Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Клек или напад - кое упражнение да изберем за оформяне на крака?

Клек или напад - кое упражнение да изберем за оформяне на крака?

Клек или напад - кое упражнение да изберем за оформяне на крака? - изображение

Има множество упражнения за крака с тежестта на тялото, с които могат да се оформят бедрата, седалището, и прасците, но много често хората се чудят кое да изберат и дали има разлика в ефективността им. Най-често, когато става въпрос за домашни упражнения или такива малки тежести, специалистите препоръчват клекове или напади, защото и двете упражнения са многоставни, а освен това са и функционални.

Многоставните упражнения са тези, при които движението включва няколко от големите стави и множество мускули около тях. Това означава, че при движението не тренира изолирано определен мускул, а се включват множество мускулни групи, което има и по-цялостен ефект върху тялото. Функционални са тези упражнения, при които движението наподобява дейност от ежедневието или тренира мускулите, които са ни в помощ, за да изпълняваме дадена функция - например вдигане не тежест, носене, хвърляне, ставане, ходене и др. Тези две характеристики носят множество ползи от практикуването клековете и нападите и ги правят изключително добри упражнения за бързо влизане във форма.

До тук разбрахме, че и двете упражнения са от един и същ вид и използват тежестта на тялото при тренировка, но нека да разгледаме малко по-подробно характерните особеност на всяко едно от тях.

Клекове

Клек

Клековете са идеално упражнение за всеки начинаещ, защото не са сложни като техника, а при тях  участват всички мускулни групи на бедрата, прасците и седалището. Ако сте решили да влизате във форма, но не сте много навътре с фитнес упражненията, заучаването на техниката на клека е едно много добро начало.

Чрез практикуването на клекове може бързо да подобрите силата на мускулите на краката и цялата долна половина на тялото, като в последствие може да добавите и допълнителна тежест, като дъмбели или тежест пред тялото. Това, освен че ще помогне да оформите бедрата и седалището, ще ви бъде от голяма полза, когато ви се наложи да вдигнете някаква тежест, защото при вдигането ще използвате силата на краката и така ще се предпазите от травми в кръста.

  • При клековете се пази по-лесно баланс, отколкото при нападите, защото движението е във вертикална посока и няма крачка напред.
  • Клековете наподобяват като движение сядане и ставане от стол и са изключително полезни за тонизиране мускулите на бедрата и седалището.
  • Освен бедрата, клековете ангажират коремните мускули и тези в поясната област, което спомага за стягане на корема и заздравяване на кръста.
  • Редовното практикуване на клекове подобава подвижността на ставите и спомага за нормалната функция на тазобедрените, коленните и глезенните стави.

Напади

упражнение напад

Ако практикувате някакъв спорт и търсите по-динамично упражнение, то нападите са добър вариант а вас. При тях се прави крача напред, назад или встрани като така се ангажират почти всички мускули в долната част на тялото. При нападите има по-голямо ангажиране на вътрешната част на бедрата и седалището, като за стабилизиране на позицията се включат и средните седалищни мускули. Нападите с  крачка напред натоварват в по-голяма степен седалището, а страничните напади акцентират върху вътрешната част на бедрата и аддуктурната група мускули.

  • При правенето на напад е много по-трудно да се пази баланс, в сравнение с клекове, като така се ангажират и допълнителни мускули, които спомагат за запазването на позицията.
  • Нападите са много добро упражнение за  развитие на сила и гъвкавост в долната част на тялото и не случайно се включват в тренировката на много спортисти.
  • Нападите могат да бъдат много динамично упражнение, което, освен че стяга бедрата, спомага за изгаряне на допълнителни калории.
  • Поради нуждата от значителна стабилизация на таза, при изпълнението на упражнението се включват, освен седалищните и косите коремни мускули, които поддържат позицията му.

В заключение

Ако пред вас стои въпросът "дали да изберете напади или клекове", най-доброто нещо, което може да направите е да включите и двете упражнение в тренировката си. Макар да ангажират едни и същи мускулни групи и да са подобни, и двете упражнение могат да бъдат полезни за постигане на добър краен резултат.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиСоциални грижи