Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Моторен спорт Драг състезания

Драг състезания

Драг състезания - изображение

Драг състезанията са част от моторните спортове, в които специално подготвени машини се конкурират, обикновено в двубой един на един. Пистата тук е права отсечка, като целта е да се премине определеното състояние за възможно най-кратко време. Тук развитата скорост обикновено не се засича, по-важно е времето. Дистанциите могат да варират, но най-често те са от 200 до 400 метра, а в някой състезания могат да бъдат и 800 метра. Измерването на резултатите по електронен начин е въведен още през 1960 година. За някой от по-бързите автомобили, за спирането се използват не спирачки, а парашут, като идеята за това на карикатуриста Том Мадли.

Основи на драг състезанията

В началото на всяка гонка, на всеки пилот е позволено да направи бърнаут (прегаряне на гумите), който позволява да се получи по-добро сцепление. Стартът се дава от светофар, който е известен като „коледно дръвче“. Състои се от шест светлини за всеки пилот – синя, три жълти, зелена и червена. Когато светне синята, това е сигнал за пилотите, че трябва да се приближат до стартовата линия. Жълтите светлини са знак за готовност и при светване на зелената състезанието започва. Ако всичко е наред, червената светлина не се включва, но ако някой от състезателите е тръгнал преди да светне зелената, тогава той бива дисквалифициран или получава наказание, което се обозначава с червения сигнал.

Не е задължително победител да бъде този, който е преминал разстоянието за по-малко време. Може да ви прозвучи странно, но победител е този, който по-рано пресече финала. Времената могат да се различават, защото засичането е индивидуално, тоест в драг състезанията се процедира като при ски спусканията. Времето за реакция на единият състезател може да бъде по-бързо и той да тръгне по-рано, а в края другия да го е изпреварил и така дори времената могат да са равни, но победителя е първия финиширал.

В стандартните драг състезания, загубилия отпада, а победителя преминава в следващия кръг, като накрая остават два автомобила и победителя се определя между тях.

Класове в драг състезанията

Съществуват редица класове, като те се различават по дистанцията, вида на автомобилите, двигателите им, както и всеки един детайл по драгстерите (машините). Вижте някой от по-популярните.

  • Горивни драгстери – те са с най-бързото ускорение в света на моторните спортове, като могат да развият максимална скорост за само 3,8 секунди, като средната засичана скорост 20 метра преди финала е около 520 километра. Автомобилите са дълги 7,60 метра и тежат 1050 килограма. Горивото им е 90% метанол и 10% нитрометан.

  • Про мод – техните двигатели могат да са модифицирани до такава степен, че да развият огромна мощност. Използват се компресори, турбини и бутилки с азотен оксид, като обема на двигателите им може да бъде до 12 кубически сантиметра. Те преминават дистанцията от 400 метра за под 3,8 секунди и достигат скорост около 505 километра.

  • Про стоук или хот род – те преминават 400-метровата дистанция за около 6,4 секунди, достигайки около 340 километра.

  • Супер стоук – тук автомобилите не приличат на типичните драгстери, а изглеждат като най-обикновени шосейни коли. Те обаче са със значително модифицирани двигатели, с по-ниско тегло и много конски сили и въртящ момент. Почти при всеки старт, силата която се предава към задните колела е толкова голяма, че предницата на автомобилите се вдига за около 20 метра. супер сток автомобилиОбикновено се използват американските „масъл карс“, като Форд Мустанг, Шевролет Камаро, Понтиак Файърбърд, Додж Чарджър, Додж Чаленджър и някой японски, като Тойта Селика.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСпортСоциални грижиЛюбопитноСпорт и туризъмЛайфстайлНормативни актове