглеждате атлетично, но няма да сте масивни. За да се постигне обемът на един културист, трябва да се отдели време, да се яде определена храна и да се изгради желязна дисциплина... Много често, те се комбинират и с някой не особено законни вещества. Така, че вдигането на тежести може да ви направи по-слаби и стегнати и да повиши метаболизма ви, но без останалите компоненти, със сигурност няма да станете масивни.

Колкото повече се движа, толкова повече калории изгарям

Ако се движите като охлюви, а целта ви е топене на мазнините по тялото ви, то знайте че нищо няма да се получи. Въпреки, че тялото на всеки човек реагира различно на тренировките, няма данни някой да е отслабнал с бавни движения, колкото и време да се движи. Моята препоръка е да започнете с 40-минутно кардио като отправна точка, по 2-4 пъти седмично, но пулсът ви трябва да бъде в целевата зона между 50 и 85% от максималната безопасна зона. Можете да носите уред, който да измерва пулса ви, като преди това се информирайте колко може да бъде пулсът ви според възрастта и структурата на тялото ви. Много от машините за кардио имат вграден уред за измерване на пулсът, като това допълнително ще ви улесни.

Сутришните часове са единствените, в които тренировките са ефективни

Много от професионалните спортисти тренират двуразово – сутрин и вечер. Ако горното твърдение беше вярно, мислите ли че те биха си губили времето да тренират вечер. Просто тялото е един механизъм, който може да бъде настройван. Много от хората са заети през деня, те имат време да тренират след работа... Тяхното тяло е така настроено, че именно тогава да извлича най-големите ползи. Времето на тренировката със сигурност няма значение, важна е енергията, която се влага и сериозното отношение към целия процес. А тялото ви както споменахме е като часовник, който ще се настрои към настроението ви.

Трябва да се тренира един час, за да има най-голяма полза от упражненията

Това категорично не е вярно! Всичко зависи от вида на тренировката. Ако правите високо интензивна интервална тренировка, то вие можете да постигнете целите си и за 15-20 минути, а дори и за по-малко. Тренировката на Табата (правят се осем групи от по 20 секунди сериозно натоварване, последвано от 10 секунди почивка) отнема само 4 минути, но представлява невероятна аеробна серия. Така че, не времето е важно, а какво правите през това време. Всичко зависи от програмата ви и усилията тя да бъде спазвана.

Жените трябва да тренират само с тежести до 2 килограма

Това е може би най-безотговорната информация, която можете да откриете, но най-лошото е, че тя е навсякъде. Проучванията показват, че заниманията във фитнеса са ключът към предотвратяване на остеопорозата, създаването на чиста мускулна маса, повишаване на метаболизма и изграждане на силно тяло. И как по-точно си мислите, че можете да постигнете това само с 2 килограма? Поставянето на граници за тежестите ще доведе до измама за тялото и то няма да успее да се развива в положителна насока. Това не се отнася само до жените... Мъжете също трябва да постоянно да се стремят към допълнително повишаване на тежестите, така че не се заблуждавайте, а се залавяйте здраво за работа!

Ако огранича въглехидратите ще отслабна

Щом целта ви е да бъде постоянно изнервени и да чувствате липса на енергия, то вие сте на ход. Ако обаче не целите това, тогава не вярвайте на този мит. При въглехидратите важат 2 правила – за правилният им избор и за времето, в което се консумират. Пълнозърнестите храни, бобовите растения и голяма част от зеленчуците са най-добрият пример за въглехидрати, които можете да ядете често, без да се притеснявате за килограмите си.

Ако имам контузия не трябва изобщо да тренирам

Всичко зависи от тежестта на травмата. Ако имате увреждане на гръбначния мозък, главата или вътрешните органи например, тогава само лекар може да определи дали и кога можете да се върнете към тренировките. Ако обаче говорим за навяхвания и други травми от този вид, тогава можете да съобразите програмата си с контузията и да правите упражнения, които са за останалите части на тялото и не пречат на възстановяването ви. Това е по-добрият и правилен вариант, от този в който не правите нищо.

Тренировка един ден в седмицата е по-добре от нищо

Може би няма да ви бъде приятно да го чуете, но една тренировка на седмица не може да ви донесе никаква полза. Това е истината! Ключът към извайването на красиво тяло се крие в упоритата работа и най-вече в постоянството. Все пак всичко зависи от много фактори. За да отслабнете с 450 грама за 1 седмица, то трябва да имате дефицит от 3500 калории. Това може да се постигне единствено с много тренировки, добър подбор на храна и правилен прием на вода. Без тренировките, единственият резултат, който със сигурност ще постигнете е чувството за слабост в мускулите и почти нулева загуба на тегло.

Нямам нужда някой да ми показва как се работи с уредите във фитнеса

Има машини във фитнеса, които изглеждат така, сякаш имате нужда от инженерно образование, за да можете да боравите с тях. Ако не знаете нещо, питайте или поне потърсете информацията в интернет, в случай че се срамувате. Така ще се чувствате много по-уверени следващият път, когато влезете в залата. И по-важното – ще успеете да постигнете повече резултати и няма да има опасност да получите травма заради своето незнание.

Най-добре да наблегна на мускулите, които мога да видя в огледалото

Това се нарича „Синдром на огледалния човек“ и е често наблюдаван, особено сред по-слабо напредналите. Винаги се набляга силно на гърди, предно и средно рамо, коремна мускулатура... това води до един силно изразен дисбаланс в тялото, както естетически, така и биомеханичен. Силните мускули издърпват скелета към себе си, а така се стига до изгърбване, увисване на раменете напред и постепенна поява на болка във врата и трапецовидните мускули. Затова, без значение дали виждате развитието на мускулите в задната част на тялото си, работете за тях толкова, колкото и за предната част. И да не забравя... Работете за краката, това е най-пренебрегваната част на тялото. Едва ли има някой, който да не е виждал тази смешна картинка: Огромен мъж, широки рамене, големи ръце, напомпени гърди, красива коремна преса, огромен гръб и... много тънки и сякаш присадени към това тяло крака. Не ставайте като карикатура, а тренирайте правилно

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиЛайфстайлАнкетиВидеоПсихологияАлт. медицинаЛеченияТестовеСпециалистиХранене при...НовиниСпорт и туризъмОбразованиеОрганизацииПроизводители