Начало Спорт Влез във форма Тренировки и програми За мускулна маса Тренировка с боздуган / тежък чук

Тренировка с боздуган / тежък чук

Тренировка с боздуган / тежък чук - изображение

Търсите нов вид тренировка, която до сега не сте опитвали? Какво ще кажете за такава, която е използвана от хиндуистките войни от преди повече от 2000 години и все още е сред най-използваните от борците-пехливани в днешно време?

Тежкият боздуган гада е оръжие, използвано от хиндуистките войни, както и от бога Хануман, който е антропоморфна маймуна, успяваща да вдигне цяла планина с една ръка. Според книгата „Енциклопедия на индийската физическа култура“, войните са тренирали с този боздуган рано сутрин, наред с борбата, стрелбата с лък и боравенето с меч. Освен дуелите с гада, войните са тренирали с по-тежка версия на това оръжие, която обикновено е представлявала бамбук, за който е прикрепен тежък камък в единия край. Упражненията са имали за цел да укрепят захвата на бойците и да увеличат силата им в раменете, гърба, гърдите и в ръцете. Поради строгата физическа и тактическа подготовка, хиндуистките войни са били едни от най-боеспособните в древния свят.

Днес гада се използва предимно от пехливаните в северната част на Индия и в Южен Пакистан. Най-известният почитател на тренировките с тежкия боздуган е бил Великият Гама (единственият непобеден борец-пехливан в историята).

Индийските видове тренировки са станали популярни сред хората от западния свят още през ХІХ век, но по някакви причина, тренировките с боздугана гада не са били използвани до много скоро. След навлизането на ММА и нарастването на неговата популярност, много от бойците започват да тренират с този уред като начин за укрепване на тяхната мускулатура, а също така и за подобряване на гъвкавостта на техните сухожилия. Освен тях, любителите на функционалните фитнес тренировки също започват да използват този уред, така че ако и вие търсите нещо ново и неизползвано до сега, то тежкия боздуган ще ви вкара в едно непознато измерение. Ето и 6 упражнения, които ще ви донесат огромни ползи. Вместо боздуган, можете да използвате и тежък чук.

Основни захвати на боздугана

За да направите упражненията по-трудни, хванете с две ръце дръжката в долния й край. За улеснение, едната ръка остава в долния край, а другата се премества нагоре към тежестта.

Въртене на 360 градуса

360 е едно от основните и най-стари упражнения с гада. То служи за увеличаване на силата в раменете, гърдите, гърба и предмишниците. Започнете със задържане на боздугана пред гърдите ви, като ръцете ви са една до друга в долната част на дръжката. Ако лявата ви ръка е над дясната, тогава въртенето се прави през дясното рамо. Топката на боздугана се преминава зад гърба ви, след което се изнася напред над лявото ви рамо и уреда се фиксира в началната позиция. Повторете няколко пъти, след което сменете позицията на ръцете и започнете да въртите боздугана, преминавайки първо над лявото ви рамо.

Варварски клек

Това е едно чудесно упражнение за цялото тяло. Варварският клек е от онези комплексни упражнения, които натоварват както горната, така и долната му част. Началната ви позиция е изправена, задържайки боздугана зад гърба ви с две ръце, сякаш се готвите да ударите с него. Изпълнете клек, като в същото време изнасяте боздугана отпред. Заедно със ставането, тежестта се връща зад гърба, до заставане в начална позиция! Повторете!

Динамични бицепсови сгъвания

Динамичните сгъвания са движения, натоварващи бицепсите и предмишниците. Хванете боздугана със смесен хват, като едната ръка е в средата на дръжката и е в подхват, а другата е в близост до ненатоварения край и е в надхват. Повдигнете боздугана с ръката откъм топката му, а с долната ръка помогнете движението чрез натискане на дръжката. Когато топката достигне до най-горната точка при въртенето на уреда, плъзнете горната си ръка надолу по дръжката, а с долната направете движение нагоре. В същото време топката на боздугана вече е преминала най-горната част на дъгата и с ръката, която е в близост до нея трябва да поемете контрол върху спускането надолу. Сега, ръката която е била в подхват вече е в надхват и обратно. Със същото движение върнете боздугана обратно. Това е едно повторение. Направете няколко повторения в 3-4 серии, преди да преминете към следващото упражнение!

Пробождане с копие

Хванете с две ръце боздугана пред тялото ви и започнете правите движения все едно пробождате с копие! Колкото по-близо държите ръцете си една до друга, толкова по-трудно става упражнението. Направете няколко повторения, след което сменете позицията на ръцете и започнете да правите „пробождания“ на другата страна!

Гробокопач

Хванете боздугана все едно държите лопата и започнете да правите движения все едно копаете дупка в земята и хвърляте пръстта зад вас! Сменете след няколко повторения позицията на ръцете си (тази, която е по-близо до края на дръжката минава близо до топката и обратно)!

Цепене на дървета

За това упражнение ще се нуждаете от гума от автомобил. Започнете да правите удари с боздугана по гумата, сякаш цепите дърва! Вдигнете боздугана с две ръце зад гърба, като разстоянието между ръцете трябва да е по-голямо! При засилването за удара, ръката, която е по-близо до топката се плъзва към другата, а в същото време торса се навежда напред, за да се получи по-голяма сила на самия удар. Сменяйте позицията на ръцете през няколко повторения!

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиСнимкиНовиниХранене при...ЛюбопитноЛайфстайл