Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети 7 правила на силовата тренировка

7 правила на силовата тренировка

7 правила на силовата тренировка - изображение

Представяме Ви този наръчник на най-важните правила на силовата тренировка, който ще ви покаже как да постигнете вашите резултати и да изградите много по-здраво тяло. Всеки, който наистина иска да изгради сериозна мускулатура, трябва да се запознае с тези съвети. Те са плод на много опит и научно доказани хипотези, така че със сигурност ще ви помогнат:
1* Фокусирайте се върху комбинираните упражнения
Това е може би един от най-важните съвети, които непременно трябва да запомните. Някой от най-добрите сред тях са мъртвата тяга, кляканията с щанга, тласкането от лежанка и катеренето по въже. Комбинираните упражнения правят много повече за тялото, отколкото изолиращите и осигуряват около 90% от прогреса в залата.

2* Правете упражненията с правилната за тях форма

Това е изключително важно, особено когато се тренира с големи тежести, тъй като тогава се получават най-дълготрайните контузии. Правилната форма може да се каже, че е в право пропорционална зависимост с тежестта. За да се постигне обаче такава форма, всяко едно упражнение трябва да се заучи с малки тежести и с много повторения. Неправилното изпълнение на което и да е упражнение може да ви доведе до контузия, която да ви извади от тренировъчния процес дори за няколко месеца напред. Освен това, прогресът от положеният труд е много по-малък, когато не се тренира правилно.

3* Увеличете тренировъчните тежести

Очевидно е, че за да увеличите силата на тялото си, то трябва да получи наистина сериозни предизвикателства. Повишавайте теглото на уредите постепенно със всяка изминала тренировка. Не винаги ще ви се получава, тъй като тук влияние оказват множество фактори, като умора, физическо неразположение и така нататък, но ако този път не ви се получи, опитайте отново следващия път.

4* Поставете си цели

За да постигнете нещо, вие първо трябва да си го набележите. След това си определяте посока към него и очертавате пътя за достигането му. Ако просто отидете в залата и не знаете какво точно правите и с какви тежести се изпълняват самите упражнения, тогава резултатът ще бъде единствено загуба на време. Силно ви препоръчвам да намерите точната програма за вашите цели и след всяка тренировка да записвате постигнатото и промените в мерките на тялото ви. Това ще ви помогне да виждате бавният прогрес и ако той спре, това е знак за нужда от промяна. Когато имате ясно поставени цели, нещата се получават много по-естествено.

5* Избягвайте претренираността

Претоварването в залата е най-лошият враг, когато става въпрос за силови тренировки и добри постижения. Ако не си давате време за почивка, а сте постоянно в залата, тогава няма как тялото ви да възвърне силите си и в крайна сметка постепенно ще започнете да ставате по-слаби, вместо да увеличавате силата си. Мускулите растат не във фитнеса, а по време на почивката. Ето защо се уверете, че приемате пълноценна храна и получавате достатъчно почивка и сън. Дори е доказано, че след дълга сесия от тренировки е много добре да се почива по 1-2 седмици, което позволява на организма да си върне силите и да е готов за следващата серия от тежки натоварвания. Също така, вместо 1 ден, можете да почивате по 2 или 3, ако силата е основната ви цел.

6* Фокусирайте се върху храненето

Храната е важна част от всяка програма за повишаване на силата. За да се получава растежът на мускулите, вие трябва да приемате зеленчуци, пълнозърнести храни и такива, които съдържат сложни въглехидрати, протеини и здравословни мазнини. С храненето всъщност се постига около 80% от крайния резултат, а останалите 20 се падат на тренировките и възстановяването. Ако вашата диета е неправилна, това неминуемо ще се отрази на силата ви. Всеки, който наистина иска да изгради силна мускулатура трябва да се храни поне по 6 пъти на ден, през определен период и с богата на протеини храна.

7* Бъдете постоянни

Никой не е постигнал успехи само за една седмица, така че не си мислете че сте попаднали в застой, след като през тази седмица резултатът ви не е по-добър от предходната. Изграждането на мускулите е непредвидима задача, но със сигурност когато се работи усърдно и постоянно, това ще доведе до резултати, дори и когато ви се струва, че се сблъсквате в стена.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиРецептиХранене при...ЛеченияЗдравни съветиНовини