Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Силов спорт Силова атлетика

Силова атлетика

Силова атлетика - изображение

Силова атлетика по-известна със състезанията за най-силен човек на планетата е спорт, в който се тества силата на състезателите и тяхната издръжливост. Някой от включените дисциплини са подобни на вдигането на тежести, като дори някой от щангистите се включват в някой от турнирите. Някой от тестовете, които се правят в силовата атлетика не се срещат в никой друг спорт. Състезанията, които се включват в силовата атлетика имат много дълга история, датираща дори векове преди включването им в турнирите за най-силен човек. Те са едно древно наследство, като част от тях все още могат да бъдат наблюдавани в редица традиционни състезания като например шотландските игри. Различните състезания могат да бъдат структурирани по най-различни начини, като целта е да се изпита динамичната или чистата статична сила.

Произход на силовата атлетика

Корените на този спорт са далеч назад в историята. Тестването на своята физическа сила е нещо, което хората са правили още от началото на съществуването си. Това е вкоренено и в мотото на олимпийските игри „По-бързо, по-високо, по-силно“. Още в древните митове и легенди се говори за подвизите на героите, които са се славили със своята сила. Такива са например Самсон от Библията или Херакъл от древногръцките епоси. Хората винаги са се възхищавали на онези, които са надарени с такава физика.

Най-силният мъж на планетата

Концепцията за обединяването на всички силови дисциплини е дело на Дейвид Уебстър, като той я разработва през 1977 година. Той, заедно с д-р Дъглас Едмъндс отговарят за поканите към състезателите и изборът на конкретни дисциплини по време на състезанията. Те наблюдават най-добрите в отделните силови спортове като борци, щангисти, дискохвърлячи, хвърлячи на гюлле и чук, културисти и други и ги селектират.

Състезателни дисциплини

Сред най-често срещаните съревнования са:

Фермерска разходка – атлетите трябва да преминат през определен маршрут за време, като носят тежести във двете си ръце. Те могат да са под формата на дъмбели или като куфари. Друг вариант е Гигантската фермерска разходка, която се изпълнява с много по-голяма тежест (обикновено по 160 килограма във всяка ръка, но могат да бъдат от 125 до 170 кг.) и дистанцията при нея е по-кратка.

Стълбовете на Херакъл – състезателят застава между два стълба, които се стремят да паднат навън. Той хваща две вериги, с които са завързани стълбовете и се опитва да ги задържи за най-дълго време, преди колоните да паднат.

Дърпане на превозно средство – това е може би най-известното от всички събития. Дърпат се автомобили, камиони и дори влакове и самолети. Най-бързото достигане до финала е печелившо.

Камъните на атлас – пет камъка с увеличаващо се тегло (от 100 до 164 килограма) трябва да се качат на подуим, който е приблизително на височината на гърдите.

Носене и теглене на тежък предмет - обикновено се използва котва или нещо с подобна форма. След достигане на половината дистанция, състезателят прикрепя към предмета верига и с нея го издърпва до финала.

Други дисциплини, които могат да бъдат добавени допълнително в зависимост от състезанието са:

Вдигане на тежък обект над главата – може да бъде нещо като щанга или дънер, който има изрязани ръкохватки в него за удобство на състезателите. Трябва да се направят максимум повторения.

Пръстите на Фингал – събитието е наречено на митичен келтски ловец и войн. Атлетът вдига количка, подобна на ръчната и постепенно към масата й се добавят нови тежести, като трябва да се задържи балансът и да не се позволи обръщането и за възможно най-дълго време.

Силови стълби – изкачват се стълби, като през това време се носят тежести. Правят се три серии, като диапазона на тежестите е от 182 до 273 килограма.

Клякания – състезателят хваща платформа, която е натоварена с тухли или върху нея има хора, като масата й е 409 килограма и започва да кляка. Той разполага с определено време, в което да направи възможно най-много повторения.

Мъртва тяга – Вдига се тежест от земята, чиято маса е 500 килограма. Целта е максимални повторения или брой повторения за време, като за да продължи в състезанието към другите дисциплини, атлетът трябва да направи поне едно повторение, като в противен случай отпада.

Хвърляне на буре – състезателите трябва да хвърлят буре или кег за бира, като масата се увеличава след всеки опит, над висока 4,42 метра стена.

Носене на кола – задните колела на автомобила се премахват и той се движи само с предните. Състезателя трябва да вдигне колата и да я избута до финала за възможно най-кратко време. Възможно е и състезателя да влиза вътре в автомобила, като в този случай са отстранени пода и тавана му.

Носене на хладилници – атлетът застава между два хладилника, които са свързани с помощта на греда. Той поставя гредата на врата си, изправя се и вдига хладилниците. Трябва да ги пренесе на определена дистанция.

Камъкът – плосък, почти триъгълен камък с маса около 182 килограма се прегръща и се носи на определена дистанция. Преди няколко години, когато състезанието се провежда в Африка, това събитие се казва Камъкът на Африка и той има форма на континента.

Носене и хвърляне на трупи – дърво с дължина 5 метра се носи от състезателите, като захващането е в единият му край, а не в средата, а дървото трябва да бъде изправено. След достигане на определено място, то трябва да бъде хвърлено възможно най-далече.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортХранене при...НовиниПсихологияЛюбопитноСнимкиРецептиЛечения