Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Ключовият фактор към тренировъчно постоянство

Ключовият фактор към тренировъчно постоянство

Ключовият фактор към тренировъчно постоянство - изображение

Както съм ви казвал в предни статии, красивото тяло се прави не за месец, а за години постоянна работа. Именно постоянството е това, което мнозина не успяват да постигнат и бързо се разочароват от липсата на светкавични резултати. Едва ли има човек, който е успял да постигне мечтаната фигура, който да не ви каже, че ключът към всичко това не е определена тренировъчна програма или хранителен режим, а това, че не са спрели пред първото разочарование, а са продължили въпреки трудностите, ден след ден.

Много хора започват да тренират, водейки се от различни подбуди, но много малко от тях остават достатъчно дълго в този процес. Науката се опитва да обясни защо това е така и кой фактор влияе на постоянството в тренировките.

Факторът график

Мозъкът възприема като сигнал не как тренирате, а кога тренирате. Тези, които превръщат фитнеса в свой начин на живот тренират често, тъй като те влизат в залата почти по едно и също време всеки ден.

Хората, които тренират сутрин, отключват някакъв сигнал в мозъка още с алармата на часовника. Те дори не мислят, че трябва да отидат на тренировка, просто това за тях е един естествен навик, който е на подсъзнателно ниво. Тялото просто има нужда от раздвижването, за да започне деня.

Как да използвате тази информация?

Изследователите заявяват, че отнема малко повече от месец, за да се развие навик, а някои отиват дори по-далече, казвайки, че 21 дни са достатъчни. Какъвто и да е верния отговор, тайната е скрита само в това, да не пропускате тренировките си в продължение на няколко седмици, да ги правите в приблизително едно и също време (когато се чувствате най-готови за натоварвания) и така ще ги превърнете в навик. За целта се изисква воля, но добрата новина е, че всичко отнема около месец. След това, придобитият навик ще е нещото, което ще ви кара да тренирате, без да ви затормозява психиката.

Всичко това може да обясни, защо е толкова трудно да тренирате, когато се наложи да промените графика си. За мнозина е почти невъзможно да отидат до залата в неделя, не поради липса на желание или на време, просто се променя самия график на събуждане – работа – тренировка или събуждане – тренировка – работа. Ако се налага да тренирате през почивните дни, просто го направете точно във времето, в което ходите и през работните дни! Това е, не е толкова трудно.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиРецептиПсихологияЛюбопитноСоциални грижиДиетиНовиниХранене при...Спорт и туризъмАнкетиВидеоОрганизацииОбразованиеПроизводители