Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Защо трябва да опитате CrossFit® тренировки?

Защо трябва да опитате CrossFit® тренировки?

Защо трябва да опитате CrossFit® тренировки? - изображение

Съществуват много различни фитнес увлечения или дори моди, като много от хората причисляват и CrossFit®а в тази категория. Моето мнение обаче се различава от това на повечето привърженици на тази теория, тъй като смятам, че CrossFit®ът няма да бъде изпратен в забвение толкова бързо – не само заради физическите промени, които осигурява на тялото, но и заради способността му да промени начина ни на живот. CrossFit® се определя като разнообразни функционални движения, изпълнени с висока интензивност. Това е универсален принцип на CrossFit®а и въпреки, че не изглежда така, но чрез него можем да си помогнем в много аспекти на живота.

Значение на функционалното движение

Защо трябва да се опита CrossFit®? Тази фитнес лудост може да промени начина, по който се мисли за нея, тъй като тя може да се използва навсякъде – в работата, в грижата за децата, а също и в простите задачи у дома. Функционалните движения са навсякъде, тъй като ние сме създадени, за да се движим.

С течение на годините, ние все по-рядко практикуваме функционални движения и тялото ни започва да се обездвижва. Ето защо, много от възрастните хора се нуждаят от помощ дори при най-простите неща, като например сядането и ставането от стол (клек), поставяне на предмети на високо (раменна преса), вдигане на предмет от земята (мъртва тяга) и т.н. Всичко върви ръка за ръка, така че е добре през целия живот да се правят упражнения редовно, за да можем дори и в третата възраст да се справяме сами с нещата.

Правейки тези движения при висока интензивност се постигат доста добри резултати. Плюс това, CrossFit® може да ни подготви физически за всички неща, които ни предоставя живота.

Опитайте!!!

Мнозина смятат, че само елитните спортисти и младите са достатъчно силни за CrossFit®, но тези упражнения са подходящи и полезни за всички възрасти. Просто самите движения могат да се пригодят към способностите на всеки, а също и повторенията, сериите и тежестите. Въпреки всичко това, тренировката трябва да бъде достатъчно интензивна и предизвикателна, за да отговори на нуждите ни.

Това, което аз ви препоръчвам е да опитате поне веднъж. Разбира се, някой от вас ще си помислят: „Това не е за мен!“, но е добре да излизаме от зоната на комфорта понякога.

Ето две примерни тренировки. Те изглеждат доста бързи и лесни, но много често това, което изглежда елементарно на хартия ви кара да дадете всичко от себе си, когато наистина започнете да ги правите.

Тренировка 1

3 серии:

  • клекове с вдигане на ръцете успоредно на земята – 15 повторенията

  • лицеви опори – 10 повторения

  • коремни преси – 15 повторения

Тренировка 2

21-15-9 повторения*:

  • Задръжте 20-килограмова щанга пред гърдите си от стоеж, като това е началната ви позиция. От нея клекнете и след това веднага се изправете и направете раменна преса. Бавно спуснете до начално положение и повторете.

  • Бърпи

* Редувайте двете упражнения, като първо направите 21 повторения, след това 15 и накрая завършете с 9.

По статията работи: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмВидеоЗдравни съветиНовиниЛюбопитноСнимкиХранене при...Лайфстайл