Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Шестте основни грешки след тренировка

Шестте основни грешки след тренировка

Шестте основни грешки след тренировка - изображение

Без значение колко време и усилия влагате във вашите тренировъчни сесии, резултатите които очаквате няма да се получат, ако правите неправилен избор след края им. Затова тук сме събрали основните грешки, които мнозина допускат и сами саботират упоритата си работа. Прочетете тази информация, запомнете я добре и не допускайте тези наглед дребни, но пречещи на развитието ви детайли.

Грешка №1: Пропускате да охладите мускулите

Необходимо е време, в което сърдечният ритъм и кръвното ви налягане да влязат в нормалните си граници, като така ще избегнете рисковете от травми. Затова ви препоръчвам да не спирате веднага, а да завършете тренировката си с някакви леки аеробни упражнения като например ходене на пътечка, за да се върнат жизнените ви показатели към нивата си по време на почивка.

Грешка №2: Пропускате разтягането на мускулите и сухожилията

Използването на стречинг може да намали възпаленията на следващия ден. Със сигурност по-леката болка ще е по-приятна за вас, а и ще ви позволи по-бързо да се възстановите за следващата ви тренировка.

Грешка №3: Вие не се храните след тренировка

Храната осигурява енергия преди тренировката, но и помага за възстановяването на мускулите след нея. Добре е да приемете комбинация от въглехидрати и протеини (например кисело мляко с горски плодове или шепа ядки).

Грешка №4: Вие не сменяте дрехите си

Някой трениращи, особено тези, които живеят близо до тренировъчната зала, остават с тренировъчните дрехи и ги събличат едва като се приберат вкъщи. Обяснението им е, че така спестяват носенето на раница с други дрехи, но това има един основен минус. Влагата може да доведе до развитието на гъбични инфекции, тъй като гъбичките се развиват най-много във влажна и топла среда. Така, че не си спестявайте носенето на сухи дрехи, за да си спестите главоболията. Също така не пропускайте да си вземете душ преди преобличане, причината е същата, в потта се развиват много бактерии и те също водят до кожни възпаления.

Грешка №5: Пиете алкохол за успокоение на мускулите

Извинявайте, но уиски, водка или ракия със сигурност не могат да се включат към закуската след тренировка. Приемането на алкохол веднага след излизането от залата забавя възстановяването на мускулите, дехидратира тялото ви и увеличава риска от получаването на кръвни съсиреци. Препоръчително е да пиете вода поне до 30-тата минута след тренировката, след което можете да се отбиете до някой бар.

Грешка №6: Не ви остава време за сън

Сънят е от съществено значение, за да успеете да се възстановите след интензивна тренировка. Защо това е така? Микро разкъсванията на мускулите се възстановяват най-добре при пълна почивка, която може да се получи единствено при сън.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиПсихологияХранене при...СнимкиНовиниИсторияДиетиСпорт и туризъмАнкетиОрганизацииВидеоОбразованиеПроизводители