Начало Спорт Влез във форма Спорт в свободното време Фитбол

Фитбол

Фитбол - изображение

Едно от популярните направленията на фитнеса се нарича фитбол и използва голяма гумена топка наричана фитнес, фитбол или швейцарска топка. Името фитбол (fitball) идва от думите fitness и ball - топка, а названието "швейцарска" идва от факта, че тя е използвана за първи път за рехабилитационни процедури в Швейцария. Постепенно тази топка започва да се използва в цял свят в класовете по фитбол, а упражненията с нея влизат и в йогата, пилатеса, аеробика, кинезитерапията и др. Обикновено фитбол тренировката се провежда с динамична музика и освен, че е оказва изкючелно добър ефект върху мускулите, добавя и много положителни емоции.

Какво различава фитбола от другите фитнес класове?

Основната разлика при фитбол тренировките е, че докато се изпълняват упражненията, в много от случаите се пази и равновесие върху топката. Така едновременно с мускулната група, към която са насочени упражненията, работят и мускулите стабилизиращи тялото. Това дава възможност за активирането на мускулите на корема, седалището и гърба, които играят изключително важна роля за правилното телодържане. Именно поради тази причина фитнес топката е използвана много често при изправителната гимнастика и при кинезитерапията на хора с проблеми с гръбначния стълб.

За кои хора се препоръчва фитбол?

Поради плавните и щадящи упражнения фитболът е подходящ за всички възрасти и има класове дори за бременни. Гимнастиката с фитнес топка се използва широко както с профилактична цел, така и в рехабилитацията на различни заболявания. Поради високия енергоразход и значителното натоварване на мускулите, много често фитбол тренировките се използват и като средство за отслабване и тонизиране.

Какви са ползите от фитбол тренировката

  • Подобрява мускулната сила, координацията, баланса и издръжливостта
  • Подобрява стойката и помага за коригиране на гръбначни изкривявания
  • Помага за профилактиката на заболявания на гръбначния стълб
  • Подобрява аеробните възможности на организма
  • Подобрява психоемоционалното състояние
  • Подпомага поддържането на здравословно тегло

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиАлт. медицинаЛеченияАнкетиВидеоТестовеСпециалисти