Начало Спорт Влез във форма Спорт в свободното време Шейпинг - науката зад красивото и хармонично тяло.

Шейпинг - науката зад красивото и хармонично тяло.

Шейпинг - науката зад красивото и хармонично тяло. - изображение

Едно от направленията на ритмичната гимнастика насочено към оформянето на красиво и хармонично тяло се нарича шейпинг. Името на гимнастиката произлиза от английската дума "shaping", която в превод означава - оформяне, но английският й корен подвежда за произхода на тази система от упражнения. Тя е създадена 1988 година от научен екип в Санкт Петербург (Русия) под ръководството на Илья Викторович Прохорцев и в основата и стои патентована компютърна програма свързана с телесните пропорции.

Какво представлява шейпингът като система от упражнения?

В основата на шейпингът са упражнения с много повторения и максимална амплитуда, включени в тренировка състояща се от 11 части, всяка от които по 5 мин. Във всяка от отделните части се натоварва определена мускулна група от тялото, като акцентът пада върху проблемните зони при жените - бедра, седалище, гърди, ханш. Упражненията се правят най-често 2-3 пъти седмично.

Предимства на шейпинга

Основната разлика от всички други системи е индивидуалния подход към всеки трениращ, дори упражненията да се правят в група.
Преди да се започне с упражненията, треньорът прави функционални тестове на всеки един, с цел да определи неговата физическа годност и дали има някакви противопоказания. Чрез степ-тест се преценява аеробният капацитет, а чрез различни измервания на тялото се определят специфичните особености на тялото. В основата на шейпингът лежи математически модел, с помощта на който се създават естетически идеални параметри на тялото, които се явяват като еталон. Така според разликите в телосложението на всеки човек и нуждата от корекции в определени зони се включват специфични упражнения, които да оформят идеалното тяло. Също така се определят индивидуално темпото, амплитудата и интензивността на тренировката.

Шейпингът се явява система, която използва комплексен подход в решаването на индивидуалните проблеми свързани с тялото, включвайки не само упражнения, но и двигателен и хранителен режим. В края на всеки месец се правят контролни измервания, за да се установи напредъкът или при нужда да се направят корекции.

Макар в основата на шейпинга да е индивидуалния подход, най-често той е групово занимание. Това е съобразено с идеята, че така хората са много по-мотивирани, когато правят нещо заедно, а и е много по-приятно като изживяване.

Шейпингът в борбата с целулита и излишните килограми

Един от най-важните ефекти на шейпинга е успешната борба с целулита и наднорменото тегло. Това се постига благодарение на специфичното въздействие върху проблемните зони и включването на иначе слабо активни мускулни групи. Също така голямо внимание се обръща върху индивидуалния хранителен план, който трябва да се следва стриктно. Правилното хранене е едно от най-важните неща във всяка фитнес програма и без него, тя е обречена на провал. За разлика от аеробиката, където основния енергоразход е свързан със самата тренировка, при шейпинга се разчита на ускоряване на метаболизма и изгаряне на калории и в периода след тренировката. Именно поради това шейпингът е една от популярните фитнес системи в цял свят.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноСпорт и туризъмЛайфстайлЛеченияНовиниСнимкиХранене при...