Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Волейбол Карч Кирали

Карч Кирали

Карч Кирали - изображение

Карч Кирали е американски волейболист, треньор и телевизионен коментатор, роден през 1960 година. Според Световната Федерация по Волейбол, това е най-великият волейболист на всички времена и единственият, който има олимпийски медали от плажния и класическия волейбол. Заради всичките си постижения, Светкавицата печели класацията за най-добър волейболист на ХХ век.

Ранна кариера

Чарлз Фредерик, както е името на Кирали, е израснал в Санта Барбара, Калифорния, като той е син на доктор Ласло Кирали – унгарски емигрант. Бащата бяга по време на революцията през 1956 година и се установява в САЩ. Любовта на сина към волейбола не е случайна, като тя идва още от бащата, който играе в младежкия национален отбор на своята родина, преди да замине със семейството си зад Атлантика. Малкият Карч започва първите си тренировки по волейбол едва 6-годишен, а първият му спечелен турнир е по плажен волейбол, когато е само на 11 години. Негов партньор е баща му.

В гимназията и в университета, Кирали е част от волейболните отбори, като има 4 титли от щатските първенства. Именно доктор Ласло Кирали има главната „вина“ за създаването на ученическа програма по волейбол, която се налага в много от училищата в САЩ. Треньорът на Карч в гимназията, Рик Олмстед казва, че всички успехи на момчето са отплатата за упоритият му труд и всеотдайност към спорта.

Кирали завършва университета UCLA с отличен успех в специалността „Биохимия“, а през 1992 година е приет в Залата на славата на този университет, като номерът с който играе е изваден от употреба.

Националният отбор на САЩ

Карч Кирали получава първата си повиквателна за мъжката волейболна формация на САЩ през 1981 година, като неговият пост е посрещач – разпределител по време на системата 4-2, а когато волейболът преминава към 5-1, той остава само разпределител. Заедно със своя съотборник Алдис Берзинс, той създава изключително добро партньорство, като потомственият унгарец е и изключителен в играта в защита, с което помага страшно много на целия отбор. Благодарение на лидерските си способности, той извежда тима на САЩ до златните медали от Летните олимпийски игри през 1984 година, побеждавайки на финала Бразилия, от която в групите американците губят и са считани за аутсайдери във финала. Така Карч Кирали става най-младият златен медалист на Съединените Щати.

Веднага след триумфа на САЩ, някой от критиците казват, че това е възможно заради бойкота на игрите от страна на Русия и на някой от страните от Източна Европа, но Кирали и компания опровергават всички, като печелят Световната купа през 1985 година и Световното първенство през следващата година. На олимпийските игри през 1988 година, Карч вече е капитан на американците, но на финала той и неговите съотборници губят от тима на СССР. Въпреки това, Кирали е обявен за най-добрият играч на годината (награда, която той заслужава и през 1986 година).

Кариера в плажния волейбол

Карч има дълга кариера и в плажният волейбол, като той участва в множество професионални турнири. Превръща се в играчът с най-много победи в този спорт. Играе цели 28 сезона, като в 24 от тях печели поне по 1 турнир, което не е постигано от друг волейболист. Като цяло кариерата му в спорта продължава цели 40 години, като през това време той сменя 13 партньора, като турнирите в САЩ достига поне до полуфиналите в над 80% от случаите. Кирали се състезава почти до 45-тата си годишнина.

В началото на 80-те години, бъдещата звезда на световния волейбол създава много добро партньорство със своя съотборник от университета UCLA Синжин Смит. Тази двойка в плажния волейбол се разпада, след като Карч се съсредоточава върху националния отбор на САЩ. След Олимпиадата в Сеул през 1988 година, капитанът на щатите се оттегля и заиграва заедно със съотборника си Стив Тимънс в Италия, преди отново да се върне в родината си и да се отдаде на плажния волейбол. Той избира за свой партньор талантливият младеж Кент Стифс, който също е възпитаник на бившия университет на Карч. Много скоро двамата започват да доминират в турнирите, като свалят от върха на класациите бившия съотборник на Стифс и Ранди Стоклос. През 1996 година, Кирали се завръща на олимпийските игри, но този път не на игрището с паркет, а на това с пясък и печели златото. Това е първият път, в който плажният волейбол е включен в олимпийската програма.

До 2007 година, Карч Кирали спечелва 148 професионални турнира, 110 от тях заедно със Стифс, а това му носи 3 милиона долара само от наградните фондове. Никой друг играч не е постигал толкова много турнири победи, като най-близко са бившия съотборник на Карч Синжин Смит (139), Ранди Стоклос (122) и Емануел Рего (78).

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлНовиниСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаСпорт и туризъм