Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Прекалено многото кардио може да „разруши“ вашата коремна преса

Прекалено многото кардио може да „разруши“ вашата коремна преса

Прекалено многото кардио може да „разруши“ вашата коремна преса - изображение

Вие вече отдавна сте преодолели своите слабости. От няколко месеца не се изкушавате от сладкишите, чипса и поничките. Спазвате хранителния си режим стриктно, тренирате усърдно, но все още не можете да получите резултатите, които търсите. Вашата коремна преса все още не е това, което сте очаквали да бъде.

Кога прекаляването с кардиото може да „разруши“ коремната ви преса

Ако смятате, че грешките, които правите не са свързани с вашата диета, то най-вероятно сте прави. Нямате проблеми и с генетиката ви. Просто ключът се крие в нещата, които правите във вашите тренировки. Малко известен факт е, че прекаляването с аеробните (кардио) упражнения в някои случаи може да доведе до подкожно натрупване на мазнини, вместо до загуба на такива. Особено, ако упражнението, което правите не е достатъчно интензивно и липсва задължителното разнообразие на движенията.

Кардио или силова тренировка е по-подходяща за коремната преса?

Една от най-големите заблуди, особено сред начинаещите любители на фитнеса е, че вдигането на тежести ще ги направи масивни, а кардиото е за отслабване. В резултат на това погрешно схващане, трениращите често поставя в центъра на своята тренировъчна програма аеробните упражнения и напълно се отказва от тези с тежестите.

Истината е, че тренировката с тежести със сигурност помага за намаляване процента на мазнините в тялото, докато кардиото в някои случаи има отрицателно въздействие.

Това се дължи на факта, че чрез неадекватни тренировки и възстановяване се засилва катаболните процеси (загубата на мускулни клетки), което от своя страна забавя обмяната на веществата. От друга страна, вдигането на тежести може да ускори метаболизма ви, особено ако вашия хранителен режим е правилен.

Наличието на повече мускули означава бърз метаболизъм, който води до изгаряне на повече мазнини и до тонизиране на тялото. Изгарянето на калории продължава дълго след тренировката, като този процес може да продължи дълги часове (според някои изследователи е възможно да се достигне и до цяло денонощие).

Ако искате да се уверите, че само с кардио не може да се изгради перфектната коремна преса, само погледнете бегачите на дълги разстояния или състезателите в дисциплините, в които издръжливостта е основна грижа... Да, те са слаби, но дали имат по-добри коремни мускули от спринтьорите?

Тонизирането на коремната преса не изключа кардиото, напротив. Но, използването на някои упражнения като изкачването на стълби и бягането на пътечка е добре да бъдат сведени до минимум. Тези движения могат да бъдат заменени от високо интензивно кардио.

Най-доброто решение са интервалните тренировки, тъй като те изгарят много калории и в същото време изграждат мускулите.

Ключът към успеха се нарича интензивност. Една нормална интервална тренировка обикновено трае само 20 минути, но през това кратко време натоварването е изключително високо. Кардио интервалните тренировки съчетават в себе си най-добрите упражнения за експлозивна сила и издръжливост.

Грешната тренировка

Ако целта ви е добре дефинирана и видима коремна преса, най-голямата грешка е да се правят дълги кардио упражнения. Например, да се прави 60 минути бавно бягане и да се очакват добри резултати.

Правилната тренировка

Тя е комбинация от вдигане на тежести и аеробни интервали. След като се изпълни силовата тренировка, прави се 5 минутен джогинг, след което се редуват 30 секунди спринт със 120 секунди леко бягане или бързо ходене. Този цикъл се повтаря 4-5 пъти. По същият начин тези интервали могат да се правят и с велосипед, с изкачване на стълби, с плуване или друг вид кардио.

Важно условие за успех е да се използва около 75% от максималния капацитет по време на спринтовете.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортХранене при...Здравни съветиЛюбопитноНовиниСнимкиЛайфстайлРецептиПсихологияДиетиСоциални грижи