Начало Спорт Влез във форма Фитнес упражнения Фитнес и Културизъм Фермерски клек

Фермерски клек

Фермерски клек - изображение

Отегчихте ли се вече от стандартните клекове в 4 серии с по 12 повторения? Най-вероятно да, но какво упражнение да изберете, което да е също толкова ефективно? Може просто да обедините 2 от най-добрите упражнения, за да разчупите монотонността на вашата тренировка за мускулна маса и обем. Става въпрос за съчетаване на клек с щанга и фермерска разходка или казано с други думи – фермерски клек.

Наскоро открих това съчетание и бях изумен от ефекта му – то работи за цялото тяло.

Как се изпълнява фермерски клек?

За упражнението са ви необходими щанга и 10 метра свободно пространство за ходене.

  • Поставете щанга натоварена с 50% от максималната тежест, с която правите клековете върху гърба.

  • Вървете 10 метра и се обърнете.

  • Направете 10 клякания с щангата.

  • Върнете се отново до стартовата си позиция, обърнете се и направете отново 10 клякания.

Упражнението се прави до отказ. То е един истински тест за силата на тялото и на духа ви.

Защо е добре да правите фермерски клек?

Упражнението е чудесен начин за изграждането на силен гръб и корем, а също така активизира всички мускули на краката. Само си помислете колко големи и малки стабилизиращи мускули ще трябва да се напрегнат, за да направите разходка от 40 и повече метра с тежест на гърба, а за капак на всичко и сериите от клекове.

Друга голяма полза от фермерският клек е, че той поддържа за дълго време напрежението в мускулите, което ги кара да увеличават своята издръжливост.

Оставяйки настрана физическите ползи, упражнението е един чудесен начин да се научите на психическа издръжливост и ще извеждате тялото си до предела на неговата издръжливост, без да се отказвате. Тази полза по никакъв начин не бива да бъде подценявана. Тя може да бъде разликата между успеха и провала, дори и погледнато по-глобално – във всички области на живота.

Всеки път, когато изпълнявате толкова тежко упражнение, вие се учите да избутвате нагоре вашите граници и постоянно да прескачате бариерата. Това е една игра на физика и психика.

Кога трябва да правите фермерската разходка

Както споменах, упражнението е чудесно за вашата тренировка, но то води до силна умора и лично моята преценка е, че то трябва да се използва като завършващо. Дори преди него не трябва да се натоварвате прекалено силно, за да имате сила да го изпълните, но моята препоръка е да го използвате по веднъж или максимум по 2 пъти седмично. Първоначално щангата ще ви се стори лека, но след като направите първите 20 метра, ще видите че не е случайно, че ви давам изпълнението с 50% от максималната ви тежест за обикновен клек.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиСнимкиВидеоЛюбопитноЛайфстайлДиетиЗаболявания (МКБ)НовиниАлт. медицинаЛеченияПсихологияАнкетиТестовеСпециалисти