Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Тренировка и разширени вени - съвети за безопасност

Тренировка и разширени вени - съвети за безопасност

Тренировка и разширени вени - съвети за безопасност - изображение

Едно от заболяванията, при което трябва да се тренира с особено внимание е разширените вени, познати още като варици. Макар младите да смятат, че този проблем не ги засяга, изследванията показват, че 60% от всички хора имат предразположеност към образуване на разширени вени. Също така се отбелязва тенденцията да е все по-ниска възрастта, на която започват да се появяват разширените вени. Ако преди от този проблем са страдали предимно възрастни хора, то днес това заболяване не е необичайно за средната възраст и дори за хората в млада възраст. Рискът е особено висок при тези, които имат статична работа в комбинация с генетична предразположеност, като най-често от този проблем страда женският пол. Спортът и фитнес заниманията в случаите на разширени вени трябва да се провеждат внимателно и да бъдат добре съобразени с тежестта на проблема. Причината за това са сериозните усложнения, до които могат да доведат разширените вени като: варикозни язви, тромбофлебит и емболия.

Защо се получават разширените вени ?

Има множество фактори, които играят роля за образуването на разширените вени. Генетичната предразположеност е един от важните фактори за появата на този проблем, но не по-малко важен е и начина на живот на самия човек. По правило в най-голям риск са хората работещи статична работа - зад бюро и на компютър. Когато тялото е дълговена време в една поза, това се отразява негативно на кръвообращението на целия организъм, но в най-голяма степен страдат долните крайници. В резултат на това кръвта се задържа в долната част на тялото и натоварва венозната система на краката, а в последствие се образува венозен застой и разширени вени.

Нормално при работата на мускулите, освен че се извършва движение, чрез контракцията им се подпомага изтласкването на кръвта и противодействие на тези застойни процеси. Именно поради тази причина, подходящата и редовната физическа активност са едни от основните фактори, които помагат за превенцията на разширените вени.

Преди да започнете с тренировките

Едно основните неща, които трябва да се съобразят, преди да се започне с тренировките, е степента на развитие на разширените вени. Ако имате единични или незначително разширени малки вени (микроварици) и тежестта в краката преминава, след като поседите с повдигнати крака, то това означава, че проблемът е в сравнително начален етап на развитие. Ако обаче вените са значително видими и има оток, тежест и напрежение в краката, които се задържат продължително, то трябва задължително да посетите лекар, който да прецени по-точно вашето състояние. В много от случаите, когато разширените вени са в напреднал етап лекарите не препоръчват абсолютно никакви физически натоварвания, а само специални упражнения под контрола на лекар или физиотерапевт.

При всички положения, когато имате симптоми говорещи за проблеми с вените, е добре да се консултирате с лекар, за да може да се прецени точно вашето състояние.

Каква тренировка е подходящи за вас

Едни от най-достъпните упражнения, който може да практикувате за превенция на разширени вени са ходенето, карането на колело и плуването. Те се препоръчват и при начален етап на развитие на разширени вени, като за най-полезни за венозния застой се смятат упражненията във водна среда. Поради това, че водата е 12 пъти по-плътна от въздуха, тя оказва значително хидростатично налягане върху тялото и така подпомага значително венозния ток - при това независимо от положението на тялото. Подходящи са заниманията по плуване, аква гимнастика, ходене във вода, аква спининг и др. Важно условие при наличие на разширени вени е водата да не е прекалено топла, защото това допълнително намалява тонуса на кръвоносните съдове.

Когато се касае за тренировки на сушата в повечето случай силовите тренировки са противопоказни, както и всички упражнения свързани с навеждане и скачане. Кардио тренировката е най-добре да се направи на велоергометър с педали в предната част.

Най-подходящи при застойни процеси в долните крайници се явяват класовете по йога, пилатес, танци и други активности със средна и ниска интензивност. В класове по йога и пилатес се отделя голямо значение на правилното дишане, което допълнително подпомага правилната кръвна циркулация. В допълнение на това има множество пози, при които долните крайници се повдигат нависоко и така се подпомага венозния ток.

Какво е полезно да правим след тренировка

Веки човек страдащ от разширени вени и проблем с тежест в краката знае колко добре действа почивката с вдигнати на възглавница крака и контрастните душове. Това са много полезни процедури, които облекчават кръвоносните съдове на краката и могат да се използват след всяко физическо натоварване. Контрастните процедури представляват редуване на струя топла и студена вода за няколко минути, докато сте под душа.

Каква тренировка трябва да избягваме

За съжаление голяма част от упражненията във фитнес залата не са съвместими с разширените вени. В това число влизат всички упражнения изискващи бягане, скачане или вдигане на тежести.

От кардио уредите трябва да се избягват: бягаща пътека, степер, стандартен велоергометър, крос тренажор и подобни на тях.

От силовите упражнения не са подходящи: силова аеробика, клекове с тежести, мъртва тяга, както и повечето фитнес машини. Препоръчително в упражнения е да се използват тежести само между 3 и 5 килограма.

От фитнес класовете не се препоръчват: аеробика, степ аеробика, зумба, спининг, тае-бо, каланетика и други свързани със статично натоварване и скачане.

От възстановителните процедури не се препоръчват: силови масажи, хидромасажи, пилинги и всички процедури, които могат да провокират обостряне на проблема.

Най-добре е тренировката във фитнес залата да се провежда под контрола на опитен инструктор или кинезитерапевт, който да ви помогне да направите подходяща за вас фитнес програма.

Вижте още: Упражнения срещу разширени вени и тежест в краката

Още по темата:

3.6, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни проблемиИсторияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиПатологияНовиниАлт. медицинаВидеоФизиологияБотаникаКлинични пътекиЛеченияСпециалистиПсихологияАнкетиТестовеХранене при...