Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети 4 мита за кардио тренировките, които не работят във ваша полза

4 мита за кардио тренировките, които не работят във ваша полза

4 мита за кардио тренировките, които не работят във ваша полза - изображение

Съществуват редица погрешни схващания, които могат да попречат на вашите опити за отслабване, но за щастие има начин да промените нещата и да постигнете търсените от вас резултати. В този материал ще разбием тези митове за кардио тренировките, за да ви бъдем в помощ при вашите усилия:

Мит №1: За да ускорите отслабването, пропуснете силовите тренировки и се съсредоточете върху кардиото

Фокусирането само върху кардио и избягването на силови тренировки не просто е скучно, но като цяло може да ви попречи в горенето на мазнините. Силовото натоварване изгражда чистата мускулна маса, която едновременно увеличава метаболизма и намалява мазнините. Колкото повече мускулна маса успеете да изградите, толкова повече калории изгаряте.

Съществуват някои силови тренировки, на които може да се гледа и като на кардио. Например, голяма част от упражненията с пудовка могат да изгорят по 20 калории на минута, което е еквивалентно на бягането с темпо 4 минути за километър. Можете да ускорите вашето отслабване, като правите в четири непоследователни дни тренировки, включващи упражнения с пудовки, с TRX и вдигане на тежести.

Мит №2: Правете кардиото преди силовата тренировка

Това е един от най-старите митове, що се отнася до тренировките: дали да започнете с кардио или със силова тренировка? Ако се натоварите прекалено силно на бягащата пътека, а след това планирате да продължите със силови упражнения, то със сигурност няма да имате останала сила за изпълнение на всички серии и повторения.

Когато имате намерението да направите пълна, високоинтензивна кардио сесия или пък наистина натоварваща силова тренировка, разделете ги в различни дни! По този начин ще можете да дадете всичко от себе си и за двата вида натоварвания и ще изгорите много повече калории.

Мит №3: Трябва да изгорите над 500 калории по време на вашата кардио сесия, за да има ефект от нея

Претоварването на пътечката за бягане, за да се постигне някакво точно количество изгорени калории, е чиста загуба на време и енергия, тъй като самата фитнес машина изчислява само приблизително метаболизма ви. Игнорирайте цифрите, които виждате на екрана и вместо това се съсредоточете върху интензивността! Ако работите по-здраво, в по-кратки серии, ще изгорите много повече калории, дори и след като тренировката ви вече е приключила. Можете да използвате екрана на пътеката единствено за измерване на пулса си, като се стремите да остане между 75 и 85% от максималния ви пулс!

Мит №4: Останете в „зоната за изгаряне на мазнини“, ако се опитвате да отслабнете

Вашето тяло изгаря мазнините, използвайки ги за гориво по време на нискоинтензивните тренировки, така че не е необходимо непременно да се фокусирате върху загубата на тегло. Това, което наистина има значение е общото количество на изгорени калории. Колкото по-висока интензивността, с която тренирате, толкова повече калории ще изгорите. По-важното е, че при сериозни натоварвания, тялото ви продължава да гори калории в следващите до 24 часа. Това явление е познато като следтренировъчно изгаряне, което помага за свалянето на мазнините от корема по-бързо.

Всички тези неща не означават, че трябва да забравите за стандартното кардио и преминаването изцяло на високоинтензивни тренировки. Препоръчвам ви да ги комбинирате, като добавите към тях и ниско интензивните силови натоварвания, за да даде на тялото си възможност да се възстановява и да изгради постоянство.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортХранене при...Здравни съветиЛюбопитноНовиниЛайфстайлПсихологияСнимки