Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Ускоряване на резултатите от тренировките с жилетка с тежести

Ускоряване на резултатите от тренировките с жилетка с тежести

Ускоряване на резултатите от тренировките с жилетка с тежести - изображение

В търсене на различни подходи към тренировките, открих че жилетката с тежести е един от перфектните начини да подобря своята мускулатура, а освен това тялото ми стана доста по-балансирано и при самата работа се натоварваха по-широк диапазон от мускулни групи. Това е така, тъй като тази жилетка създава допълнително съпротивление при работата само с тежестта на тялото, кара сърцето да изпомпва повече кръв и така се изразходва повече енергия. Това води до по-бързо постигане на фитнес целите.

Типичните жилетки с тежести включват регулируеми странични ленти и такива за раменете, за да бъдат персонализирани по торса на използващия ги. Това приспособление е така балансирано, че се получава оптимално центриране на тежестта на тялото, което помага за изграждане на мускулна сила, заради увеличаване на интензивност на тренировката.

Поради тяхната много добра гъвкавост, жилетките с тежести позволяват изпълнението на широк набор от упражнения, включително ходене, бягане, скокове и всички движения, използващи тежестта на тялото. Преди да преминете към използването на такава жилетка, първо трябва да можете да правите самите упражнения без утежнение. При използването на жилетката, в първите тренировки започвайте с по-малка тежест и постепенно си проправяйте път към по-големите, в продължение на няколко месеца. Ако още в началото използвате пълната тежест на жилетката, това може да доведе до компроментиране правилната форма на изпълнението на дадено упражнение, а от там да се натоварят излишно мускулите, ставите и сухожилията и да се стигне до нараняване.

С включването на жилетка с тежести във вашата фитнес програма, бързо можете да ускорите постигането на резултати в редица направления, включително:

Справяне с излишните килограми

Както споменах, обличането на жилетка с тежести увеличава интензивността на тренировката, принуждавайки тялото да работи по-усилено и съответно да изгаря повече калории по време на работата. Това се получава дори и при по-малко натоварващи упражнения и така ползите за трениращият са реално измерими и ясно видими.

Повишаване на силата и издръжливостта

Ползите от носенето на жилетка с тежести могат да се видят както при силовите тренировки, така и при аеробните занимания. Освен нуждата от повече енергия, допълнителното тегло кара тялото да използва повече сила и кислород. При използването на жилетката с тежести, много допълнителни мускули се включват в упражненията, тъй като на тялото му се налага да се адаптира към непознатите натоварвания, стремейки се да запази баланс. Когато допълнителната тежест бъде премахната, тогава тялото става по-издръжливо и успява да обработва повече кислород за единица време.

Скорост и бързина

При тренировка с жилетка с тежести, мускулната памет на организма се задейства, за да го адаптира бързо към допълнителното тегло. Когато се свали жилетката, тялото и ума все още „вярват“, че допълнителната тежест е върху вас. Всичко това е резултат именно от мускулната памет. Този фитнес феномен осигурява значително подобряване на бързината, а без допълнителното натоварване той няма как да се получи.

Мускулна и костна плътност

Подобно на това как тялото се приспособява към допълнителното тегло, ставайки по-силно и по-бързо, мускулите и костите стават по-плътни и здрави, за да може опорно-двигателният апарат да отговори на натоварването. Първо мускулите укрепват и нарастват, след което костите стават по-плътни и силни. Това е и един от начините за предпазване от остеопороза на по-късен етап от живота.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиСпорт и туризъмЗдравни съветиЛюбопитноНовиниХранене при...Лайфстайл