Начало Спорт Влез във форма Профилактични и лечебни упражнения Стенозиращ тендовагинит на китката при спортисти (болест на Де Кервен)

Стенозиращ тендовагинит на китката при спортисти (болест на Де Кервен)

Стенозиращ тендовагинит на китката при спортисти (болест на Де Кервен) - изображение

Китката е една от най-натоварените стави при много спортове, подари което стенозиращия тендовагинит е често срещано заболяване при много спортисти. Познат още като болест на Де Кервен, тендовагинитът на китката засяга най-често сухожилията на дългия абдуктор (m. abductor pollicis longus) и късия екстензор (m.extensor pollicis brevis) на палеца, както и влагалищата, в които се движат. Най-често те се възпаляват вследствие на триене, дразнене и микротравми от при еднообразни движения с ръката, което води до болка в областта на китката зад палеца и затруднения в движенията му. Впоследствие това може да доведе до пълен блокаж на сухожилието поради стеноза (стесняване) на влагалището, в което се движи, откъдето идва и името на заболяването. Всички спортисти, използващи активно ръцете си, могат да развият тендовагинит, но тези, които извършват постоянни хващания или движения в китката, са най-застрашени.

Най-често от тендовагинит страдат спортистите от:

  • Тенис
  • Бадминтон
  • Ски
  • Голф
  • Волейбол
  • Баскетбол
  • Катерене

Симптоми при тендовагинит на китката

Най-често симптомите се появяват постепенно и се задълбочават с времето, като основен от тях е болката в областта на китката в областта зад палеца. Обикновено болката се засилва при движения на ръката в китката или захват на предмет между палеца и пръстите. Със задълбочаване на проблема, движенията на палеца се затрудняват, като понякога може да са съпроводени със звук на триене или стържене и пукане. В някои случаи може да се стигне до блокиране на сухожилието в неговото влагалище и невъзможност за движение. Тендовагинитът често се съпровожда с локален оток, затопляне и зачервяване на мястото на възпаление. Понякога в областта на китката зад палеца се получава характерна подутина. При нелечение на проблема болката може да се разпространи към палеца и областта на предмишницата.

Диагностика на тендовагинит на китката

Диагнозата се поставя най-често на базата на клиничен преглед и функционални тестове. При натиск в областта на китката зад палеца се установява болка, а мястото понякога има подутина. При движения на палеца може да се усеща болка, а движения да са ограничени и може да се чуват характерни звуци. Често за диагностициране се използва теста на Финкелщайн (Finkelstein). Той се прави като палеца се поставя в дланта, след което ръката се свива в юмрук. При движение надолу и изтегляне на палеца се усеща силна болка. Този тест може да разграничи тендовагинита от други проблеми като инсерционит на китката.

Лечение при тендовагинит на китката

Най-често при леките случаи лечението е консервативно и се използват средства за намаляване на болката, отока и възстановяване на движенията.

Най-често консервативното лечение включва:

Носене на ортеза за китка - Целта на ортезата е да се ограничат движенията причиняващи болка и засилващи възпалението. В по-тежките случаи може да се наложи използване на гипсова шина.
Нестероидните противовъзпалителни средства - Те могат да са под формата на гелове, кремове, таблетки и инжекции, като целта им е да се намали възпалението и болката и така да се ускори възстановяването.

Кортикостероиди - В случаите, когато нестероидните средства не дават желан резултат, може да се препоръчат кортикостероидни инжекции директно в място на проблема. В този случай се лекарят преценя ползите и риска от терапията.

Спиране на тренировките и дейностите причиняващи болка - Поради това че ранно връщането към спорт може да доведе до повторна поява на симптомите, преди да се върне спортиста към тренировки се прави пълна рехабилитационна програма.

Пакет с лед - Могат да се прилагат 4-6 пъти на ден. Обикновено се използва пакет с лед увит в кърпа за 10-15 минути, локално в областта на китката.

Апаратна физиотерапия - Може да включва електролечение, ултразвукова терапия, лазертерапия и други средства, които подпомагат възстановяването и намаляват болката.

Рехабилитационни упражнения - Те се включват обикновено след стихване на острите симптоми и имат за цел да възстановят движенията на палеца и китката и да ускорят възстановяването.

Ако консервативното лечение не даде добър резултат се препоръчва оперативно лечение. Операцията не е сложна и обикновено се прави с локална анестезия. Целта е да се премахнат уплътненията и възпалените участъци на влагалището и да се освободи движението на сухожилието. След операцията се прави пълна рехабилитация за възстановяване на движенията в палеца и китката.

Още по темата:

3.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЛюбопитноИзследванияЗдравни съвети