Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Зимен спорт Ски северна комбинация

Ски северна комбинация

Ски северна комбинация - изображение

Ски северна комбинация е зимен спорт, който съчетава ски бягане и ски скокове. Това е традиционна надпревара, която е част от олимпийските игри.

История

Първото голямо състезание се провежда през 1892 година в Осло, на рампата за ски скокове в Холменколен. По-късно, през 20-те години на ХХ век, Крал Олав V Норвежки е бил запален по ски скоковете и създава ски фестивала в Холменколен, като това събитие дава изключителен тласък на северната комбинация. Още през 1924 година, северната комбинация се присъединява към олимпийското семейство и е в него и до днес. До 50-те години, първо се е провеждала надпреварата в ски бягането, последвана от скоковете. Тази тенденция е променена, след като при бягането се получават доста големи разлики във времената, като победителя може да се определи още тогава, заради трудността от компенсирането им при скоковете и интереса на зрителите се губи.

До 60-те години на ХХ век, спорта е доминиран от норвежците и от финландците и на почетната стълбица не може да се качи състезател от друга държава. Тогава се появява Георг Тома от Западна Германия, който печели златния олимпийски медал на Зимните игри през 1960 година.

Състезания в ските северна комбинация

Форматите и вариантите, използвани в момента по време на Световната купа са следните:

Индивидуално по метода на Гундерсен

Състезателите започват с един ски скок от голяма или от малка шанца. По-късно през деня се провежда и ски бягането на 10 километра. Победителят от скоковете стартира с време 00:00:00, а всеки следващ в класирането при скока започва със забавяне, в зависимост от своите точки от него, трансформирани в секунди. Първият, успял да пресече финалната линия, е победител в надпреварата. Вариация на това състезание е финалното индивидуално състезание по метода на Гундерсен, което включва скока , последвани от 15 километра ски бягане със свободна техника.

Тройна северна комбинация

Този вариант е представен на Световната купа през сезон 2013-14, като в него се включват три различни събития, провеждани в рамките на три дни и победителят печели допълнителни точки за Световната купа и паричен приз:

  • Ден 1: 1 ски скок и 5 километра ски бягане

  • Ден 2: 1 скок и 10 километра по метода на Гундерсен (участват само първите 50 състезатели от първия ден)

  • Ден 3: 2 скока и 15 километра финално индивидуално състезание по метода на Гундерсен (участват само първите 30 състезатели от втория ден)

Отборен старт

Това събитие започва да се провежда през 80-те години, като всеки от тимовете се състои от 4 състезателя, всеки от които прави по 1 скок и участват едновременно в групов старт на 10 километра ски бягане. Отборът, който пръв пристигне на финала е победител.

В правилникът съществуват и още две дисциплини, но те не се използват в Световната купа:

Наказателно състезание

То е подобно на индивидуалното по метода на Гундерсен, но вместо разликата в точките от скока да се трансформират във времето, с което се забавя старта на състезателите, тук се добавя разстояние, което бегачите трябва да преодолеят допълнително. Победителят се определя на база на точкова система.

Масов старт

Това е единствената дисциплина, в която ски бягането се прави преди скоковете. Всички състезатели тръгват по едно и също време по 10-километровото трасе. Времената от бягането се трансформират в точки, които се добавят към тези от последващите скокове и победителите се определят на база тези точки.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиНовиниСпорт и туризъмХранене при...Производители