Начало Спорт Влез във форма Тренировки и програми Тонус и бодър дух Лесни упражнения за работещите зад бюро

Лесни упражнения за работещите зад бюро

Лесни упражнения за работещите зад бюро - изображение

За повечето работещи в офиси, стоенето пред компютъра е средно по 8 часа на ден, като това е част от ежедневната им дейност. Това може да се отрази много лошо на телата им, като например болки в гърба и други, в резултат от неправилна стойка и постоянното взиране в компютъра. От друга страна, работата в офис не трябва да води до заплахи за здравето, ето защо ви предлагам няколко стъпки, които можете да следвате, ако и вие сте от хората, които прекарват дълги часове зад бюрото:

Правилна поза на седене

Поддържайте правилна поза на седене в стол, който е проектиран специално за работа на бюро. Гърбът трябва да бъде изправен, раменете са назад, а горната част на монитора трябва да бъде на нивото на очите. Ако се налага да гледате нагоре или надолу към екрана, тогава го регулирайте по височина. Освен това, уверете се, че китките ви не лежат върху клавиатурата, тъй като така ще предотвратите развитието на синром на карпалния тунел (натоварване на китките, което води до болки, слабост и загуба на чувствителност). Дръжте краката си свити в коленете така, че коленете да са малко по-високо от нивото на бедрата. Краката могат да са на пода или на някаква подложка.

Лесни за изпълнение упражнения

Можете да правите някой прости движения за разтягане. Разпъвайте ръцете, краката, шията и торса си докато седите, така ще предотвратите чувството за схванатост.

Шията – бавно навеждайте главата си напред, назад, наляво и надясно, а също можете бавно да извивате врата си. Можете да използвате тези прости движения по всяко време, като така се намалява стреса и напрежението. Никога не правете въртеливи движения, още повече с висока скорост, тъй като това може да доведе до увреждане на ставите на шията.

Рамене – въртете раменете си по 10 пъти напред и назад, така ще освободите напрежението от плещите си.

Китки – разкършвайте китките си редовно на всеки час. Правете по няколко завъртания по посока на часовниковата стрелка и по още толкова в обратната. Така ще избегнете възможността от развитие на синдрома на карпалния тунел, ако прекарвате много време в писане.

Глезени – раздвижвайте и глезените си. Повторете същите движения както и при китките, тъй като така ще подобрите циркулацията на кръвта и ще предотвратите изтръпването на ходилата (получаване на „иглички“).

Корем и седалищни части – свивайте коремните и седалищните си мускули и ги задържайте така в продължение на няколко секунди, след това ги отпускайте. Изпълнявайте това елементарно упражнение на всеки 10-15 минути, докато сте на работното си място.

Прасци – разтегнете прасците си като изправяте и свивате ходилата си. Направете достатъчно повторения, така че да усетите леко напомпване на мускулите с кръв. Повторете упражнението след около 10 минути. Можете да го практикувате в рамките на 1 час всеки ден, като така ще предотвратите образуването на тромбове и разширяване на вените ви. Това са и най-често срещаните проблеми, особено за хората в средна възраст.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСпортНовиниСпециалистиЗдравни съветиЛеченияСоциални грижиДиетиЛайфстайлСнимкиПсихологияАлт. медицинаАнкетиВидеоТестове