Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Как е по-добре да тренирате – самостоятелно или групово?

Как е по-добре да тренирате – самостоятелно или групово?

Как е по-добре да тренирате – самостоятелно или групово? - изображение

Когато става дума за фитнес тренировки, никога не е толкова лесно да решиш дали е по-добре да тренираш в сам или да заложиш на груповите занимания. Ние ще претеглим плюсовете и минусите и на двата варианта, за да ви помогнем сами да вземете решението.

Спининг, пилатес, йога, крос фит, груповите тренировки са най-модното течение във фитнеса и в това няма нищо случайно – има много ползи от работата с други хора, най-малкото, мотивацията. Въпреки това, не е изненадващо, че учените установяват и ползи за тялото и духа и в соловите тренировки.

Не е чак толкова просто, колкото си мислите. Затова ще се опитаме да претеглим плюсовете и минусите:

Поддръжката на общността

Няма никакво съмнение, насърчаването от страна на вашите приятели, може да ви помогне да се предържате към вашите фитнес цели. Проучване установява, че 95% от хората, които са започнали да тренират и да спазват диета в група, успяват да постигнат целите си до края. От самостоятелно трениращите, този процент е 76, а и в групите, 42% запазват тези резултати за дълго време.

Партньорската подкрепа може да се окаже голям стимул и действа като групова терапия. Ако вие нямате проблеми със спазването на режима на хранене и тренировки, то тогава груповата тренировка не ви е необходима.

Коефициент на стреса

Някои хора обичат да работят под напрежение, като груповите тренировки помагат точно за това. Когато гледате, че другите правят повече повторения от вас, това ви мотивира за по-сериозно натоварване. От друга страна, когато човек тренира само, особено някъде навън, той има ползата да бъде по-спокоен и така хормона на стреса не пречи на мускулите му.

Шамандура или котва?

Има много изписано за това, че тренировката в група ви избутва много нагоре и вие постигате най-добрите си резултати. В действителност това е важно, когато трениращите са по-бързи, по-силни и по-умни от вас самите. Просто човек тренира толкова интензивно, колкото е цялата група. Ако всички са по-слаби и не толкова издръжливи от вас, вие просто ще започнете да работите с тяхното темпо, дори несъзнателно. Повярвайте ми, така се получава, от личен опит мога да ви кажа, че в часовете по физическо, при изпитите ни на 600 метра бягане, когато бягах с мои съученици, които бяха по-пълни, постигах по-добри от техния резултат, но сравнено с тази група. Сравнено с другите групи, моя резултат беше изключително нисък, тъй като нямах база за сравнение и си мислех, че бягам с добро темпо, а това не бе така. Във втората серия бягах с най-бързите ми съученици, пак бях първи, но времето ми беше почти двойно по-ниско.

Така групата може да ви накара да изплувате на върха, или да потънете на дъното. Но същото зависи и от самостоятелното трениране. Ако сте мотивирани, състезавайте се сами със себе си, всеки ден! Резултатите няма да закъснеят.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиРецептиПсихологияЛюбопитноДиетиХранене при...НовиниСоциални грижи