Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Хибриден спорт Скандинавско ходене

Скандинавско ходене

Скандинавско ходене - изображение

Скандинавското ходене е форма на физическа активност, при която към обикновеното ходене са добавени двойка специално проектирани щеки, подобни на тези при ски бягането. Тук се набляга на правилната техника на ходене, плюс тази на крос кънтри ските. Именно по този начин се получават ползите от скандинавското ходене за цялото тяло.

Активното използване на щеките и включването на горната част на тялото е задължително, за да се получи гъвкавост и балансираност в различните мускулни групи.

Скандинавското ходене е безопасен, естествен, динамичен и ефикасен начин за цялостна тренировка. Той се основава на следните принципи:

 • Безопасни, здравословни и био-механично правилните движения и походка

 • Използване на правилна поза на тялото

 • Естествени и плавни движения, които тренират мускулите в горната част на тялото и корема

 • Ефективна аеробна тренировка, поради активиране на голям брой мускулни групи

 • Подобряване на кръвообращението и метаболизма

 • Непрекъснато редувана на активиране и релаксация на мускулите

 • Интензивността и целите могат да бъдат лесно адаптирани към индивидуалните нужди

 • Ходенето е подходящо за всички, независимо от възраст, пол и физическо състояние

 • Той е несъстезателен спорт, чиято цел е привеждане на мускулите в тонус.

Нека обобщим – скандинавското ходене се базира на три основни стълба:

 • Правилна техника на ходене

 • Правилна позиция на тялото

 • Правилно използване на щеките

История на скандинавското ходене

В северните страни, ски бягането е използвано още от преди столетия, но скандинавското ходене е представено едва през 1979 година, като част от методиката за тренировка на спортистите, по време на извън сезонната подготовка. Това обучение в последствие се залага и в учебните програми на скандинавските страни и така, този тип ходене започва да става все по-популярно. Веднага на пазара са пуснати и специално проектираните щеки, които са с по-широка долна част, а не остри, както са щеките за различните разновидности на ските. Техен производител е фирмата Exel, която популяризира и термина „Скандинавско ходене“ през 1999 година.

Оборудване

Щеките за този спорт са значително по-къси от тези, които се използват при ски бягането. Те могат да бъдат с регулируема дължина, както и телескопични, което ги прави много удобни за пренасяне. Обикновено са леки и много здрави, имат разнообразие от ръкохватки и каишки за китките (които елиминират нуждата от силно стискане на ръкохватките).

Както много от щеките за трекинг, и тези за скандинавско ходене имат гумена долна част, която не позволява плъзгане по различните видове повърхности.

Повечето щеки се изработват от лек алуминий, въглеродни влакна или композитни материали. Специални обувки не се изискват, въпреки че на пазара има такива, които са проектирани за скандинавско ходене. Най-обикновени, удобни маратонки или туристически обувки също вършат работа.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиНовиниЛюбопитноСнимкиЛайфстайлХранене при...