Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Древните тренировки и съвети, които са актуални и до днес

Древните тренировки и съвети, които са актуални и до днес

Древните тренировки и съвети, които са актуални и до днес - изображение

Много често сте чували изразът: „Всичко ново е просто добре забравено старо“ и този материал със сигурност ще ви го докаже. Тези тренировъчни съвети и упражнения са били открити преди векове, но днес звучат все така актуално, поради своята доказана ефективност. Ако се замислите, в хилядолетията назад, хората не са имал време да се размотават и да не правят нищо, трябвало е да се усъвършенстват, за да бъдат по-бързи, по-силни и по-здрави, защото от тези неща е зависело оцеляването им.

Днес ще ви върна назад във времето и вие можете да откриете нещо и за себе си.

Упражнения с Гада боздуган

Боздуганът Гада е познат в Индия от над 2000 години, като той се е използвал за тренировка на войните. Първоначално се е изработвал от от глина, камък или цимент с бамбуков прът по средата, като прилича на масивна близалка. Този уред е един от най-добрите за подобряване на силата на захвата и за изграждане на мощ в горната част на тялото. Това обяснява, защо все още се използва от много борци в техните тренировки – ако могат да въртят гадата над главата си, тогава и хвърлянето на противника няма да им е особено голям проблем.

Лицеви опори полумесец

Това упражнение има доста богата история и все още се счита за много ефективно за подобряване на силата и подвижността. Може би затова и много състезатели по граплинг, жиу-жицу и борба го включват редовно в тренировките си.

 • Застанете на четири крака със свити колене, изнесете таза си назад, сякаш ще сядате върху петите си, повдигнете коленете от земята и спуснете горната част на тялото си надолу и оставете главата си между ръцете!

 • Свийте лактите си и се спуснете надолу, като същевременно извъртате коленете си надясно!

 • След това се завъртете и на лявата страна, задръжте за 2 секунди и се избутайте назад до началната ви позиция!

Всички движения трябва да са плавни и преливащи едно в друго.

Клекът на стрелеца

Това упражнение е много добро за развиване на баланса и гъвкавостта в долната част на тялото. Ето и начинът му на изпълнение:

 • Застанете прави, с разтворени малко по-широко от раменете крака!

 • Завъртете навън лявото си ходило и вдигнете предната му част, като тежестта на тялото се поема само от петата! Десният ви крак остава в първоначалната си позиция.

 • Спуснете се в клека, свивайки десния с крак, докато левия остава напълно изпънат! Опционално, можете да изпънете лявата си ръка, а дясната се свива, така че да изглеждате сякаш изпъвате тетивата на лък.

 • След като достигнете долната точка на клека (бедрото ви застава успоредно на пода) не трябва да усещате болка или дискомфорт в гърба и коленете. Ако това не е така, просто не клякайте толкова ниско! Ще изгубите малко от ефективността, но пък за сметка на това няма да рискувате да получите някаква неприятна контузия.

 • След това се изправете и повторете клека на другата страна!

Индуистки клек

Това е още едно упражнение, което се практикува от векове.

 • Застанете изправени, с вдигнати ръце пред тялото (успоредно на пода) и крака разтворени на широчината на раменете!

 • При клякането застанете на пръсти и замахнете с ръцете назад, като през цялото време държите гърба си прав и погледа напред!

 • След като направите дълбок клек, отново направете мах с ръцете, но този път напред, използвайте тази инерция и се изправете до начална позиция! Веднага преминете към следващото повторение, всички клекове трябва да са без пауза, а в едно непрестанно движение!

Фермерска разходка

Упражнението е много популярно и днес, използва се в много от състезанията от веригите Strong men. Изглежда простичко, но всъщност е много ефективно за увеличаване на силата, понеже активира мускулите в цялото тяло, а също създава и психическа устойчивост. Може би не знаете, че фермерската разходка е измислена от викингите, на които се е налагало да носят много бойно снаряжение в техните походи и затова тренировката им мирно време е включвала именно фермерската разходка.

 • Вземете в двете си ръце тежести, които отговарят на силата ви!

 • Направете 10 крачки, като през цялото време гледате напред, стремейки се да държите сърцевината на тялото ви стегната!

 • След това се върнете до началната позиция!

 • Направете 3 такива повторения!

Как са тренирали в Древна Елада?

Фитнес културата в Древна Гърция е важна част от ежедневния живот и още тогава професията треньор е била много актуална. Имало е тренировки, които се съобразяват с възрастта и възможностите на всички трениращи. И още тогава е имало различни етапи на тренировката, а именно загрявка, същинско натоварване и охлаждане на мускулите, както правим и ние днес. Тези 3 етапа са от съществена важност, без значение дали се опитвате да промените формата на тялото си, да увеличите силата си или да повишите издръжливостта си.

Има много легенди за древните атлети, но един от тях е бил наистина забележителен. Това е Мило от италианския град Кротоне, който тогава е бил гръцка колония. Той има много специфична тренировка, която включвала носенето на новородено теленце върху раменете му. С течение на времето, той продължавал да носи едно и също теле, което растяло, носено всеки ден от Мило, чиято сила също нараствала. Години по-късно, той вече носел големия бик на раменете си. Разбира се, не можем да знаем дали това е само легенда, или истинска история, но тя много добре описва начинът, по който човек може да развие силата си, чрез постоянство и прогресивно увеличаване на използваните тежести.

Редактор: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиРецептиПсихологияЛюбопитноДиетиХранене при...Социални грижиНовини