Начало Спорт Влез във форма Тренировки и програми Спортна подготовка Кондиционни упражнения в баскетбола

Кондиционни упражнения в баскетбола

Кондиционни упражнения в баскетбола - изображение

Най-добрите баскетболисти имат не само страхотни умения за стрелба от различни разстояния, но те разполагат и с достатъчно издръжливост, за да бъдат на достатъчно високо ниво през цялото продължение на мача. Ако се чувствате уморени след първите две четвъртини на срещата, вие няма да успеете да приложите вашите умения в последните части и всичко остава на заден план. Затова, кондиционната подготовка е толкова важна във всички видове спортове, като баскетбола не е изключение.

В този динамичен спорт се налага да се работи за издръжливост при бягането и отскоците, но и за усъвършенстване на уменията, които са специфични за баскетбола. Тези тренировки помагат за изпълняване на движенията като дрибъл и стрелба, дори и когато настъпи умората, като се работи именно с такива упражнения, имитиращи изморен състезател. Ето и едни от най-популярните кондиционни упражнения за баскетбола, използвани от специалистите от най-високо ниво:

Основно кондиционно упражнение

Бягане от странична линия до странична линия за 1 минута, като се брои колко дължини успяват да направят баскетболистите. Почива се 1 минута и се повтаря упражнението. Правят се 3 серии, като се сравняват резултатите между тях, за да се установи издръжливостта при настъпващи процеси на умора.

Спринтове до средата на игрището

Спринтът започва от основната линия под коша и се достига до централната линия, след което връщането е с ходене или бавно тичане. Повтаря се 10 пъти, като тук се работи за бързо преливане от атака в защита при загубена топка.

Спринтове през цялото игрище

Започвайки от едната крайна линия се прави пълен спринт до срещуположната й. Крайната линия се докосва и се прави спринт до началната точка. Правят се 5 такива спринта с по 2 минути почивка. Идеята на това упражнение е бърза атака и връщане в защита или обратно, настигане на атакуващите противници, отнемане на топката и бърза контраатака.

Самоубийствена тренировка

Това са така наречените совалки – започвайки от началната линия се прави спринт до линията за изпълнение на наказателните удари, тя се докосва ръка, след което следва връщане до стартовата позиция в умерено темпо. Следващите спринтове са до централната линия, далечната линия за наказателната стрелба и крайната линия на игрището, като при всеки един се прави бавно тичане до основната.

Дрибъл през цялото игрище със стрелба

Започвайки от базовата линия, дриблирайте до противоположния кош и направете стрелба от късо разстояние с дясната ръка! Веднага вземете топката и дриблирайте до началната точка, завършвайки отново със стрелба, но този път с лявата ръка! Повторете за две минути!

Упражнение на тренировъчна стълбичка за бързина на краката, експлозивност и сила

Застанете с двата крака вътре в първия квадрат на стълбичката и отскочете напред и стъпете в следващата кутия само с десния си крак, в третата кутия скочете отново с двата крака, а в четвъртата само на десен крак! Спазвайте тази методика на предвижване до края на стълбичката! Направете 10 такива серии!

Високи подскоци на тренировъчна стълбичка

Във всяка от кутиите на стълбата скачайте едновременно с двата крака напред, като свивате колене към гърдите! Работете с възможно най-високи скокове, но с достатъчна точност и акуратност, за да се приземявате в средата на кутиите на стълбицата!

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиНовиниХранене при...