Начало Спорт Спортна медицина Спортно здраве Тестове и изследвания в спорта Балсом тест за повратливост във футбола

Балсом тест за повратливост във футбола

Балсом тест за повратливост във футбола - изображение

Балсом тестът за повратливост е разработен през 1994 година от Пол Балсом, като неговата цел е да се измери краткосрочното ускорение, скоростта, контролът на тялото и способността да се променя посоката (пъргавината) на футболистите. За него са необходими хронометър, ролетка и маркиращи конуси.

Процедура

Конусите се поставят както е показано на картинката, като с тях се обозначават старта, финала и трите точни на обръщане. Самата дистанция началната и крайната точка е 15 метра, като вътрешните конуси могат да се поставят на произволно разстояние. Тестът започва от точка 1, като от нея се прави спринт до точка 2, следва обръщане и връщане до точка 1. След това играчът минава между конусите на точка 3, отива до точка 4, завърта се и се връща до точка 3. След това от тази точка се прави нов спринт до финала във точка 5. В Балсом теста са позволени по 2 опита, като се записва по-бързото от двете времена.

Резултати: Отчита се по-доброто от двете времена на играчът.

Къде може да се използва тестът за повратливост на Балсом: Този тест е предназначен за футболистите, но той е много подходящ за почти всички отборни спортове, където пъргавината, експлозивното ускорение и повратливостта са от голямо значение.

Пример: Във Висшата лига на Англия, средният резултат на играчите е 11,7 секунди.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛюбопитноАнкетиЛайфстайлСнимкиТестовеВидеоНовиниХранене при...Здравни съвети